Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bugün evde birbirimizi nasıl anlayacağımızı öğreneceğiz. Buradaki kişiler ve olaylar birer öğrenme örneğidir. Kendi evinde aynı kişiler yaşamak zorunda değildir. Seninle ilgilenen yetişkinlerle de bu çalışmayı yapabilirsin. Yavaşça dinle. Her örnekte önce kişinin ne istediğini bul. Sonra karşısındaki kişiye nasıl söyleyebileceğini düşün.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İsteğimi açık ve nazik söylerimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-01
- Dinler ve sıramı beklerimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-02
- Eşyaya dokunmadan izin isterimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-03
- Duygumu kırmadan anlatırımKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-04
- Hatamı onarmak için adım atarımKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-05
- İletişimimi kendim kontrol ederimKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-AILESOZ-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
İsteğimi açık ve nazik söylerim
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Su bardağın yetişemeyeceğin yerde olsun. “Şunu ver!” demek yerine “Su bardağımı uzatır mısın, lütfen?” diyebilirsin. Böylece hem istediğin eşya belli olur hem de nazikçe yardım istersin. Birine seslenirken bağırman gerekmez. Yardım edilince teşekkür edersin. Şimdi dur ve düşün: Kalemin yoksa hangi cümleyle yardım istersin? İsteğini gizlemek, karşındakinin onu anlamasını zorlaştırır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Dinler ve sıramı beklerim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Evde bir kişi konuşurken sözünü tamamlamasını bekleriz. Onun cümlesini bitirmeden kendi hikâyemize başlamayız. Duyamadığımız bir yeri “Bir daha söyler misin?” diye sorabiliriz. Dinlemek, her söylenene aynı fikirde olmak değildir. Farklı düşünceni sıra sana gelince sakin biçimde anlatabilirsin. Düşünme molası: Birbirinin sözünü kesen iki kişi neyi kaçırabilir? Birinin ne istediğini duymayabilirler.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eşyaya dokunmadan izin isterim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kendi kaleminle başka birinin kalemi aynı şey değildir. Başkasının eşyasını almadan sahibine sorarız. “Bu kalemi kullanabilir miyim?” açık bir izin sorusudur. Eşyanın masada durması, onu alabileceğin anlamına gelmez. Sahibi şimdi vermek istemiyorsa bekleyebilir veya başka bir eşya bulabilirsin. Ödünç aldığın eşyayı işin bitince söz verdiğin gibi geri verirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Duygumu kırmadan anlatırım
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir oyunda kaybedince üzülebilirsin. Duygunu “Kaybettiğim için üzüldüm, biraz ara istiyorum.” diye anlatabilirsin. Kızgın olmak, birine vurmayı ya da onunla alay etmeyi doğru yapmaz. Başkasının farklı bir oyun istemesi de seni sevmediği anlamına gelmez. Önce ne hissettiğini söyle. Ardından neye ihtiyaç duyduğunu anlat. Sakinleşmek için güvendiğin yetişkinden yardım isteyebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Hatamı onarmak için adım atarım
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yanlışlıkla birinin yaptığı kuleyi devirebilirsin. “Özür dilerim.” demek iyi bir başlangıçtır. “İstersen yeniden kurmana yardım edeyim.” demek hatayı onarmaya da yardım eder. Hiçbir şey olmamış gibi gitmek, karşıdaki kişiyi yalnız bırakır. Yardım teklifini kabul etmeyen birini zorlamayız. Sık hata: Özür söyleyince aynı davranışı hemen tekrarlamanın uygun olduğunu düşünmek.
KÜÇÜK BİR ADIM
İletişimimi kendim kontrol ederim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kendine üç soru sor: Ne istediğimi söyledim mi? Karşımdakini dinledim mi? Bir hata varsa onarmaya çalıştım mı? Bir konuşmada herkesin isteği aynı anda gerçekleşmeyebilir. Sırayla oyun seçmek gibi bir çözüm bulunabilir. Şimdi kendi cümleni söyle ve nedenini açıkla. Doğru seçeneği bulmak tek başına yeterli değildir; benzer bir durumda nazik davranmayı da denemelisin.
SIK SORULANLAR
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket hakkında kısa yanıtlar
01Yardım isterken ne istediğimi neden söylemeliyim?
İhtiyacını açık söyleyince seni dinleyen kişi hangi konuda yardım istediğini anlayabilir.
02Dinlemek aynı fikirde olmak mıdır?
Hayır. Önce ne söylendiğini anlarsın, sonra kendi farklı düşünceni nazikçe anlatabilirsin.
03Masada duran bir eşya izin verilmiş sayılır mı?
Hayır. Eşya başkasına aitse kullanmadan önce sahibinden izin istersin.
04Üzüldüğümde duygumu saklamalı mıyım?
Duygunu güvendiğin birine kırıcı olmayan sözlerle anlatabilir ve yardım isteyebilirsin.
05Özür diledikten sonra ne yapabilirim?
Zarar verdiğin şeyi düzeltmek için uygun bir yardım önerebilir ve davranışını değiştirebilirsin.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- TYMM Hayat Bilgisi 1. Sınıf, Öğrenme Alanı 3Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- MEB 2026–2027 kademeli program geçişi açıklamasıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket — Tanı ve Ayırt Et
6 soru · karma
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket — Uygula ve Gerekçelendir
6 soru · karma
1. Sınıf Ailede Dinleme ve Nezaket — Aktar ve Denetle
6 soru · karma