İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF TüRKçE

Soru cümlesi ve soru işareti

Bilgi öğrenmek için kurulan soru cümlelerini tanı ve sonlarına soru işareti koymayı günlük örneklerle öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım2 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bazen bilmediğimiz bir şeyi öğrenmek isteriz. O zaman karşımızdaki kişiye soru sorarız. “Adın ne?” cümlesi bir bilgi öğrenmek için kurulmuştur. Bu nedenle bir soru cümlesidir. Soru cümlesini yazarken sonuna soru işareti koyarız. Soru işareti “?” biçimindedir. Okurken sesimizi de soruya uygun biçimde değiştiririz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Soru cümlesini ayırt ederKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-SSI-01
  • Soru işaretini doğru kullanırKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-SSI-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Türkçe Soru Cümlesi ve Soru İşareti Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Türkçe Soru Cümlesi ve Soru İşareti Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Türkçe Soru Cümlesi ve Soru İşareti Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Türkçe Soru Cümlesi ve Soru İşareti Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Soru cümlesini tanı

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir cümleyi okurken onun bizden cevap isteyip istemediğine bakarız. “Top nerede?” cümlesi bir yer öğrenmek ister ve cevap bekler. “Top bahçede.” cümlesi ise bize bilgi verir. Ne, kim, nerede, kaç ve nasıl gibi sözcükler birçok soru cümlesinde karşımıza çıkar. Yine de bütün cümleyi okuyup anlamını düşünürüz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sona soru işareti koy

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Soru cümlesi tamamlanınca en son kelimenin ardından soru işareti gelir. “Bugün günlerden ne?” yazarken işareti “ne” sözcüğünün hemen sonuna koyarız. Soru işaretini cümlenin başına veya ortasına taşımayız. Soru olmayan bir anlatımın sonuna da gelişigüzel eklemeyiz. Önce cümlenin soru olup olmadığını anlar, sonra doğru işareti seçeriz.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Türkçe Soru Cümlesi ve Soru İşareti Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

011. sınıf soru cümlesi nasıl anlaşılır?

Soru cümlesi bilinmeyen bir bilgiyi öğrenmek ister ve karşıdan cevap bekler. Okurken cümlenin ne sorduğunu düşünmek yeterlidir.

02Soru işareti cümlenin neresine konur?

Soru işareti, soru cümlesinin son kelimesinden hemen sonra konur. Cümlenin başına veya iki kelimenin arasına yerleştirilmez.

03Ne, kim ve nerede sözcükleri soru kurmaya yardım eder mi?

Evet, bu sözcükler birçok soruda bilgi istemeye yardım eder. Yine de karar vermeden önce cümlenin tamamının cevap bekleyip beklemediğine bakılır.

04Soru cümlesi ile anlatım cümlesinin farkı nedir?

Soru cümlesi cevap ister; anlatım cümlesi ise bir bilgi veya olayı bildirir. Bu yüzden sonlarında kullanılan işaretler de farklı olabilir.

05Çocuğum soru işaretini unutuyorsa ne yapmalı?

Günlük kısa sorular yazıp her birinin cevap beklediğini söyleyebilir. Son kelimeden sonra soru işaretini ekleyerek düzenli alıştırma yapabilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim Programları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.