İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. sınıf · Bak, düşün, nedenini anlat

Yaşadığım Yer ve Ülkem

Çevrendeki yerleri ve ülkemizle ilgili adları tanıyalım. Bayrak, marş, Atatürk ve bayramları kısa örneklerle konuşacağız.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Çevrendeki yerleri ve ülkemizle ilgili adları tanıyalım. Bayrak, marş, Atatürk ve bayramları kısa örneklerle konuşacağız.

Bir bölümü oku veya dinle. Örnekte ne olduğuna bak. Sonra düşünme sorusuna kendi cevabını ver. Yorulduğunda mola verebilirsin. Hepsini bir oturuşta bitirmen gerekmez.

Bu özgün metinler 6–7 yaş için destekleyici çalışmadır. Metni ve üç seçeneği gerekirse aynı sakin tonla okuyun. Doğru seçeneği sesinizle belli etmeyin. Çocuğun gerekçesini dinleyin; söz, işaret veya uygun destekle cevap vermesine ve mola kullanmasına alan açın.

Bu paket bütün resmî öğrenme çıktılarını, harita veya bayrak görselini tanımayı, gözlem uygulamasını ya da gerçek yaşam becerisini tek başına ölçmez. Duygu ifadesi, aile düzeni ve inanç bir doğru-yanlış yarışına çevrilmez. Gerçek adres, aile adı, fotoğraf veya özel bilgi yazdırmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Yakın ÇevreKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K05-01
  • Bayrak ve MarşKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K05-02
  • AtatürkKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K05-03
  • BayramlarKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K05-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Hayat Bilgisi Yaşadığım Yer ve Ülkem için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Yaşadığım Yer ve Ülkem nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Yaşadığım Yer ve Ülkem testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Yaşadığım Yer ve Ülkem sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yakın Çevre

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

ÖRNEK 01İpek öğretmeniyle çevreyi konuştu. “Okulumuzun yakınında kütüphane var.” dedi. Arkadaşı başka yerde yaşadığı için kendi okulunun yakınında farklı yerler olabileceğini düşündü.
ÖRNEK 02“Ankara” ülkemizin adı mı, başkentimizin adı mı? Başkentimizin adıdır. Ülkemizin adı Türkiye’dir.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Okul, park ve kütüphane yakın çevremizde bulunabilecek yerlerdir. Her çevrede aynı yerler olmak zorunda değildir. Kütüphanede kitap okuyabilir, kurallarına göre ödünç kitap alabiliriz. Parkta ise uygun alanlarda oyun oynayabiliriz.

Gördüğün bir yeri kısa sözlerle anlatabilirsin. “Okulun yanında park var.” cümlesi yer hakkında bilgi verir. “Oyuncağım mavi.” ise oyuncağı anlatır. Bir çevreyi tanıtırken gerçekten gördüklerimizi söylemeye özen gösteririz.

Ülkemizin adı Türkiye’dir. Ankara başkentimizdir; Türk lirası para birimimizin adıdır. Şehir, ülke ve para adını birbirinden ayırırız. Bu alıştırmada evinin gerçek adresini, telefonunu veya özel bilgilerini yazman istenmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Bayrak ve Marş

ÖRNEK 01Törende konuştuğunu fark eden Ali sohbetine ara verdi. Arkadaşının marşı duymasını engellemedi. Bayrak ve marşın yalnız kendi sınıfına değil, ülkemize ait ortak değerler olduğunu hatırladı.
ÖRNEK 02Bayrağımızı yalnız yaşadığımız şehirle mi anlatırız? Hayır. Türk bayrağı ülkemizi temsil eder.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Türk bayrağının zemini kırmızıdır. Üzerinde beyaz ay ve yıldız bulunur. Renkleri ve şekilleri birlikte hatırlayabilirsin. Bayrak yalnız bir şehri veya bir oyunu değil, ülkemizi ve bağımsızlığımızı temsil eder.

Millî marşımızın adı İstiklâl Marşı’dır. Bayrak ve marş bağımsızlığımızı hatırlatan ortak değerlerimizdir. Bir törende marşı dinlerken başkalarının duymasını engelleyen sohbete ara veririz. Oyuna başlamak için töreni bölmeyiz.

Herkesin törene kendi imkânlarıyla katılmasına saygı duyarız. Hareket desteğine ihtiyaç duyan bir arkadaşın farklı biçimde katılabilir. Katılım biçimlerini öğretmenimizle konuşabiliriz. Birbirimizi itmeden ve alay etmeden davranırız.

