Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Kısa bir metin bize bir kişi, yer veya olay hakkında bilgi verir. Metni anlamak için acele etmeden baştan sona okuruz. Sonra “Kim?”, “Nerede?” ve “Ne yaptı?” gibi sorular sorarız. Cevabı kendi düşüncemizden değil, metindeki sözlerden veya açık ipuçlarından buluruz. Gerekirse metni bir kez daha okuyarak seçtiğimiz cevabı kontrol ederiz.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Metindeki açık bilgiyi bulurKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KMA-01
- Metinden basit çıkarım yaparKI-GRADE-1-SINIF-TURKCE-KMA-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Türkçe Kısa Metin Anlama Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Türkçe Kısa Metin Anlama Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Türkçe Kısa Metin Anlama Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Türkçe Kısa Metin Anlama Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Açık bilgiyi bul
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Önce sorunun bizden ne istediğini belirleriz. Kişi soruluyorsa metindeki adlara, yer soruluyorsa okul, park veya ev gibi sözcüklere bakarız. “Ece parkta ip atladı.” cümlesinde kişi Ece, yer park ve yapılan iş ip atlamaktır. Cevap metinde açıkça yazıyorsa başka bir bilgi eklemeyiz.
KÜÇÜK BİR ADIM
İpuçlarını birleştir
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bazen cevap tek bir sözcük olarak yazmaz. “Mert şemsiyesini açtı. Yolda su birikintileri vardı.” metni bize havanın yağmurlu olduğunu düşündürür. Bu sonuca şemsiye ve su birikintisi ipuçlarını birleştirerek ulaşırız. Uygun başlığı seçerken de metnin tamamında en çok anlatılan olaya bakarız. Seçeneğin metinle çelişmemesine dikkat ederiz.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Türkçe Kısa Metin Anlama Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
011. sınıf öğrencisi kısa metni nasıl anlamalı?
Metni acele etmeden baştan sona okumalı, kişiyi ve yapılan işi bulmalı, ardından sorunun istediği bölümü yeniden incelemelidir.
02Metinde kim, nerede ve ne yaptı bilgisi nasıl bulunur?
Kişi için adlara, yer için okul veya park gibi sözlere, yapılan iş için hareket bildiren kelimelere dikkat edilir.
03Kısa metindeki ana olay nasıl bulunur?
Metnin bütününde en çok anlatılan işe bakılır. Küçük ayrıntılar yerine kişinin başına gelen veya yaptığı temel olay seçilir.
041. sınıfta basit çıkarım ne demektir?
Metinde açıkça yazmayan bir sonucu, verilen kolay ipuçlarından bulmaktır. Şemsiye ve su birikintisi yağmuru düşündürebilir.
05Çocuğum metin sorularında zorlanıyorsa ne yapmalıyız?
İki veya üç cümlelik metinlerle başlayın. Her okumadan sonra kim, nerede ve ne yaptı sorularını sırayla sorup cevabı metinde gösterin.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Temel Eğitim ProgramlarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Kısa Metin Anlama Testi 1
10 soru · karma
Kısa Metin Anlama Testi 2
10 soru · karma