Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Cümle, bir düşünceyi ya da olan bir işi anlatır. Cümleyi okuyan kişinin başlangıcı ve bitişi kolayca görmesi gerekir. Bunun için iki küçük işaretten yararlanırız. Cümlenin ilk harfini büyük yazarız. Bir işi veya durumu anlatan cümle tamamlanınca sonuna nokta koyarız. “Ece elma yedi.” cümlesinde E büyük harftir, en sondaki işaret ise noktadır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Cümleye büyük harfle başlarKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-BHN-01
- Cümle sonuna nokta koyarKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-BHN-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Türkçe Büyük Harf ve Nokta Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Türkçe Büyük Harf ve Nokta Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Türkçe Büyük Harf ve Nokta Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Türkçe Büyük Harf ve Nokta Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Cümle büyük harfle başlar
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yeni bir cümleye başlarken ilk harfe dikkat ederiz. “Kedi uyudu.” derken K harfini büyük yazarız. Diğer harfleri kelimenin normal yazılışına göre sürdürürüz. Büyük harf, okura burada yeni bir cümle başladığını gösterir. Bir cümleyi kontrol ederken önce en baştaki harfe bakmak yararlı olur.
KÜÇÜK BİR ADIM
Tamamlanan cümleye nokta gelir
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir işi veya durumu anlatıp bitirdiğimizde cümlenin sonuna nokta koyarız. “Top yuvarlandı.” cümlesi tamamlanmış bir bilgi verir. Bu nedenle sonunda nokta vardır. Noktayı kelimenin hemen ardından yazarız. Sonra yeni bir cümle kuracaksak yine büyük harfle başlarız: “Top yuvarlandı. Can topu tuttu.”
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Türkçe Büyük Harf ve Nokta Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
011. sınıfta cümle neden büyük harfle başlar?
Büyük harf, yeni bir cümlenin başladığını gösterir. Çocuk böylece cümlenin başlangıcını okurken ve yazarken kolayca fark eder.
02Nokta hangi cümlelerin sonuna konur?
Bir işi, olayı veya durumu anlatıp tamamlayan cümlelerin sonuna nokta konur. “Kedi uyudu.” buna uygun kısa bir örnektir.
03Çocuğum büyük harfi unutuyorsa nasıl çalışabilir?
Kısa cümlelerin ilk harfini renkli kalemle belirleyebilir. Ardından cümleyi yeniden yazıp başlangıç harfini kendi kendine kontrol edebilir.
04Büyük harf ve nokta birlikte nasıl kontrol edilir?
Önce cümlenin ilk harfinin büyük olup olmadığına, sonra son kelimenin ardından nokta gelip gelmediğine sırayla bakılır.
05Her büyük harften sonra nokta gelir mi?
Hayır. Büyük harf cümlenin başlangıcını, nokta ise tamamlanan anlatımın sonunu gösterir. İki işaretin görevleri birbirinden farklıdır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim ProgramlarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Büyük Harf ve Nokta Testi 1
10 soru · karma
Büyük Harf ve Nokta Testi 2
10 soru · karma