İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. sınıf · Bak, düşün, nedenini anlat

Doğa ve Mevsimler

Bir filizde ne değişti? Bugün hava nasıl? Küçük gözlemler yapacak, canlıları ve kaynakları koruyan seçimler üzerine düşüneceğiz.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir filizde ne değişti? Bugün hava nasıl? Küçük gözlemler yapacak, canlıları ve kaynakları koruyan seçimler üzerine düşüneceğiz.

Bir bölümü oku veya dinle. Örnekte ne olduğuna bak. Sonra düşünme sorusuna kendi cevabını ver. Yorulduğunda mola verebilirsin. Hepsini bir oturuşta bitirmen gerekmez.

Bu özgün metinler 6–7 yaş için destekleyici çalışmadır. Metni ve üç seçeneği gerekirse aynı sakin tonla okuyun. Doğru seçeneği sesinizle belli etmeyin. Çocuğun gerekçesini dinleyin; söz, işaret veya uygun destekle cevap vermesine ve mola kullanmasına alan açın.

Bu paket bütün resmî öğrenme çıktılarını, harita veya bayrak görselini tanımayı, gözlem uygulamasını ya da gerçek yaşam becerisini tek başına ölçmez. Duygu ifadesi, aile düzeni ve inanç bir doğru-yanlış yarışına çevrilmez. Gerçek adres, aile adı, fotoğraf veya özel bilgi yazdırmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Canlıların İhtiyaçlarıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K06-01
  • Mevsim ve HavaKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K06-02
  • Canlıları KorumaKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K06-03
  • Kaynakları KorumaKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K06-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Hayat Bilgisi Doğa ve Mevsimler için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Doğa ve Mevsimler nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Doğa ve Mevsimler testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Doğa ve Mevsimler sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Canlıların İhtiyaçları

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

ÖRNEK 01Defne filizde önce iki yaprak gördü, birkaç gün sonra üç yaprak saydı. Defterine bir yaprak daha gördüğünü çizdi. Yaprağı koparmadan değişikliği kaydetti.
ÖRNEK 02İki yaprak sonra üç yaprak oldu. Sayı arttı mı, azaldı mı? Bir arttı. Kaydımıza gerçekten gördüğümüz değişikliği yazarız.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çiçek ve kedi canlıdır; taş ise canlı değildir. Canlıları yalnız hareket edip etmemesine bakarak ayırmayız. Bir bitki yerinde dururken büyüyebilir. Yapraklarına dokunmadan bakabilir, gördüğümüzü sözle veya resimle kaydedebiliriz.

Bitkilerin suya, havaya ve uygun ışığa ihtiyacı vardır. Her bitkiye aynı miktarda su verilmez. Sınıf bitkisinin bakımını öğretmeninin yönlendirmesiyle yap. Bir canlının ihtiyacını tahmin ederek rastgele yiyecek veya içecekle karşılamaya çalışma.

Evde bakılan hayvanın bakımından yetişkin sorumludur. Su kabı boşsa bunu fark edip ona haber verebilirsin. Oyuncak, suyun yerini tutmaz. Canlıyı gözlemek, onu gereksiz yere tutup rahatsız etmek değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Mevsim ve Hava

ÖRNEK 01Cem dün ince bir üst giymişti. Bugün hava soğuktu. Yetişkiniyle daha sıcak tutan giysi seçti. Dünkü seçimini olduğu gibi tekrarlamak yerine bugünkü havaya baktı.
ÖRNEK 02Takvimde bahar yazıyorsa yağmur olamaz mı? Olabilir. Dışarı çıkacağımız günün havasını ayrıca kontrol ederiz.

BİRLİKTE ANLAYALIM

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsim adlarıdır. Hava günlere ve yerlere göre değişebilir. Bir bahar günü yağmur yağması bütün bahar günlerinin yağmurlu olacağını göstermez. Dün güneş olması da bugün yağmur yağmayacağının sözü değildir.

Havayı güvenli bir yerden gözleyebilirsin. Pencereden yağış olup olmadığına bakıp gördüğünü yetişkinine söyle. Pencereye tırmanma veya sarkma. Dışarıya hazırlanırken yetişkininle o günün koşuluna uygun giysi seç.

Soğuk ve rüzgârlı günlerde sıcak tutan giysiye ihtiyaç duyabiliriz. Yağışta uygun yağmurluk ve ayakkabı işe yarar. Yalnız giysinin rengine ya da takvimdeki mevsim adına bakmak yeterli değildir. Bulunduğun yerdeki havayı da düşün.

