İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları

Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları: somut örnekler, adım adım çözümler ve kendi başına kontrol edebileceğin alıştırmalar.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Eşitlik bir yarış değildir; iki tarafın aynı miktarı göstermesidir. Bu derste küçük bir kutunun içindeki sayıyı bulacağız, sayı yolunda ilerleyeceğiz ve eksik saymayı onaracağız. Her yönergeden sonra durup nesnelerinle dene. Sayıyı söylemek kadar nasıl bulduğunu anlatmak da değerlidir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Eşit işaretinin iki tarafıKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-01
  • İleri adımları sayKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-02
  • Geri adımları sayKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-03
  • Gizli parça bütünü tamamlarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-04
  • Başlangıca geri dönKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-05
  • Eksik saymayı onarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P102-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eşit işaretinin iki tarafı

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dört taşın yanına kaç taş koyarsan yedi taş olur? Üç taş koymalısın. 4 + □ = 7 yazısındaki kutuya 3 gelir. Sol tarafı say: yedi. Sağ taraf da yedi. Eşit işareti bu iki miktarın aynı olduğunu söyler. Kutunun yerine sağdaki yediyi yazarsan sol taraf gereğinden büyük olur.

KÜÇÜK BİR ADIM

İleri adımları say

BİRLİKTE ANLAYALIM

Sayı yolunda on birin üzerinde olduğunu düşün. İki adım ileri git. İlk adımda on ikiye, ikinci adımda on üçe gelirsin. On bir başlangıç yeridir, atılmış adım değildir. Biraz dur; aynı yolu parmağınla göster. Her adımda bir sonraki sayıya geçerek hareketin yönü ile toplamanın ilişkisini görebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Geri adımları say

BİRLİKTE ANLAYALIM

On yediden iki adım geri git: önce on altı, sonra on beş. Geri hareket sayıyı küçültür. Başlangıç yerini bir adım sayarsan kısa gidersin. Yolun üzerine küçük işaretler çizip iki hareketi göster. Ulaştığın on beşe iki adım ileri giderek yeniden on yediye dönmen, yolunu doğru izlediğini gösterir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Gizli parça bütünü tamamlar

BİRLİKTE ANLAYALIM

On altı kartın on biri açık, diğerleri kapalı olsun. Açık kartları bütünden ayırınca beş kapalı kart kalır. 16 − 11 = 5 işlemi gizli parçayı bulur. Açık ve kapalı kartlar iki ayrı parçadır. Kapalıların yerini değiştirmek sayılarını değiştirmez. Kontrol ederken iki parçanın birlikte on altı ettiğini gör.

KÜÇÜK BİR ADIM

Başlangıca geri dön

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir kutudan bir taş alındı ve on dört taş kaldı. Başlangıcı bulmak için alınan taşı geri koy: 14 + 1 = 15. Kalanlardan yeniden bir çıkarmak seni başlangıçtan uzaklaştırır. Önce son durumu çiz, sonra ayrılanı yanına ekle. Hikâyeyi sondan başa anlatmak, başlangıcı soran soruları anlamana yardım eder.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eksik saymayı onar

BİRLİKTE ANLAYALIM

On ikiyle birin toplamını on iki bulan biri eklenen nesneyi saymamış olabilir. Bir daha sayınca on üç buluruz. Yanlış sonucu yalnız ezberleme; nesnelerle doğrula. Şimdi kontrol: On beşten bir adım ileri gidersen nereye gelirsin? Dur ve yolu çiz. Kontrol yanıtı on altıdır; başlangıç değil, sonraki sayı ilk adımdır.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Eksik Sayı ve Eşitlik Oyunları Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Eşit işareti yalnız sonucu mu gösterir?

Hayır. İşaretin iki tarafı aynı miktarı göstermelidir. Her iki tarafı ayrı sayarak kontrol et.

02Sayı yolunda başlangıç ilk adım mıdır?

Hayır. İlk adım başlangıçtan sonraki yere yapılan harekettir.

03Geri sayarken sayılar büyür mü?

Geriye birer adımda her yeni sayı bir küçülür. İleri hareket ise sayıyı büyütür.

04Kapalı kartları görmeden nasıl bulurum?

Bütün kart sayısı ile açık kart sayısını biliyorsan bütünden açıkları ayırırsın.

05Başlangıç sayısını neden toplamayla buluyorum?

Bir şeyler alınmışsa, başlangıca dönmek için alınanları kalanların yanına geri eklersin.

06Bir eksik saydığımı nasıl düzeltirim?

Atlanan bir nesneyi sayarak sonucu bir artır. Sonra işlemi nesnelerle yeniden kontrol et.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. TYMM İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı 2026

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026–2027 Maarif Modeli kademeli uygulama açıklaması

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.