Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Heceler yan yana gelerek kelimeleri oluşturur. “Ki” ile “tap” hecelerini sırayla okuyunca “kitap” kelimesine ulaşırız. Kelimeyi doğru okumak için soldan sağa ilerler, hiçbir harfi atlamaz ve yeni bir ses eklemeyiz. Okuduktan sonra kelimenin ne anlattığını düşünürüz. Böylece yalnız seslendirmekle kalmaz, kelimeyi anlarız.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Kısa ve tanıdık kelimeleri okurKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KO-01
- Okuduğu kelimenin anlamını belirlerKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KO-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Türkçe Kelime Okuyorum Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Türkçe Kelime Okuyorum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 3 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Türkçe Kelime Okuyorum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Türkçe Kelime Okuyorum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Heceleri bir bütün yap
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Önce her heceyi ayrı oku, sonra aradaki kısa durağı kaldır. O-kul hecelerini “okul”, ba-lık hecelerini “balık” olarak birleştiririz. Hecelerin sırasını değiştirmemeliyiz. Birleştirdikten sonra kelimeyi baştan sona yeniden okumak, atladığımız ya da fazladan söylediğimiz bir ses olup olmadığını gösterir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Benzer kelimelere dikkat et
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bazı kelimeler birbirine yakın görünür. Masa, kasa ve mama kelimelerinde birçok ortak harf vardır. İlk harfi ve ortadaki sesleri dikkatle izlersek doğru kelimeyi seçebiliriz. Parmağımızla soldan sağa takip etmek yararlı olabilir; ancak asıl hedef her harfi sırayla görüp kelimeyi akıcı biçimde okumaktır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Anlamını kontrol et
BİRLİKTE ANLAYALIM
Okuduğumuz kelime cümleye uygun olmalıdır. “Ece su içti.” cümlesinde içilen şey “su”dur. Bir kelimeyi yanlış okursak cümlenin anlamı da değişebilir. Kelimeyi seslendirdikten sonra “Bu kelime neyi anlatıyor?” diye sormak, doğru okuma ile anlamayı birlikte geliştirmemize yardım eder.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Türkçe Kelime Okuyorum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
011. sınıf öğrencisinin kelime okuması nasıl geliştirilir?
Önce kısa ve tanıdık kelimeler seçilir. Çocuk heceleri birleştirir, kelimeyi yeniden bütün hâlinde okur ve anlamını söyler.
02Heceleyerek okuyan çocuk için ne yapılmalıdır?
Çocuğu hızlandırmak yerine aynı kısa kelimeyi heceledikten sonra bir kez bütün olarak okutun. Düzenli tekrar akıcılığı zamanla artırır.
03Kelime okurken harf atlama nasıl azaltılır?
Çocuk kelimeyi soldan sağa izlemeli ve okuduktan sonra harfleri yeniden kontrol etmelidir. Kısa çalışmalar dikkati korumayı kolaylaştırır.
04Birbirine benzeyen kelimeler nasıl ayırt edilir?
Masa, kasa ve mama gibi kelimelerde önce farklı harf bulunur. Sonra bütün kelime yeniden okunarak doğru biçim doğrulanır.
05Çocuk okuduğu kelimenin anlamını nasıl bulur?
Kelimenin cümlede neyi anlattığı düşünülür ve basit bir açıklamayla eşleştirilir. Anlam cümleye uymuyorsa kelime yeniden okunur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim ProgramlarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Kelime Okuma Başlangıç Testi
10 soru · karma
Kelime Anlama Pekiştirme Testi
10 soru · karma