Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Okuldaki ilk günleri birlikte düşünelim. Tanışmayı, okulun yerlerini, ortak kuralları ve kendimizi anlatmayı küçük örneklerle çalışacağız.
Her bölümü ayrı bir küçük çalışma gibi ele alabilirsin. Önce örneği dinle veya oku. “Küçük bir durak” sorusunda biraz düşün; sonra açıklamayla karşılaştır. İstersen ara ver. Bir yetişkin metni okuyabilir; düşünceni kendi sözlerinle anlatabilirsin.
Bu çalışma akıcı okuma sınavı değildir. Çocuk yeni okumaya başladıysa soruyu ve seçenekleri aynı sakin sesle okuyun; doğru seçeneği sesinizle öne çıkarmayın. Tek bir bölümle başlayın. Beklemek, mola istemek veya söz yerine işaret etmek için alan tanıyın.
“Bunu neden seçtin?” diye sorup çocuğun düşüncesini dinleyin. Yanlış seçimi kişiliğine bağlamayın. Açıklamayı birlikte okuyup ilgili örneğe dönün. Sekiz soruluk sonuç gerçek yaşamdaki bütün becerilerin kazanıldığı anlamına gelmez; güvenli günlük canlandırmalarla destekleyin. Gerçek adres, telefon veya sağlık bilgisini bu sayfaya yazdırmayın.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- TanışmaKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-01
- Okul AlanlarıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-02
- Sınıf KurallarıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-03
- Bireysel ÖzelliklerKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Tanışma
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yeni bir sınıfa girdiğini düşün. Yanında henüz tanımadığın çocuklar var. “Merhaba, benim adım Ece.” diyerek başlayabilirsin. Arkadaşının adını duymadıysan yeniden sorabilirsin. Tahmin etmen veya ona başka bir ad takman gerekmez.
Tanışırken sırayla konuşuruz. Arkadaşın sözünü bitirince sen de konuşabilirsin. Bazen çekinebilir veya konuşmak için zamana ihtiyaç duyabilirsin. Öğretmeninden destek isteyebilirsin. Herkesin aynı sesle, aynı hızda konuşması gerekmez; birbirimize fırsat veririz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Okul Alanları
BİRLİKTE ANLAYALIM
Sınıfta birlikte öğreniriz. Panoda çalışmalarımızı görürüz. Kitap köşesinde kitaplara bakarız. Ellerimizi el yıkama lavabosunda temizleriz. Bahçenin oyun için ayrılan bölümünde oynarız. Araçların girdiği yer veya depo oyun alanı değildir.
Okulun bütün yerlerini ilk gün bilmeyebilirsin. Tuvaleti ya da sınıfını bulamadığında öğretmenine söyle. Yolu birlikte öğrenebilirsiniz. Rastgele kapıları açmak veya okul dışına çıkmak yerine yardım istersin. Okul çalışanlarının görevlerini de öğretmeninle tanıyabilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Sınıf Kuralları
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir sınıfta birçok çocuk birlikte çalışır. Herkesin konuşma ve dinlenme hakkı vardır. Sınıfınızda konuşmak için el kaldırma kuralı varsa el kaldırıp sıranı beklersin. Bir arkadaşının anlatımını tamamlamasına fırsat vermek de dinlemenin bir parçasıdır.
Kapıda sıranın sonuna katılır, arkadaşlarını itmezsin. Ortak boyaları bitirince kutularına koyarsın. Bir eşyayı yanlışlıkla bozduğunda öğretmenine anlatırsın. Hatalar olabilir; saklamak yerine çözüm ararız. Anlamadığın bir kuralın nedenini de nazikçe sorabilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Bireysel Özellikler
BİRLİKTE ANLAYALIM
Saçlarımız düz veya kıvırcık olabilir. Göz renklerimiz ve boylarımız farklı olabilir. Bu özellikler birini daha değerli yapmaz. “Saçlarım kıvırcık.” demek kendini anlatmanın bir yoludur. İnsanları görünüşlerine göre oyun dışında bırakmayız.
Kendini anlatırken duygunu da söyleyebilirsin. “Bugün sevinçliyim.” ya da “Yeni sınıfta heyecanlıyım.” diyebilirsin. Resim yapmayı, şarkı söylemeyi veya yapbozu sevebilirsin. Bir işte iyi olup başka bir işi öğreniyor olabilirsin. Herkesin öğrenme hızı aynı değildir.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Daha yüksek sesle konuşmak, daha iyi tanışmak demek değildir. Sırayla konuşmayı deneyebilirsin.
- Her boş yer oyun alanı değildir. Oyun için ayrılan yeri öğretmeninle öğren.
- Bir hatayı söylemek seni kötü biri yapmaz. Olanı anlatıp yardım istemek çözümün başlangıcıdır.
- Heyecanlanmak veya yardım istemek utanılacak bir şey değildir. Nasıl hissettiğini güvendiğin yetişkine anlatabilirsin.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bir durum seç, nedenini düşün
İlk testte sekiz kısa durum var. İstersen bir yetişkinle oku. Sonuçta açıklamayı inceleyip ilgili ders bölümüne dönebilirsin.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
1. sınıf, Ben ve Okulum ile Sağlığım ve Güvenliğim öğrenme alanları; sayfa 14–21. Kapsam eşlemesi; soru ve ders metni kopyası değildir.
- MEB: Ben ve OkulumKaynağı aç
21.08.2026 güncellemeli resmî öğrenme alanı. Dört yerel bölüm bu alanla ilişkilidir.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum Testi 1
8 soru · karma
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ben ve Okulum Testi 2
8 soru · karma