Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
Yetişkin için: başlamadan önce
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bu etkinlikten önce a, n ve e harfleriyle çalışılmış olmalıdır. Önce bilinen örneklere dönün; ardından yeni harfi ekleyin. Çocuğun yönergeleri okuması beklenmez. Siz açıklamaları okuyun, çocuğun yalnız harf ve hece kartlarını izlemesini sağlayın. Hız yerine rahat katılım ve kısa tekrar önemlidir.
Ünsüzü sözcük içinde siz doğal biçimde örnekleyin; harfin sonuna fazladan ses eklemeyin. Sesli dinleme, yetişkin rehberine yardımcı olabilir; harf seslerinin öğretimi sizin örneğinizle yapılır. Bu çalışma yazı yazma değil, ses ve harf tanıma etkinliğidir.
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf İlk Okuma: t Harfi, at ve et Sözcükleri için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf İlk Okuma: t Harfi, at ve et Sözcükleri nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf İlk Okuma: t Harfi, at ve et Sözcükleri testi nasıl çözülür?
Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.
1. Sınıf İlk Okuma: t Harfi, at ve et Sözcükleri sesli dinlenebilir mi?
Yalnız yetişkin rehberi sesli okunur; harfleri ve heceleri bir yetişkinle birlikte çalışın. Bu araç harf seslerinin öğretimi için bir ses modeli değildir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: kısa bir hatırlama
Karttaki harfi veya heceyi birlikte inceleyin. Yetişkin yönergelerini izleyin.
Yetişkin için: bu adımı nasıl anlatalım?
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Önce bildiğiniz harf ve hece kartlarından birini seçin. Hepsini aynı anda okumasını istemeyin. Harfi veya heceyi siz gösterip model olun; çocuk size katılabilir. Önceki harfler henüz karışıyorsa yeni harfe geçmek yerine önceki çalışmalardan kısa bir tekrar seçin. Yanlışları peş peşe saymak yerine doğru örneği yeniden verin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: sözcüğün sonundaki sesi duyalım
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: At sözcüğünü doğal biçimde söyleyin. Sonundaki t sesine dikkat çekin ve küçük t kartını gösterin. Sesi gereksizce uzatmaya veya sonuna bir ünlü eklemeye çalışmayın. Sözcüğü doğal söyleyişle yeniden örneklemek yeterlidir. Çocuk kartı göstererek veya sizin örneğinize katılarak çalışabilir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: önce kapalı heceler
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: a ile t kartını sırayla gösterin ve at okuyun. Ardından e ile t harflerini birleştirerek et okuyun. İki örneğin başlangıcının değiştiğini fark ettirin. At, bir hayvanın adıdır. Et, bir besinin adıdır. İki sözcüğü de kısaca anlamlandırın.
Yetişkin için: Çocuk önce sizi dinleyip sonra bir örneği seçerek katılabilir. Kapalı hecelerle yeterince çalışmadan açık hecelere geçmek zorunda değilsiniz. Kartlardaki her harfi sırayla izleyin; çocuğun yalnız sözcüğü tahmin etmesini değil, harflerle bağlantı kurmasını destekleyin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: açık heceden kısa sözcüklere
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Kapalı hecelerden sonra ta ve te kartlarını sırayla gösterip okuyun. Bu örneklerde t harfinin önce geldiğini belirtin. Ardından ta hecesine t ekleyince tat sözcüğü oluştuğunu gösterin. Tat, bir yiyeceğin ağzımızda bıraktığı duyumu anlatabilir.
Yetişkin için: a ile ta hecesi birleşince ata yazılır. Ata, önceki kuşaklardan bir aile büyüğünü anlatabilir. Burada ta ve te birer hece örneğidir; hece ile sözcük aynı şey değildir. Anlamı belirsiz uzun cümleler veya öğrenilmemiş harfler eklemeyin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yetişkin rehberi: büyük biçimi tanıyalım
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetişkin için: Küçük t ile çalıştıktan sonra büyük T kartını gösterin. Aynı sesi farklı biçimlerde temsil ettiklerini belirtin. Sonra daha önceki kısa örneklerden birine birlikte dönebilirsiniz. Çocuğun yorulduğunu görürseniz durun; bütün kartları bitirmek zorunlu değildir.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- a, n, e ve t ile çalışmak bütün ilk tema veya ilk okuma yazmanın tamamlandığı anlamına gelmez. Henüz cümle okuma, yazı yazma veya bağımsız akıcılık başarısı ölçülmemiştir.
- Çocuğun hazır oluşunu birlikte gözlemleyin. Bir sonraki adıma geçmeden önce zorlandığı harf veya heceye kısa bir tekrar ayırabilirsiniz.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli — 1. sınıf Türkçe, ilk temaKaynağı aç
31 Ağustos 2026 güncellemeli temanın a-n-e-t sırasına göre t dördüncü harftir. Kapalı heceden açık heceye ve küçükten büyüğe ilerleme gözetilmiştir. Yalnız sunulan harf/hece/kelimeler için kısmi destek; bütün tema, görsel seçme veya yazı yazma çıktıları karşılandı sayılmaz.
- MEB — 2026–2027 temel eğitim taslak çerçeve planları duyurusuKaynağı aç
2026–2027 öğretim yılında 1. sınıfın program bağlamına kaynak oluşturur. Bu etkinliklere resmî hafta veya süre atanmamıştır.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDOĞRULANMIŞ KONU TESTİ
Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.
Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.