Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Her kelime bize bir varlığı, işi, durumu veya özelliği düşündürebilir. “Elma” dediğimizde bir meyveyi, “koşmak” dediğimizde hızlı adımlarla ilerleme işini düşünürüz. Kelimenin anlamını bulmak için onu dikkatle okuruz. Bazen içinde bulunduğu cümle de bize ipucu verir. “Efe susadı ve su içti.” cümlesinde içmek kelimesinin yapılan bir işi anlattığını anlarız.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Kelimenin anlamını belirlerKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KAE-01
- İlgili kelimeleri eşleştirirKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KAE-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı ve Eşleştirme Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı ve Eşleştirme Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı ve Eşleştirme Anlatımı testi nasıl çözülür?
1 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı ve Eşleştirme Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Kelimeyi cümle içinde düşün
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir kelimenin ne anlattığını bulmak için cümlenin tamamını okuruz. “Minik kuş uçtu.” cümlesinde minik kelimesi kuşun küçük olduğunu anlatır. “Uçtu” kelimesi ise kuşun yaptığı işi bildirir. Bilmediğimiz kelimenin yanındaki sözcükler, anlamı tahmin etmemize yardımcı olabilir. Sonra tahminimizin cümleye uyup uymadığını kontrol ederiz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Anlamı ilişkili kelimeleri eşleştir
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bazı kelimeler birlikte düşünülür. Balık suyla, arı çiçekle, kalem yazmakla ilişkilidir. Bazı kelimeler de karşıt özellikler anlatır: büyük ve küçük, sıcak ve soğuk gibi. Eşleştirme yaparken her seçeneği tek tek okuruz. Kelimeler arasında gerçek ve açık bir bağ ararız; yalnızca sesleri benziyor diye iki kelimeyi eşleştirmeyiz.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı ve Eşleştirme Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
011. sınıfta kelime anlamı nasıl öğretilir?
Çocuğun bildiği günlük nesne ve eylemlerden başlanır. Kelime kısa bir cümlede kullanılır, ardından ne anlattığı birlikte konuşulur.
02Bir kelimenin anlamı cümleden nasıl bulunur?
Kelimenin önündeki ve arkasındaki sözler okunur. Cümledeki olay veya özellik düşünülerek kelimeye en uygun anlam seçilir.
03Kelime eşleştirme sorularında nelere bakılır?
Nesnenin işi, canlının yaşadığı yer veya kelimenin bildirdiği özellik düşünülür. Aralarında açık anlam bağı bulunan ikili seçilir.
04Karşıt anlamlı kelime ne demektir?
Birbirine ters özellik veya durum bildiren kelimelere karşıt anlamlı denir. Büyük-küçük ve sıcak-soğuk, 1. sınıfa uygun örneklerdir.
05Kelime bilgisi okuduğunu anlamaya nasıl yardım eder?
Çocuk kelimelerin anlamını bildikçe cümledeki kişi, olay ve özellikleri daha kolay kavrar; metin sorularına daha doğru cevap verir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim ProgramlarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Kelime Anlamı ve Eşleştirme Testi 1
10 soru · karma