İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF TüRKçE

Sesleri ve harfleri tanıyorum

Sesleri dikkatle dinlemeyi, onları gösteren harfleri tanımayı ve kelimelerin ilk ile son sesini bulmayı öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım3 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Konuşurken sesler çıkarırız. Yazarken bu sesleri harflerle gösteririz. Örneğin “masa” kelimesini söylerken önce m sesini duyarız. Yazıda bu sesi M ya da m harfiyle görürüz. Büyük ve küçük biçimleri farklı görünse de ikisi aynı sesi gösterir. Kelimeyi acele etmeden söylemek, içindeki sesleri fark etmemize yardım eder.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Ses ile harfi eşleştirirKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-SHT-01
  • Kelimenin ilk ve son sesini bulurKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-SHT-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Türkçe Sesleri ve Harfleri Tanıyorum için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Türkçe Sesleri ve Harfleri Tanıyorum nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 3 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Türkçe Sesleri ve Harfleri Tanıyorum testi nasıl çözülür?

1 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Türkçe Sesleri ve Harfleri Tanıyorum sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sesi dinle, harfi bul

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir sesi tanımak için onu açıkça söyle. Ardından bu sesi gösteren harfe bak. “Elma” kelimesi e sesiyle, “bal” kelimesi b sesiyle başlar. Harfin adını ezberlemek tek başına yeterli değildir; harfin kelime içindeki sesini de duymalıyız. Böylece gördüğümüz harfi okur, duyduğumuz sesi yazıya bağlarız.

KÜÇÜK BİR ADIM

İlk sesi yakala

BİRLİKTE ANLAYALIM

İlk sesi bulurken kelimeyi uzatmadan, yavaşça söyle. “Kedi” derken kulağımıza önce k sesi gelir. “Arı” derken ilk ses a olur. Kelimenin ilk harfi de bu sesi gösterir. Sözcüğün tamamını tahmin etmek yerine yalnız başlangıcına odaklanmak doğru cevabı bulmayı kolaylaştırır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Son sesi unutma

BİRLİKTE ANLAYALIM

Son sesi bulmak için kelimeyi bitirene kadar oku. “Top” kelimesi p sesiyle, “bal” kelimesi l sesiyle biter. Son sesi söylerken kelimeye yeni bir ses eklememeliyiz. Kelimeyi bir kez normal, bir kez yavaş okumak hem ilk hem son sesi güvenle ayırt etmemizi sağlar.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Türkçe Sesleri ve Harfleri Tanıyorum hakkında kısa yanıtlar

011. sınıfta ses ve harf arasındaki fark nedir?

Ses, konuşurken duyduğumuz birimdir; harf ise bu sesi yazıda gösteren işarettir. Çocuk önce sesi duyar, sonra uygun harfle eşleştirir.

02Bir kelimenin ilk sesi nasıl bulunur?

Kelime yavaşça ve doğal biçimde söylenir. Ağızdan çıkan ilk sese odaklanılır; masa için m, elma için e sesi bulunur.

03Kelimenin son sesini bulmak için ne yapılır?

Kelime sonuna kadar okunur ve bitirirken duyulan sese dikkat edilir. Top p sesiyle, bal ise l sesiyle biter.

04Büyük ve küçük harfler aynı sesi mi gösterir?

Evet. M ve m görünüş olarak farklıdır fakat ikisi de aynı sesi gösterir. Fark, harfin cümledeki kullanım biçimidir.

05Evde ses ve harf çalışması nasıl yapılabilir?

Çocuğa kısa ve tanıdık kelimeler verin; ilk ya da son sesi bulmasını isteyin. Her çalışmayı birkaç kelimeyle ve oyun gibi sürdürün.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim Programları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.