KÜÇÜK BİR ADIM

Atatürk

ÖRNEK 01Oğuz, Anıtkabir’in hangi şehirde olduğunu merak etti. Öğretmeniyle resmî tanıtıma baktı ve Ankara’da olduğunu öğrendi. Tahminini bilgi diye anlatmak yerine kontrol etti.
ÖRNEK 02Atatürk’ün kitaplarını incelemek neyi anlamamıza yardım eder? Onun okumaya ve öğrenmeye verdiği önemi tanımamıza yardım eder.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk’ü anmak ve onun hakkında bilgi edinmek için çeşitli yerler ve kaynaklar vardır. Anıtkabir Ankara’dadır. Atatürk ile ilgili merak ettiğin bir soruyu öğretmenine sorabilirsin.

Atatürk okumaya ve öğrenmeye önem verirdi. Anıtkabir’deki kitaplık bölümünde ona ait kitaplar bulunur. Bu bilgiyi öğrenmek, senin aynı kitapların hepsini alman gerektiği anlamına gelmez. Yaşına uygun bir kitabı incelemek, soru sormak ve dinlemek de öğrenme yollarıdır.

Bir bilgiye şaşırdığında doğru olup olmadığını sorabilirsin. Öğretmeninle güvenilir bir kitap veya resmî müze açıklamasına bak. Bir sözün yüksek sesle söylenmesi doğru olduğunu kanıtlamaz. Bilmediğin yeri uydurmak yerine öğrenmek için destek iste.

KÜÇÜK BİR ADIM

Bayramlar

ÖRNEK 01Duru bayram panosunu hazırlarken heyecanlandığını söyledi. Sena ise dedesini özlediğini anlattı. Arkadaşları ikisini de dinledi. Aynı günde farklı duygular olabileceğini gördüler.
ÖRNEK 02Arkadaşın bayramda özlem duyduğunu söylüyor. Mutlu olmaya zorlamak mı, onu dinlemek mi uygun? Söylediği duyguyu anlamaya çalışırız.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Cumhuriyet Bayramı ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı millî bayramlarımızdandır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ise dinî bayramlarımızdandır. Bir kişinin doğum günü bu bayramlarla aynı şey değildir. Adlarını öğrenirken birbirine karıştırmamaya çalışırız.

Bayramlar hakkında resim yapabilir, bir anını anlatabilir veya dinleyebilirsin. Ailelerin günü geçirme biçimleri farklı olabilir. Herkesin aynı ziyareti yapması ya da aynı etkinliğe katılması gerekmez. Başkalarının inanç ve tercihlerine saygı gösteririz.

Bayramda sevinç, heyecan veya özlem hissedebilirsin. Bazen birkaç duygu birlikte olur. Bir arkadaşın uzaktaki dedesini özlediğini söylüyorsa dinle. “Böyle hissedemezsin.” demek yerine anlattığı duyguyu anlamaya çalış.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Bir mahallede gördüğün her yerin bütün mahallelerde bulunduğunu düşünme. Yakın çevreler birbirinden farklı olabilir.
  • Bayrağın anlamı bir oyuna veya hava durumuna bağlı değildir. Marşa saygı gösterirken arkadaşlarının ihtiyaçlarına da saygı gösteririz.
  • Bir bilgiye çok kişi inanıyor diye hemen doğru saymayız. Yaşımıza uygun güvenilir kaynağı bir yetişkinle birlikte kontrol edebiliriz.
  • Bir bayramın adını bilmek ile o gün belli bir duygu hissetmek farklıdır. Duygular için tek bir zorunlu cevap yoktur.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bir seçim yapalım

İlk testte sekiz kısa soru var. Cevabın açıklamasını incele. Gerekirse ilgili bölüme dönüp örneği yeniden düşün.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026

1. sınıf, basılı 22–32. Kısmi metin alıştırmaları; uygulama ve gözlem çıktılarının tamamı ölçülmez.

Kaynağı aç
  2. TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydı

2026 program sürümü doğrulandı.

Kaynağı aç
  3. MEB 1. Sınıf: Yaşadığım Yer ve Ülkem

Yerel dört bölüm, resmî öğrenme alanının tamamı değildir. KI ürün kodları HB öğrenme çıktısı kodlarından ayrıdır.

Kaynağı aç
  4. Anıtkabir resmî tanıtımı

Ankara ve Cumhuriyetin kurucusu bilgileri çapraz kontrol edildi.

Kaynağı aç
  5. Atatürk özel kitaplığı

Atatürk’ün kitap ve öğrenme ilgisi için resmî kaynak.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.