İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SINIF TÜRKÇE · YETİŞKİN EŞLİĞİNDE İLK OKUMA

1. Sınıf İlk Okuma: a Harfini Birlikte Tanıyalım

Yetişkin eşliğinde dinleme, a sesini fark etme ve küçük a ile büyük A harflerini tanıma etkinliği. Yazılı yönergeleri çocuğun okuması beklenmez.

Bir yetişkinle birlikte çalış. Sen kartlara bak; yetişkinin yönergeleri anlatsın. Hazır olduğunda sonraki karta geç.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Yetişkin rehberini dinleYalnız yetişkin yönergeleri okunur; harfleri birlikte çalışın.
Yetişkin için: başlamadan önce

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bu başlangıç etkinliğinde çocuğun yanında bir veli veya öğretmen bulunmalıdır. Açıklamaları siz okuyun; çocuğun yalnız harf kartlarına bakması yeterlidir. Yönergeler çocuk için okuma görevi değildir. Önce dinleme, sonra küçük harf, en son büyük harf gelir. Bu sayfa bir sınav değildir; hız veya puan hedefi yoktur.

Harfin sesini siz doğal biçimde örnekleyin. Sesli dinleme, yetişkin rehberine yardımcı olabilir; harf seslerinin öğretimi sizin örneğinizle yapılır. Bu çalışma yazı yazma değil, ses ve harf tanıma etkinliğidir.

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf İlk Okuma: a Harfini Birlikte Tanıyalım için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf İlk Okuma: a Harfini Birlikte Tanıyalım nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf İlk Okuma: a Harfini Birlikte Tanıyalım testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

1. Sınıf İlk Okuma: a Harfini Birlikte Tanıyalım sesli dinlenebilir mi?

Yalnız yetişkin rehberi sesli okunur; harfleri ve heceleri bir yetişkinle birlikte çalışın. Bu araç harf seslerinin öğretimi için bir ses modeli değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: önce dinleyelim

Karttaki harfi veya heceyi birlikte inceleyin. Yetişkin yönergelerini izleyin.

Yetişkin için: bu adımı nasıl anlatalım?

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Rahat bir yerde yan yana oturun. Önce tek bir hareket gösterin: elinizi masaya hafifçe koyun. Çocuk isterse sizi taklit etsin. Ardından 'Önce ben anlatacağım, sonra söz sende.' deyin. Bu adımda çocuğa yazı göstermeyi veya ondan yazılı yönergeyi okumasını istemeyin.

Yetişkin için: Çocuk konuşmak istemezse göstermek veya yalnız dinlemek de katılımdır. Çok sayıda yönergeyi peş peşe vermeyin. Bir adımı anlayıp denemesi için bekleyin. Zorlanmasını başarısızlık etiketiyle açıklamayın; gerekirse yönergeyi kısaltıp yeniden model olun.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: küçük harfi tanıtalım

KART 01a

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Önce 'arı' sözcüğünü doğal biçimde söyleyin. Başındaki a sesine dikkat çekin; ardından karttaki küçük a harfini gösterin. 'Duyduğumuz bu sesi yazıda bu harfle gösterebiliriz.' deyin. Arı sözcüğü yalnız sizin sözlü örneğinizdir; çocuğa sözcüğün yazısını okutmayın.

Yetişkin için: Çocuk isterse sesi size katılarak söyleyebilir. Karttaki harfi göstermesi de yeterlidir. Bir kez dinleyip denemesi için zaman tanıyın.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: aynı harfe yeniden bakalım

KART 01a

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Kartı gösterip sesi bir kez daha örnekleyin. Çocuğa 'Biraz önce baktığımız harf yine burada.' deyin. Harfi hatırlamak zor gelirse doğru örneği sakin biçimde yeniden verin. Art arda tahmin yaptırmak veya hızını ölçmek yerine kısa bir beraber deneme yapın.

Yetişkin için: Parmağıyla kartı göstermesi yeterlidir. Biraz ara verdikten sonra aynı harfe dönüp sesi yeniden birlikte söyleyebilirsiniz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: küçük ve büyük yazılış

KART 01a
KART 02A

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Küçük a ile çalıştıktan sonra büyük A kartını gösterin. 'Şekilleri farklı; ikisi de aynı sesi gösteriyor.' diyerek iki karta sırayla işaret edin. Harflerin büyük ve küçük biçimlerini karşılaştırın; henüz bir kelime veya cümle okumasını beklemeyin.

Yetişkin için: Büyük biçim karışırsa küçük harf kartına dönün. Dört adımı aynı oturumda bitirme zorunluluğu yoktur. Çocuğun dinlenmek istemesi normal bir durma nedenidir; öğrenmenin tamamlandığına ya da tamamlanmadığına bu kısa etkinlikten tek başına karar vermeyin.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Bu etkinlik yalnız a/A tanımaya destek olur; ilk okuma yazma programının tamamı değildir.
  • Çocuğun duyduğu sesi harfle ilişkilendirmesini gözlemleyin. Sonraki harfe hazır olup olmadığını birlikte denemeleriniz ve öğretmeninin rehberliğiyle değerlendirin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli — 1. sınıf Türkçe, ilk tema

31 Ağustos 2026 güncellemeli resmî tema: a-n-e-t sırası ve küçük harften büyük harfe ilerleme dayanağı. Bu etkinlik yalnız a/A ile kısmi destek sağlar; tüm tema, görsel seçme ve yazı yazma çıktılarının karşılandığı iddia edilmez.

Kaynağı aç
  2. MEB — 2026–2027 temel eğitim taslak çerçeve planları duyurusu

2026–2027 öğretim yılında ilkokul 1. sınıf için Maarif Modeli bağlamını doğrular. Bu içerikte resmî hafta veya ders saati eşlemesi yapılmamıştır.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.