İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Konum ve Geometrik Şekiller

Yer, yön ve konum sözlerini; eş nesneleri ve üçgen, kare, dikdörtgen, çember özelliklerini öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir nesnenin yerini anlatmak için başka bir nesneyi başlangıç, yani referans kabul ederiz. Kitap masanın üstünde, top kutunun içinde olabilir. İleri ve geri gibi yön sözleri hedefe ulaşmamıza yardım eder. Nesneleri renk, boy ve şekil ölçütleriyle karşılaştırarak eşlerini buluruz. Günlük nesnelerde gördüğümüz üçgen, kare, dikdörtgen ve çemberi kenar ve köşe özelliklerine göre tanırız.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Konum ve yön sözlerini kullanırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-GS-01
  • Yönergeyi sırayla uygularKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-GS-02
  • Eş ve biçimsel nesneleri ayırt ederKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-GS-03
  • Geometrik şekilleri sınıflandırırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-GS-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik Konum ve Geometrik Şekiller Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik Konum ve Geometrik Şekiller Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik Konum ve Geometrik Şekiller Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik Konum ve Geometrik Şekiller Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Referans noktasını belirle

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

“Kalem kitabın sağında” dediğimizde kitabı referans alırız. Sağ ve sol, bakan kişinin yönüne göre dikkatle kullanılmalıdır. İçinde-dışında, altında-üstünde ve önünde-arkasında sözleri iki varlığın ilişkisini anlatır. Önce hangi nesnenin referans olduğunu bulmak, konum cümlesini doğru anlamayı kolaylaştırır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yönergeleri sırayla izle

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir başlangıç noktasından hedefe giderken her hareketi verilen sırayla yaparız. “İki adım ileri, bir adım geri” yönergesinde önce ileri hareket tamamlanır, sonra geri gidilir. Engel, dönüş veya ara hedef içeren bir yolda adımları yer değiştirirsek hedef değişebilir. Başlangıç, hareketler ve hedef sırasını sözle tekrar etmek iyi bir kontroldür.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eş nesne için ölçüt kullan

BİRLİKTE ANLAYALIM

İki nesnenin eş olması için seçilen renk, biçim ve büyüklük gibi özelliklerinin uyuşması gerekir. Yalnız aynı renkte olmak her zaman eşlik için yeterli değildir. Önce ölçütleri belirler, sonra nesneleri tek tek bu ölçütlerle karşılaştırırız. Eşlik, iki miktarın aynı olmasını anlatan eşitlikten farklıdır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kenar ve köşeleri incele

BİRLİKTE ANLAYALIM

Üçgenin üç kenarı ve üç köşesi vardır. Kare ile dikdörtgen dört kenarlı ve dört köşelidir; karede kenarlar aynı uzunluktadır. Çemberin köşesi ve düz kenarı yoktur. Şeklin duruşu değişse bile kenar ve köşe özellikleri değişmez. Adlandırmadan önce özellikleri saymak doğru sınıflandırmayı sağlar.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik Konum ve Geometrik Şekiller Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir nesnenin konumunu söylerken neden referans gerekir?

Konum başka bir varlığa göre anlam kazanır; referans, sağında veya üstünde gibi sözlerin neye göre söylendiğini açıklar.

02Birden çok hareket içeren yönergeyi nasıl izlemeliyim?

Başlangıç yerini belirler, hareketleri söylendiği sırayla tek tek uygular ve her adımdan sonra konumunu kontrol edersin.

03Aynı renkte iki nesne her zaman eş midir?

Hayır. Eşlik için belirlenen renk, biçim ve büyüklük gibi bütün ölçütlerin birlikte uyuşması gerekir.

04Kare ile dikdörtgenin ortak özelliği nedir?

Her ikisinin de dört kenarı ve dört köşesi vardır; ancak karenin bütün kenarları aynı uzunluktadır.

05Bir üçgen döndürülürse üçgen olmaktan çıkar mı?

Hayır. Duruşu değişse de üç kenarı ve üç köşesi kaldığı için şekil yine üçgendir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Nesnelerin Geometrisi (1) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 1. Sınıf Nesnelerin Geometrisi (2) Teması

Kaynağı aç
  3. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.