Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir gruba yeni nesneler katıldığında miktar artar ve toplama kullanırız. Gruptan nesneler ayrıldığında miktar azalır ve çıkarma kullanırız. 1. sınıfta toplamı 20’yi geçmeyen toplama işlemleri ile onluk bozma gerektirmeyen çıkarma işlemlerini ele alırız. Eşit işareti, iki tarafın aynı değerde olduğunu söyler. İşlem sonucunu ters işlemle veya nesneleri yeniden sayarak kontrol edebiliriz.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İşlem türünü belirlerKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-TC-01
- Yirmiye kadar işlem yaparKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-TC-02
- Eşitliği yorumlarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-TC-03
- Toplama ve çıkarmayı ilişkilendirirKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-TC-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Matematik Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Matematik Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Matematik Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Matematik Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Artma mı azalma mı
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Daha geldi, eklendi, birleşti” sözleri çoğu zaman toplama durumunu anlatır. “Gitti, verildi, eksildi, kaldı” sözleri ise çıkarma durumuna işaret eder. Yalnız anahtar söze bakmak yerine olayın başında ve sonunda miktarın nasıl değiştiğini düşünmek gerekir. Böylece doğru işlemi seçeriz.
KÜÇÜK BİR ADIM
20’ye kadar güvenli işlem
BİRLİKTE ANLAYALIM
Toplamada büyük sayıdan başlayıp küçük sayı kadar ileri sayabiliriz. 8 + 5 için sekizden sonra dokuz, on, on bir, on iki, on üç diye ilerleriz. Çıkarmada geriye sayabilir veya ayrılan nesneleri modelleyebiliriz. Sonucun başlangıç miktarına uygun olup olmadığını da kontrol ederiz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eşit işaretinin anlamı
BİRLİKTE ANLAYALIM
Eşit işareti “sonucu yaz” komutu değil, iki tarafın değerleri aynıdır sözü gibidir. 7 + 3 = 6 + 4 eşitliği doğrudur çünkü iki taraf da 10 eder. Kutulu eşitlikte önce bilinen tarafı bulur, sonra diğer tarafı aynı değere tamamlarız.
KÜÇÜK BİR ADIM
Ters işlemle kontrol
BİRLİKTE ANLAYALIM
Toplama ile çıkarma birbiriyle ilişkilidir. 6 + 8 = 14 ise 14 − 8 = 6 ve 14 − 6 = 8 olur. Bu ilişki hem sonucu kontrol eder hem de verilmeyen sayıyı buldurur. Problem çözdükten sonra cevabı olayın içine yerleştirip anlamlı olup olmadığını düşünmek son kontroldür.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Matematik Toplama ve Çıkarma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bir problemde toplama mı çıkarma mı seçmeliyim?
Miktar birleşiyor veya artıyorsa toplama; bir parça ayrılıyor ya da miktar azalıyorsa çıkarma seçersin.
02Toplamada büyük sayıdan başlamak neden kolaydır?
Daha az adım ileri saymanı sağlar; böylece sayma süresi kısalır ve hata yapma olasılığı azalır.
03Eşit işareti yalnız işlem sonucundan önce mi kullanılır?
Hayır. Eşit işareti, bulunduğu yerde iki tarafın aynı değere sahip olduğunu anlatır.
04Bir toplama işlemini çıkarma ile nasıl kontrol ederim?
Toplamdan toplananlardan birini çıkarırsın; diğer toplananı buluyorsan işlem birbiriyle uyumludur.
05Problem cevabımın doğru olduğunu nasıl anlayabilirim?
İşlemi ters işlemle kontrol eder, sonucu problemdeki başlangıç ve değişimle karşılaştırarak anlamlılığını incelersin.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- 1. Sınıf İşlemlerden Cebirsel Düşünmeye TemasıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Toplama ve Çıkarma Testi 1
10 soru · karma
1. Sınıf Toplama ve Çıkarma Testi 2
10 soru · karma