Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bu derste sayıları küçük nesne gruplarıyla anlayacağız. Yanına birkaç düğme ya da kâğıt parçası al. Önce hikâyeyi dinle, sonra nesneleri hareket ettir. Hızlı olmak zorunda değilsin. Her nesneyi bir kez sayman ve neyin değiştiğini fark etmen yeterli.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Birleştirince bütün büyürKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-01
- Alınınca kalan küçülürKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-02
- Eksik parçayı tamamlaKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-03
- Alınan parçayı geriye düşünKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-04
- İki grubu eşleştirKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-05
- Hiç alınmazsa sayı değişmezKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-P101-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Nesne Hikâyeleriyle Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Nesne Hikâyeleriyle Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Nesne Hikâyeleriyle Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Nesne Hikâyeleriyle Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Birleştirince bütün büyür
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Masaya on bir düğme koy. Yanına bir düğme daha ekle. Şimdi on iki düğmen var. Bunu 11 + 1 = 12 diye yazabiliriz. Artı işareti iki parçayı birleştirir. Biraz dur ve nesneleri kendin say. Başlangıçtaki grubu yeniden kurduğunda eklenen düğmenin yeri değişse de toplam aynı kalır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Alınınca kalan küçülür
BİRLİKTE ANLAYALIM
On yedi kâğıt parçasından ikisini kenara ayır. Kalanları say: on beş. İşlemimiz 17 − 2 = 15 olur. Ayırdığın iki parça artık kalan grubun içinde değildir. Şimdi onları geri koy. Yeniden on yedi bulman çıkarma işlemini kontrol eder. Çıkarma işaretini görünce bütün nesneleri yok saymayız; yalnız belirtilenleri ayırırız.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eksik parçayı tamamla
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir kutuda on iki boncuk var ve on beş olmasını istiyoruz. On ikiden sonra attığın adımları say: on üç, on dört, on beş. Üç adım attın; üç boncuk eklemelisin. Başlangıçtaki on ikiyi ilk adım sayma. Aranan, kutunun sonunda taşıdığı bütün sayı değil, ekleyeceğin küçük parçadır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Alınan parçayı geriye düşün
BİRLİKTE ANLAYALIM
Başlangıçta on sekiz kalem vardı, şimdi on dört kalem kaldı. Alınanları bulmak için iki miktarı karşılaştır: 18 − 14 = 4. On dört kalan kalemin yanına dört kalem koyunca başlangıç tamamlanır. Hikâyedeki soruyu yavaşça tekrar et. Kalan mı soruluyor, alınan mı? İkisinin adı farklıdır.
KÜÇÜK BİR ADIM
İki grubu eşleştir
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir sıraya on altı, başka bir sıraya beş taş çiz. İki sıradaki taşları birer birer eşleştir. Büyük sırada on bir taş eşleşmeden kalır. Bu nedenle ilk sırada on bir taş daha fazladır. Daha fazla sorusu iki grubun toplamını istemez. Eşleşmeden kalan bölüm farkı gösterir; kendi çiziminde bunu parmağınla göster.
KÜÇÜK BİR ADIM
Hiç alınmazsa sayı değişmez
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kutuda on üç kart olsun. Hiç kart alınmadığında yine on üç kart kalır: 13 − 0 = 13. Sıfır burada alınan kart olmadığını anlatır. Şimdi kendi kontrolün: On dört karttan hiç alınmazsa kaç kart kalır? Yanıtını söylemeden önce kutuyu düşün. Kontrol: On dört; hiçbir kartın yeri değişmedi.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Nesne Hikâyeleriyle Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Toplamı bulurken bütün nesneleri yeniden sayabilir miyim?
Evet. Birleştirilmiş grubu baştan sayabilirsin. Bir nesneyi iki kez saymamaya dikkat et.
02Çıkarma yaparken bütün nesneleri ayırır mıyım?
Hayır. Yalnız hikâyede alınan sayı kadar nesneyi ayırırsın; diğerleri kalan gruptur.
03Tamamlama sorusunda hangi sayıyı ararım?
Başlangıcı hedefe ulaştıran eksik parçayı ararsın. Hedef sayının tamamı bu parça değildir.
04Alınan ile kalan aynı şey mi?
Değildir. Alınan grup ayrılır; kalan grup yerinde durur. İkisi birlikte başlangıcı verir.
05Daha fazla sorusu neden toplama değildir?
İki grubu eşleştirince artanları ararız. Bu ortak olmayan miktar farktır.
06Sıfır çıkarmak sonucu sıfır yapar mı?
Hayır. Sıfır nesne almak hiçbir şey almamaktır; başlangıçtaki miktar korunur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- TYMM İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- 2026–2027 Maarif Modeli kademeli uygulama açıklamasıKaynağı aç
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.