İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Paralarımız

Türk lirası değerlerini, TL ve ₺ simgesini, basit para toplamlarını ve tasarruflu seçim yapmayı öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Para, ihtiyaç duyduğumuz ürün ve hizmetler için kullandığımız bir değişim aracıdır. Ülkemizin para birimi Türk lirasıdır. Türk lirasını TL kısaltması veya ₺ simgesiyle gösterebiliriz. 1, 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL değerlerini tanımak günlük yaşamda fiyatları anlamamızı sağlar. Bu derste küçük para miktarlarını birleştirecek, sahip olduğumuz parayla fiyatları karşılaştıracak ve tasarruflu seçimleri konuşacağız.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Türk lirasını tanırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-PR-01
  • Para değerlerini okurKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-PR-02
  • Basit para miktarlarını oluştururKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-PR-03
  • Tasarruflu seçimi açıklarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-PR-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik Paralarımız Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik Paralarımız Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik Paralarımız Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik Paralarımız Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Türk lirasını doğru göster

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir fiyat “10 TL” veya “₺10” biçiminde yazılabilir. İki gösterim de Türk lirasını anlatır. Sayı para değerini, TL ya da ₺ ise para birimini belirtir. Bir sayının yanında para birimi yoksa onun fiyat olduğu her zaman anlaşılmaz. Bu nedenle para sorularında sayı ile birimi birlikte okumak önemlidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Para değerlerini tanı

BİRLİKTE ANLAYALIM

Programda 1, 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL değerleri tanıtılır. Öğrenci bu değerleri üzerindeki sayı ve TL göstergesinden tanır; küçük miktarları birleştirme etkinlikleri ise 20 TL sınırında tutulur. Para değerini yalnız boyuna veya rengine bakarak değil, üzerinde yazan sayı ve TL göstergesini okuyarak belirlemek güvenli bir yoldur.

KÜÇÜK BİR ADIM

Küçük toplamları oluştur

BİRLİKTE ANLAYALIM

On lirayı iki tane 5 TL ile veya bir tane 10 TL ile gösterebiliriz. 15 TL için 10 TL ile 5 TL’yi birleştirebiliriz. Aynı toplam farklı para gruplarıyla oluşabilir. Her değeri bir kez saymak ve ara toplamı söylemek, para grubunu doğru toplamamıza yardım eder.

KÜÇÜK BİR ADIM

İhtiyaç ve tasarruf

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir ürünü almak için elimizdeki para fiyatına eşit ya da ondan fazla olmalıdır. Yalnızca istediğimiz için değil, gerçekten ihtiyaç duyduğumuz için seçim yapmak tasarruf davranışıdır. Harcamadığımız parayı güvenli bir yerde biriktirebiliriz. Ürün fiyatlarını karşılaştırmak kararımızı daha bilinçli hâle getirir.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik Paralarımız Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Türkiye’de kullandığımız para biriminin adı nedir?

Türkiye’de kullandığımız para birimi Türk lirasıdır ve TL kısaltmasıyla ya da ₺ simgesiyle gösterilebilir.

02TL kısaltması ile ₺ simgesi farklı para mı gösterir?

Hayır. Her ikisi de Türk lirasını gösterir; yalnız yazım biçimleri birbirinden farklıdır.

03Aynı para miktarı farklı değerlerle oluşturulabilir mi?

Evet. Örneğin 10 TL, bir tane 10 TL ile veya iki tane 5 TL’nin birleştirilmesiyle oluşturulabilir.

04Bir ürünü alabilmek için param nasıl olmalıdır?

Elindeki toplam para, ürünün fiyatına eşit veya fiyatından fazla olduğunda ürünü alabilecek miktarın vardır.

05Tasarruflu davranmak yalnız para biriktirmek midir?

Hayır. İhtiyaçları önceliklendirmek, fiyatı karşılaştırmak ve gereksiz harcamadan kaçınmak da tasarruflu davranıştır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (3) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.