İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF TüRKçE

Cümle okuyorum

Kelimeleri doğru sırada okuyarak cümleyi anlamayı, büyük harf ve noktayı fark etmeyi, açık bilgiyi bulmayı öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım3 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Kelimeler anlamlı bir sırayla yan yana geldiğinde cümle kurulur. “Ece elma yedi.” söz dizisi bize bir olayı açıkça anlatır. Cümleyi okurken soldan sağa ilerler, kelimelerin yerini değiştirmeyiz. Başındaki büyük harfi ve sonundaki noktayı fark ederiz. Sonra cümlenin kimden ya da neden söz ettiğini düşünürüz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Kısa cümleleri doğru sırayla okurKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-CO-01
  • Cümlede açıkça verilen bilgiyi bulurKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-CO-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Türkçe Cümle Okuyorum Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Türkçe Cümle Okuyorum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 3 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Türkçe Cümle Okuyorum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Türkçe Cümle Okuyorum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sözcüklerin sırasını izle

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Cümledeki kelimeler belirli bir düzen taşır. “Mert kitap okudu.” cümlesinde önce işi yapanı, sonra okunan şeyi, en son yapılan işi öğreniriz. “Kitap Mert okudu.” dizilişi doğal değildir. Her kelimeyi tek tek doğru okumak kadar kelimeleri doğru sırada birleştirmek de önemlidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Başlangıcı ve bitişi fark et

BİRLİKTE ANLAYALIM

Cümle büyük harfle başlar. Sonunda nokta, soru işareti ya da ünlem bulunabilir. “Oya eve geldi.” örneğinde O büyük yazılır ve cümle noktayla tamamlanır. Noktaya geldiğimizde kısa bir durak veririz. Bu işaretler, cümlenin sınırını ve nasıl okunacağını anlamamıza yardım eder.

KÜÇÜK BİR ADIM

Cevabı cümlede ara

BİRLİKTE ANLAYALIM

Okuduktan sonra sorunun istediği bilgiye dön. “Kuş dala kondu.” cümlesine “Kim kondu?” diye sorulursa cevap kuştur. “Nereye kondu?” sorusunun cevabı ise daldır. Tahmin yürütmeden önce cümlede açıkça yazılan kelimeleri bulmak, okuduğunu doğru anlamanın en güvenli yoludur.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Türkçe Cümle Okuyorum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

011. sınıf öğrencisi kısa cümleyi nasıl okumalıdır?

Cümle soldan sağa, kelimelerin sırası bozulmadan okunur. Çocuk noktaya gelince kısa bir durak verir ve anlamı düşünür.

02Cümlede kelime sırası neden önemlidir?

Kelime sırası, kimin ne yaptığını açıkça anlamamızı sağlar. Sıra değiştiğinde cümle doğal olmayabilir veya anlamı karışabilir.

03Cümlede açıkça verilen bilgi nasıl bulunur?

Önce soru okunur, ardından cümlede aynı bilgiyi veren kelime aranır. Cevap tahmin edilmez; cümledeki kanıta dayanır.

04Cümle okurken büyük harf ve nokta ne işe yarar?

Büyük harf cümlenin başladığını, nokta ise tamamlandığını gösterir. Bu işaretler doğru yerde başlayıp durmaya yardım eder.

05Kim, ne ve nerede soruları cümleyi anlamaya nasıl yardım eder?

Bu sorular işi yapanı, anlatılan şeyi ve olayın yerini ayırır. Çocuk her cevabı cümledeki ilgili kelimeden bulur.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim Programları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.