İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

20’ye Kadar Sayılar

0’dan 20’ye kadar sayıları nesneler, onluk ve birliklerle anlamlandır; sayma hatalarını kolay kontrollerle önle.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Sayılar bize bir grupta kaç nesne olduğunu anlatır. Sayarken her nesneye yalnız bir sayı söyleriz. Son söylediğimiz sayı, grubun tamamındaki nesne miktarıdır. Nesneler yan yana, dağınık ya da küçük gruplar hâlinde olabilir. Düzen değişse bile hiçbir nesne eklenmez veya çıkarılmazsa sayı değişmez. Sıfır ise hiç nesne olmadığını gösterir. Bu derste 0’dan 20’ye kadar sayıları okuyacak, yazacak ve çokluklarla eşleştireceğiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sayıları çokluklarla eşleştirirKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SY-01
  • Sayıları okur ve yazarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SY-02
  • Parça ve bütünü sayarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SY-03
  • Onluk ve birlik ilişkisini fark ederKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SY-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik 20’ye Kadar Sayılar Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik 20’ye Kadar Sayılar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik 20’ye Kadar Sayılar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik 20’ye Kadar Sayılar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Bir kez ve sırayla say

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Saymaya bir nesne seçerek başla. Parmağınla ya da gözünle nesneleri sırayla izle. Saydığın nesneye yeniden dönme ve hiçbir nesneyi atlama. Son söylediğin sayı grubun kaç nesneden oluştuğunu belirtir. Nesneler yer değiştirirse miktarın aynı kaldığını yeniden sayarak kontrol edebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sıfır ve sayı adları

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kutuda kalem yoksa miktar sıfırdır ve 0 ile gösterilir. Birden dokuza kadar olan sayılar tek rakamla yazılır. On ve daha büyük sayılar iki rakamla yazılır. Sayının adını yavaşça söylemek, doğru rakamı seçmeyi kolaylaştırır. Sayı adını rakamla eşleştirirken 0’dan 20’ye kadar olan örneklerle çalışır ve her adı yalnız bir gösterimle eşleştiririz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Parçalardan bütüne ulaş

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dağınık bir grubu küçük parçalara ayırabilirsin. Örneğin dört düğme solda, beş düğme sağdaysa önce dört, sonra beş nesneyi sayarsın. İki parçayı birlikte düşününce dokuz düğme vardır. Parçaları farklı biçimde ayırsan da toplam çokluk değişmez. Bu yol kalabalık gruplarda sayma hatasını azaltır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Bir onluk ve birlikler

BİRLİKTE ANLAYALIM

On nesneyi tek bir grup yaptığımızda bir onluk elde ederiz. On üç sayısı bir onluk ve üç birlikten oluşur. On sekiz sayısında bir onluk ile sekiz birlik bulunur. Önce onluk grubu, sonra dışarıda kalan birlikleri saymak 10 ile 20 arasındaki sayıları hızlı ve doğru tanımamıza yardım eder.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik 20’ye Kadar Sayılar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir grubu sayarken neden son söylediğim sayı önemlidir?

Son söylediğin sayı, her nesneyi bir kez saydıysan grubun tamamında kaç nesne bulunduğunu gösterir.

02Nesnelerin yerini değiştirince sayıları da değişir mi?

Nesne eklenmez veya çıkarılmazsa yalnız diziliş değişir; grubun toplam nesne sayısı aynı kalır.

03Sıfır sayısı bir nesne grubunda ne anlatır?

Sıfır, grupta sayılacak hiçbir nesne bulunmadığını anlatır ve rakamla 0 biçiminde gösterilir.

04On üç sayısını onluk ve birlikle nasıl gösterebilirim?

On üç için önce on nesnelik bir grup kurar, sonra bu grubun yanına üç ayrı nesne koyarsın.

05Dağınık nesneleri daha güvenli nasıl sayabilirim?

Nesneleri küçük gruplara ayırıp her parçayı bir kez sayabilir, sonra parçaların sayılarını birleştirebilirsin.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (1) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.