İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Ritmik Sayma ve Örüntüler

Birer, ikişer, beşer ve onar ritmik saymayı; artan, azalan ve tekrar eden örüntü kurallarını keşfet.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Ritmik saymada her adımda aynı miktar kadar ilerler veya geri gideriz. Birer sayarken bir, ikişer sayarken iki ekleriz. Beşer ve onar sayma, daha büyük çoklukları hızlı izlememizi sağlar. Örüntü ise belirli bir kuralla devam eden sayı, renk veya şekil dizisidir. Kuralı bulmak için yan yana iki adım arasındaki değişime bakarız. Artış ve azalışı aynı örüntüde karıştırmadan en çok altı adıma kadar ilerleriz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Birer ritmik sayarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-RO-01
  • İkişer ritmik sayarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-RO-02
  • Beşer ve onar ritmik sayarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-RO-03
  • Sayı ve şekil örüntüsünü çözerKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-RO-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik Ritmik Sayma ve Örüntüler Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik Ritmik Sayma ve Örüntüler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik Ritmik Sayma ve Örüntüler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik Ritmik Sayma ve Örüntüler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Birer ileri ve geri say

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Birer ileri saymada her yeni sayı öncekinden bir fazladır. 27, 28, 29 dizisi 30 ile sürer. Geriye saymada ise her adımda bir eksiliriz. Bir nesne grubunu tek tek sayarken birer ritmik saymayı kullanırız. Başlangıç sayısını ve sayma yönünü söylemek, diziyi doğru kurmanın ilk adımıdır.

KÜÇÜK BİR ADIM

İkişer saymanın adımları

BİRLİKTE ANLAYALIM

İkişer ileri sayarken sayıya iki ekleriz: 2, 4, 6, 8. Yirmiden ikişer geri sayarken 20, 18, 16 biçiminde ilerleriz. Çiftler hâlindeki çorap, eldiven veya kalem grupları bu saymayı anlamayı kolaylaştırır. Her adımın iki nesnelik yeni bir grup olduğunu düşünebiliriz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Beşer ve onar ilerle

BİRLİKTE ANLAYALIM

Beşer saymada 5, 10, 15, 20 biçimindeki diziyi kullanırız. Onar saymada birler basamağı sıfır kalır ve onlar basamağı bir artar: 10, 20, 30. Beş parmak veya on nesnelik paketler ritmi somutlaştırır. Sonucun yüzü geçmemesine dikkat ederek diziyi sürdürebiliriz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Örüntünün kuralını söyle

BİRLİKTE ANLAYALIM

Sayı örüntüsünde ardışık adımlar arasındaki farkı inceleriz. Her adım iki artıyorsa kural “ikişer artar” olur. Şekil örüntüsünde ise tekrar eden birimi buluruz. Daire, kare, daire, kare dizisinde tekrar birimi daire-karedir. Kuralı sözle söylemek, eksik veya sonraki adımı doğru seçmemizi sağlar.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik Ritmik Sayma ve Örüntüler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Ritmik saymada her adım neden aynı olmalıdır?

Aynı adım, sayıların düzenli bir kuralla ilerlemesini sağlar ve eksik sayıyı bulmayı kolaylaştırır.

02İkişer geri sayarken hangi işlemi düşünmeliyim?

Bulunduğun sayıdan her adımda iki eksiltir, elde ettiğin yeni sayıdan yine iki geri gidersin.

03Beşer saymayı günlük yaşamda nerede kullanabilirim?

Beşli kalem grupları, beş parmak veya beşer sayfalık bölümler gibi düzenli grupları sayarken kullanabilirsin.

04Şekil örüntüsünde tekrar birimini nasıl bulurum?

Dizinin başında aynı sırayla yeniden görünen en kısa şekil grubunu arar ve bu grubun tekrarını izlersin.

05Artan bir sayı örüntüsünü kontrol etmenin yolu nedir?

Yan yana her iki sayı arasındaki artışı bulur, bu artışın bütün adımlarda aynı olup olmadığına bakarsın.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (1) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.