Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir evde pek çok küçük iş yapılır. Oyuncakları toplamak, eşyayı yerine koymak ve ortak alanı düzenli kullanmak bunlardandır. İşlerin hepsini bir kişinin yapması gerekmez. Bu derste güvenli bir görev seçmeyi, görevini takip etmeyi ve gerektiğinde yardım istemeyi öğreneceksin. Örneklerdeki aile düzeni seninkinden farklı olabilir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Yapabileceğim güvenli görevi seçerimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-01
- Eşyamı ve ortak alanı düzenlerimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-02
- Görevleri birlikte paylaşırızKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-03
- Görevimi takip eder ve haber veririmKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-04
- Zorlandığımda yardım isterimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-05
- Dayanışmayı değerlendiririmKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILEIS-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Yapabileceğim güvenli görevi seçerim
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yaşına uygun bir görev, güvenle yapabileceğin bir iştir. Kendi oyuncaklarını kutusuna koyabilirsin. Yüksek raftan ağır eşya indirmek için bir yetişkinden yardım istersin. Sıcak tencereye, prize ve kırık cama dokunmazsın. Yardım etmek istemek tehlikeli işi tek başına yapman gerektiği anlamına gelmez. Şimdi dur: Yerde oyuncak mı, kırık cam mı var? Yapacağın şey buna göre değişir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eşyamı ve ortak alanı düzenlerim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Oyun bittikten sonra parçaları kutuya koymak bir sorumluluktur. Önce yerdeki güvenli oyun parçalarını toplar, sonra kutuyu uygun yerine bırakırsın. Geçiş yolunu açık tutarsın. Kitabını raftaki yerine koymak onu sonra bulmanı kolaylaştırır. Sık hata: Eşyayı yatağın altına saklamayı toplamak sanmak. Düzen, eşyayı saklamak değil gerektiğinde bulunacak yere koymaktır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Görevleri birlikte paylaşırız
BİRLİKTE ANLAYALIM
Birlikte yapılan işte önce kimin ne yapacağı konuşulur. Biri peçeteleri koyarken diğeri oyuncakları toplayabilir. Görevler kız ya da erkek olmaya göre değil güvenle yapabilmeye ve uygun zamana göre paylaşılır. Birinin yaptığı işi fark ederiz. Aynı anda herkesin aynı parçaya yönelmesi yerine farklı işleri paylaşmak düzeni kolaylaştırabilir. Herkes her işi tek başına yapmak zorunda değildir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Görevimi takip eder ve haber veririm
BİRLİKTE ANLAYALIM
Görev kartında “Kitaplarını rafa koy.” yazsın. Kitaplar rafa konunca kartı tamamlandı diye işaretleyebilirsin. Sadece başlamış olmak bitirmek değildir. Yarın yapılacak iş için bugünden tamamlandı işareti koymayız. Görevini unuttuysan bunu söyleyip uygun zamanda tamamlarsın. Şimdi düşün: Kitapların yarısı yerdeyse kartı nasıl değerlendirmelisin? Henüz bitmediğini dürüstçe söylersin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Zorlandığımda yardım isterim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kutunun kapağını açamıyor olabilirsin. Kutuyu kırmaya çalışmak yerine güvenilir yetişkine sorabilirsin. Yardım istemek tembellik değildir. Bir işi öğrenirken önce gösterilmesini isteyebilir, sonra güvenli bölümünü deneyebilirsin. Kırık bir eşya gördüğünde dokunmadan haber verirsin. Sana uygun olmayan bir iş teklif edilirse yapamayacağını söyleyebilirsin. Güvenlik, işi çabuk bitirmekten daha önemlidir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Dayanışmayı değerlendiririm
BİRLİKTE ANLAYALIM
İş bitince birlikte kontrol ederiz. Geçiş yolu açık mı? Herkes üstlendiği işi biliyor mu? Yapılamayan bir iş varsa nedeni nedir? Bir kişi yorulmuşsa güvenli görevler yeniden paylaşılabilir. Sadece en hızlı bitireni övmek yerine yardım edenleri ve özen gösterenleri de fark ederiz. Düşünme molası: İşleri konuşarak paylaşınca evdeki yaşam nasıl kolaylaşır? Kendi örneğini bir cümleyle anlat.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma hakkında kısa yanıtlar
01Yardım etmek için her işi yapmalı mıyım?
Hayır. Güvenli ve yapabileceğin işleri seçersin; tehlikeli veya ağır işlerde yetişkine haber verirsin.
02Oyuncakları saklamak düzenlemek sayılır mı?
Oyuncakları bulunabilecek uygun kutuya koymak düzendir; rastgele gizlemek değildir.
03Evde görevler yalnız kızlara ya da erkeklere mi verilir?
Görevler cinsiyete göre değil güvenle yapabilmeye, zamana ve birlikte konuşulan plana göre paylaşılır.
04Bir göreve başlayınca tamamlandı diyebilir miyim?
Başlamak ve bitirmek farklıdır. İstenen iş tamamlandığında tamamlandı işareti konur.
05Görev sırasında bir eşya kırık görünüyorsa ne yaparım?
Kırık parçaya dokunmadan uzak durur ve güvenilir bir yetişkine haber verirsin.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- TYMM Hayat Bilgisi 1. Sınıf, Öğrenme Alanı 3Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- MEB 2026–2027 kademeli program geçişi açıklamasıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma — Tanı ve Ayırt Et
6 soru · karma
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma — Uygula ve Gerekçelendir
6 soru · karma
1. Sınıf Evde Görev ve Dayanışma — Aktar ve Denetle
6 soru · karma