Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
Yetişkin için: başlamadan önce
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bu kısa çalışma, a ve n harfleriyle daha önce tanışmış çocuk içindir. Önce bildiği harfleri hatırlayın; sonra yeni harfi ekleyin. Yazılı yönergeleri çocuğa okutmayın. Yetişkin açıklamaları ile çocuk için seçilmiş harf ve hece kartları farklı görevler taşır; çocuk yalnız kartlardaki hedeflere bakar.
Okuma örneklerini çocuğa siz doğal biçimde verin. Sesli dinleme, yetişkin rehberine yardımcı olabilir; harf seslerinin öğretimi sizin örneğinizle yapılır. Bu çalışma yazı yazma değil, ses ve harf tanıma etkinliğidir. Zorlanırsa önceki adıma dönülebilir.
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf İlk Okuma: e Harfi, en ve ne Heceleri için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf İlk Okuma: e Harfi, en ve ne Heceleri nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf İlk Okuma: e Harfi, en ve ne Heceleri testi nasıl çözülür?
Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.
1. Sınıf İlk Okuma: e Harfi, en ve ne Heceleri sesli dinlenebilir mi?
Yalnız yetişkin rehberi sesli okunur; harfleri ve heceleri bir yetişkinle birlikte çalışın. Bu araç harf seslerinin öğretimi için bir ses modeli değildir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: tanıdık harfleri hatırlayalım
Karttaki harfi veya heceyi birlikte inceleyin. Yetişkin yönergelerini izleyin.
Yetişkin için: bu adımı nasıl anlatalım?
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: a ve n kartlarını sırayla gösterin. Ardından an hecesini siz bir kez okuyun. Çocuk parmağıyla harfleri soldan sağa izleyebilir veya size katılabilir. Hepsini bir seferde doğru okuma beklentisi kurmayın. Henüz önceki iki harfi tanımıyorsa bu derse yeni harf eklemek yerine önceki kısa çalışmayı tekrar edin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: yeni sesi fark edelim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Elma sözcüğünü söyleyin ve başlangıcındaki e sesini fark ettirin. Sonra küçük e kartını gösterin. Elma yalnız sizin sözlü örneğinizdir; çocuğa bu sözcüğün yazısını gösterip öğrenmediği harfleri okutmayın.
Yetişkin için: Çocuk isterse size katılarak sesi söyleyebilir; yalnız kartı göstermesi de mümkündür. Sözcüğün başlangıcını bir kez daha doğal biçimde söyleyerek harf ile duyduğu ses arasındaki bağlantıyı destekleyin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: önce kapalı heceyi birleştirelim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Önce e, ardından n kartına işaret edin. Sesleri araya fazladan ses eklemeden birleştirip en okuyun. Çocuk önce dinlesin; hazır olduğunda birlikte okuyabilirsiniz. Birleşik kartı gösterirken harflerin sırasına dikkat çekin. Bu adımda amaç her hece için bir resim veya anlam bulmak değil, bildiği harfleri sırayla birleştirmeyi denemektir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: açık heceden sözcüğe
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: en ile çalıştıktan sonra ne kartını gösterin. Önce n, ardından e gelince ne okunduğunu siz modelleyin. Daha önceki an hecesini hatırlatın. an ve ne hecelerini birleştirince anne sözcüğüne ulaşılır. İki n harfinin de yazıda bulunduğunu gösterin; hiçbir harfi atlamadan izleyin.
Yetişkin için: Çocuk kelimeyi tahmin ederek söylüyorsa hecelere geri dönün; ezberini sınamayın. Hece kartları çalışmayı kolaylaştırır; kelimenin normal yazımında araya boşluk ya da hece çizgisi eklenmez.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: büyük biçimi karşılaştıralım
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Küçük e çalışmasından sonra büyük E kartını gösterin. Aynı sesi temsil ettiklerini söyleyin. Çocuk benzerlik ve farklılıkları parmağıyla gösterebilir; bunları yazılı olarak açıklaması gerekmez. Yorulursa burada durabilirsiniz. Bir sonraki harfe geçme kararını yalnız sayfayı bitirmeye bağlamayın; birlikte gözlem ve gerektiğinde öğretmen rehberliği önemlidir.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Bu çalışma üç harfle sınırlı başlangıç desteğidir. Tüm tema veya akıcı okuma eğitimi tamamlandı sayılmaz.
- anne zor gelirse an ve ne hecelerine dönüp doğru örneği yeniden gösterin; öğrenilmemiş harflerle cümle eklemeyin.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli — 1. sınıf Türkçe, ilk temaKaynağı aç
31 Ağustos 2026 güncellemeli temanın a-n-e-t sırasına göre e üçüncü harftir. Kapalı heceden açık heceye ve küçükten büyüğe ilerleme esas alınmıştır. Yalnız bu örnekler için kısmi destek; görsel seçme, yazı yazma veya tüm tema kazanımı iddiası değildir.
- MEB — 2026–2027 temel eğitim taslak çerçeve planları duyurusuKaynağı aç
1. sınıfın güncel öğretim yılı için program bağlamını doğrular. Resmî hafta ve ders saati eşlemesi yapılmamıştır.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDOĞRULANMIŞ KONU TESTİ
Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.
Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.