İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF TüRKçE

Hece kuruyorum

Sesleri yan yana getirip hece kurmayı, kelimeleri doğal söyleyişine göre ayırmayı ve hece sayısını bulmayı öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım3 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Harflerin gösterdiği sesleri yan yana getirince heceler oluşur. Örneğin m ve a seslerini sırayla söylersek “ma” hecesini okuruz. Heceler de birleşerek kelimeleri kurar. “Ma” ve “sa” hecelerini birleştirdiğimizde “masa” kelimesi ortaya çıkar. Seslerin sırasını korumak ve kelimeyi yavaşça söylemek doğru okumayı kolaylaştırır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Seslerden hece kurarKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-HK-01
  • Kelimeleri hecelerine ayırırKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-HK-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Türkçe Hece Kuruyorum Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Türkçe Hece Kuruyorum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 3 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Türkçe Hece Kuruyorum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Türkçe Hece Kuruyorum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sesleri sırayla birleştir

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Önce birinci sesi, sonra ikinci sesi söyle. Arada gereksiz durak vermeden iki sesi birbirine yaklaştır. E ile l sesleri birleşince “el”, a ile t sesleri birleşince “at” olur. Seslerin yerini değiştirirsek okuduğumuz hece de değişir. Bu nedenle soldan sağa ilerlemek önemlidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kelimedeki doğal durakları bul

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir kelimeyi yavaşça söylerken ağzımızdan çıkan ses gruplarını fark ederiz. “Kalem” kelimesini ka-lem, “çiçek” kelimesini çi-çek diye okuruz. Heceleri ayırırken harfleri tek tek koparmayız. Kelimeyi doğal biçimde söylemek bize doğru durakları gösterir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Heceleri yeniden birleştir

BİRLİKTE ANLAYALIM

Ayırdığımız heceleri tekrar yan yana okuyarak kelimeyi kontrol ederiz. O-kul hecelerini birleştirince “okul”, a-ra-ba hecelerini birleştirince “araba” olur. Ortaya başka bir kelime çıkıyorsa ayırmayı yeniden düşünmeliyiz. Oku, ayır, birleştir ve bir kez daha oku sırası iyi bir çalışma yoludur.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Türkçe Hece Kuruyorum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

011. sınıf Türkçede hece nedir?

Hece, ağzımızdan tek hareketle çıkan ses grubudur. Ma, el ve su birer hecedir; heceler birleşerek kelimeleri oluşturur.

02Seslerden hece nasıl oluşturulur?

Sesler soldan sağa ve verilen sırayla söylenir. M sesinin ardından a sesi okununca ma hecesi ortaya çıkar.

03Bir kelimenin hece sayısı nasıl bulunur?

Kelime yavaşça ve doğal durakları fark edilerek okunur. Kalem ka-lem diye iki, araba a-ra-ba diye üç heceye ayrılır.

04Sessiz harf tek başına hece olabilir mi?

Türkçede bir hecede mutlaka sesli harf bulunur. Bu nedenle m ya da l gibi sessiz harfler tek başına hece sayılmaz.

05Çocuk kelimeyi yanlış hecelerse nasıl düzeltilir?

Kelimeyi doğal biçimde yeniden söylemesini ve ayırdığı heceleri tekrar birleştirmesini isteyin. Kelime değişiyorsa sınırı yeniden denesin.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim Programları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.