İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SINIF TÜRKÇE · YETİŞKİN EŞLİĞİNDE İLK OKUMA

1. Sınıf İlk Okuma: n Harfi, an ve na Heceleri

a harfinden sonra n harfini yetişkin eşliğinde tanıyalım. Önce an, sonra na hecesini ve ana sözcüğünü kısa adımlarla birlikte okuyalım.

Bir yetişkinle birlikte çalış. Sen kartlara bak; yetişkinin yönergeleri anlatsın. Hazır olduğunda sonraki karta geç.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım5 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Yetişkin rehberini dinleYalnız yetişkin yönergeleri okunur; harfleri birlikte çalışın.
Yetişkin için: başlamadan önce

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bu etkinlik, küçük ve büyük a biçimiyle daha önce çalışmış çocuk içindir. Önce önceki harfi hatırlayın; henüz tanımıyorsa yeni harfe geçmek zorunda değilsiniz. Açıklamaları yetişkin okur, çocuk yalnız kartlardaki hedefleri izler. Burada hızlı okuma, otomatik başarı puanı veya süre yarışı yoktur.

Harfin sesini sözcük içinde siz örnekleyin; sonuna fazladan ünlü eklemeyin. Sesli dinleme, yetişkin rehberine yardımcı olabilir; harf seslerinin öğretimi sizin örneğinizle yapılır. Bu çalışma yazı yazma değil, ses ve harf tanıma etkinliğidir.

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf İlk Okuma: n Harfi, an ve na Heceleri için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf İlk Okuma: n Harfi, an ve na Heceleri nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf İlk Okuma: n Harfi, an ve na Heceleri testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

1. Sınıf İlk Okuma: n Harfi, an ve na Heceleri sesli dinlenebilir mi?

Yalnız yetişkin rehberi sesli okunur; harfleri ve heceleri bir yetişkinle birlikte çalışın. Bu araç harf seslerinin öğretimi için bir ses modeli değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: bildiğimiz harfe dönelim

Karttaki harfi veya heceyi birlikte inceleyin. Yetişkin yönergelerini izleyin.

KART 01a
KART 02A
Yetişkin için: bu adımı nasıl anlatalım?

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Önce küçük a kartını, sonra büyük A kartını gösterin. Aynı sesi temsil ettiklerini bir kez hatırlatın. Çocuk hatırlamakta zorlanırsa sesi birlikte söyleyin; tahmin etmesini bekleyerek gerilimi artırmayın. Gerekirse yalnız bu tekrar adımıyla çalışmayı bitirin. Önceki harfin henüz yerleşmemiş olması yeni harfi hemen eklemeyi gerektirmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: yeni sesi sözcükte duyalım

KART 01n

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Ana sözcüğünü doğal biçimde söyleyin ve içindeki n sesine dikkat çekin. Sonra yalnız küçük n kartını gösterin. Ses ile yazıdaki işaret arasındaki bağlantıyı açıklayın. Harfin adını okutmaya veya ardından başka bir ünlü ekleterek ses çıkarttırmaya çalışmayın. Sözcükte duyduğu sesi sizin modelinizle fark etmesi bu adım için yeterlidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: önce kapalı hece

KART 01a
KART 02n
KART 03an

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: a kartına, sonra n kartına işaret edin. İki sesi araya fazladan ses koymadan birleştirerek an okuyun. Sonra birleşik kartı gösterin. Çocuk önce dinleyebilir, ardından size katılabilir. Soldan sağa izlemeye örnek olun. An bir kapalı hece örneğidir; bu aşamada sözcüğün bütün anlamlarını ezberlemesi beklenmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: harflerin yerini değiştirelim

KART 01an
KART 02na
KART 03ana

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: an ile çalıştıktan sonra na kartını gösterin. Harflerin yeri değiştiğinde okuduğumuz hecenin de değiştiğini örnekleyin. Önce siz okuyun; çocuğun tek başına çözmesi şart değildir. Ardından a ile na hecesini birleştirerek ana sözcüğünü birlikte okuyun. Ana sözcüğünün anne anlamında kullanıldığını kısaca açıklayın.

Yetişkin için: na bir hecedir; her hecenin tek başına anlamlı bir sözcük olması gerekmez. Çocuk zorlanırsa önce na hecesini modelleyin, ardından başına a ekleyerek birlikte okuyun.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yetişkin rehberi: büyük biçimle tanışalım

KART 01n
KART 02N

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Küçük n ile çalıştıktan sonra büyük N kartını gösterin. İkisinin aynı sesi temsil ettiğini söyleyin. Çocuk biçimleri karıştırırsa küçük harfe geri dönün. Hece birleştirmede zorlanırsa doğru örneği sakince yeniden verin ve kısa bir ara verin; yanlış söyleyişi art arda tekrar ettirmeyin.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Bu yalnız iki harfle yapılan birleştirme desteğidir; tüm ilk tema veya bağımsız okuma başarısı anlamına gelmez.
  • Önce kapalı an, sonra açık na hecesi gelir. Hazır değilse açık heceye geçmeyin; zorlanmayı yeni ve öğrenilmemiş harflerle artırmayın.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli — 1. sınıf Türkçe, ilk tema

31 Ağustos 2026 güncellemeli temanın a-n-e-t harf sırası, küçükten büyüğe ve kapalı heceden açık heceye ilerleme ilkesi esas alınmıştır. Yalnız sunulan harf ve heceler için kısmi destek; tüm tema, görsel seçme veya yazı yazma çıktısı iddiası yoktur.

Kaynağı aç
  2. MEB — 2026–2027 temel eğitim taslak çerçeve planları duyurusu

1. sınıfın 2026–2027 Maarif Modeli bağlamını doğrular. Bu içerik için belirli resmî hafta veya ders saati doğrulanmamıştır.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.