KÜÇÜK BİR ADIM

Canlıları Koruma

ÖRNEK 01Ece yürüyüşte tanımadığı bir bitki gördü. Tadına bakmak yerine öğretmenine sordu. Öğretmeninin gösterdiği yerden inceledi; yanındaki filizlere basmadan yoluna devam etti.
ÖRNEK 02Kuş yuvasını daha yakından görmek için eline almak uygun mu? Hayır. Yuvayı yerinde bırakıp uzaktan gözleriz.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bahçede kelebek görünce uçuşunu uzaktan izleyebilirsin. Gözlemek için onu yakalamak gerekmez. Kuş yuvasını yerinden oynatma. Yuvadan uzak durmak, kuşların yaşam alanını korumaya yardım eder.

Yürürken küçük filizleri fark et. Üzerlerine basmak yerine uygun yolu kullan. Bir bitkiyi tanımadığında yaprağını koparıp tadına bakma. Öğretmenine sorabilir, gösterdiği güvenli yerden inceleyebilirsin.

Bir hayvanın yardıma ihtiyacı olduğunu düşünürsen sorumlu yetişkine haber ver. Tek başına yakalama veya rastgele yiyecek verme. Hayvanların bakımı hakkında uygun bilgiyi yetişkinler araştırır. Sen gördüğünü açıkça anlatabilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kaynakları Koruma

ÖRNEK 01Mete bir kâğıdın boş yüzüne resim yaptı. Artık kullanılamayan temiz kâğıt parçalarını ise öğretmeniyle kâğıt kutusuna ayırdı. Bahçede kırık cam görünce dokunmadı, haber verdi.
ÖRNEK 02Temiz bir kâğıt parçasını büyüklüğüne göre mi, yapıldığı malzemeye göre mi ayırırız? Kâğıt olduğunu düşünür, uygun etikete bakarız.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Resim kâğıdının bir yüzü boşsa o yüzünü de kullanabilirsin. Böylece kâğıttan daha çok yararlanırsın. Sağlam bir eşyayı yeniden kullanmakla artık kullanılamayan atığı ayırmak aynı iş değildir. Önce hâlâ işe yarayıp yaramadığına bakarız.

Öğretmenin temiz kâğıt ve plastik örneklerini ayırmanı isteyebilir. Kâğıdı kâğıt, plastiği plastik yazan uygun kutuya koyarsın. Kutunun etiketini okuyamıyorsan sor. Yalnız rengine veya büyüklüğüne bakarak karar verme.

Kırık cam, pil veya ne olduğunu bilmediğin maddeyi toplama. Uzak durup yetişkinine haber ver. Atıkları ayırma çalışması tehlikeli parçaları eline alma görevi değildir. Kullanılmış kirli malzemeyi temizlemek de bu alıştırmanın parçası değildir.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Bir bitki yürümüyor diye cansız değildir. Canlıları tanımak için farklı özelliklerini dikkatle gözleriz.
  • Tek günün havasını bütün mevsime yaymayız. Hava değiştiğinde hazırlığımızı da değiştirebiliriz.
  • Doğayı sevmek her canlıya dokunmak demek değildir. Zarar vermeden gözlemek de ilgi göstermenin bir yoludur.
  • Geri dönüşüme yardım etmek için tehlikeli atığı kendin toplaman gerekmez. Güvenliğini koruyup yetişkine söylemek doğru katkıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bir seçim yapalım

İlk testte sekiz kısa soru var. Cevabın açıklamasını incele. Gerekirse ilgili bölüme dönüp örneği yeniden düşün.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026

1. sınıf, basılı 22–32. Kısmi metin alıştırmaları; uygulama ve gözlem çıktılarının tamamı ölçülmez.

Kaynağı aç
  2. TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydı

2026 program sürümü doğrulandı.

Kaynağı aç
  3. MEB 1. Sınıf: Doğa ve Çevre

Yerel dört bölüm, resmî öğrenme alanının tamamı değildir. KI ürün kodları HB öğrenme çıktısı kodlarından ayrıdır.

Kaynağı aç
  4. MEB Sağlığım ve Güvenliğim

Giysi-hava seçimi sağlıklı günlük yaşama destekleyici bağlamdır; ayrı veya tam çıktı ölçümü değildir.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.