İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Sıralama ve Karşılaştırma

Önce-sonra, sıra sayıları, daha çok-daha az-eşit ve tahmin kavramlarını günlük örneklerle öğren.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Sayılar yalnızca kaç tane olduğunu değil, bir sıradaki yeri ve iki grubun büyüklüğünü de anlatabilir. Yarışta öndeki çocuk birinci, onun arkasındaki ikinci olabilir. İki grubu karşılaştırırken gözümüz bazen yanılabilir; bu yüzden nesneleri bire bir eşlemek veya saymak güvenli bir yoldur. Tahmin yaparken de bildiğimiz beşlik ve onluk grupları dayanak alır, ardından sayarak tahminimizi kontrol ederiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sıra bildiren sayıları kullanırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SK-01
  • İki çokluğu karşılaştırırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SK-02
  • Sayıları sıralarKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SK-03
  • Miktarı tahmin edip kontrol ederKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-SK-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik Sıralama ve Karşılaştırma Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik Sıralama ve Karşılaştırma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik Sıralama ve Karşılaştırma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik Sıralama ve Karşılaştırma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sıradaki yeri bul

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir sırada başlangıç yönü önemlidir. Soldan say denmişse ilk kişiden sola göre başlanır. Birinci, ikinci, üçüncü gibi sözler miktarı değil yeri bildirir. Önce ve sonra sözleri iki komşu yeri anlatır. Bir sayının arasında olduğu iki sayıyı bulmak için sayı doğrusunda bir adım sola ve bir adım sağa bakabiliriz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Çok, az ve eşit

BİRLİKTE ANLAYALIM

İki gruptaki nesneleri karşılıklı eşlediğimizde artan nesne hangi gruptaysa o grup daha çoktur. Hiç nesne artmıyorsa gruplar eşittir. Sayarak karşılaştırmada büyük sayı daha çok nesneyi gösterir. Daha az sözü küçük miktarı belirtir. Aynı tür nesneleri karşılaştırmak, sonucu daha anlaşılır yapar.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sayıları düzenli sırala

BİRLİKTE ANLAYALIM

Küçükten büyüğe sıralamada en az olan sayıdan başlarız ve sayılar giderek artar. Büyükten küçüğe sıralamada ise en çok olan sayı başa gelir. Bir sayının önce ve sonrasını bilmek sıralamayı kolaylaştırır. Yazdığın sırayı birer sayarak kontrol etmek, atlanan veya yeri değişen sayıyı buldurur.

KÜÇÜK BİR ADIM

Tahmin ve sayma kontrolü

BİRLİKTE ANLAYALIM

Tahmin, saymadan önce akla uygun bir sayı söylemektir; rastgele cevap değildir. Beş nesnelik veya on nesnelik bir grubu gözünde canlandırıp yeni çokluğu onunla karşılaştırabilirsin. Tahminden sonra nesneleri sayarsın. Tahminin gerçek sayıdan az, çok ya da ona eşit olduğunu söylemek çalışmayı tamamlar.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik Sıralama ve Karşılaştırma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Sıra sayısı ile nesne sayısı aynı şeyi mi anlatır?

Hayır. Nesne sayısı kaç tane olduğunu, sıra sayısı ise bir kişinin veya nesnenin dizideki yerini anlatır.

02İki grubun eşit olduğunu nasıl anlayabilirim?

Nesneleri bire bir eşlediğinde iki tarafta da artan nesne kalmıyorsa grupların miktarı eşittir.

03Küçükten büyüğe sıralamaya nereden başlanır?

Verilen sayıların en küçüğü bulunur ve başa yazılır; kalan sayılar artan büyüklükte devam ettirilir.

04Tahmin yaparken beş ve on bana nasıl yardım eder?

Gördüğün çokluğu bildiğin beşlik veya onluk grupla karşılaştırarak gerçeğe yakın bir sayı söylemeni sağlar.

05Tahminimi yaptıktan sonra neden yeniden saymalıyım?

Sayma sonucu gerçek miktarı verir; böylece tahmininin az mı, çok mu yoksa tam mı olduğunu anlayabilirsin.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (1) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.