Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Evdeki küçük durumlara birlikte bakalım. Aile bağlarını, güvenli görevleri, nazik sözleri ve eşyaya özen göstermeyi çalışacağız.
Bir bölümü oku veya dinle. Örnekte ne olduğuna bak. Sonra düşünme sorusuna kendi cevabını ver. Yorulduğunda mola verebilirsin. Hepsini bir oturuşta bitirmen gerekmez.
Bu özgün metinler 6–7 yaş için destekleyici çalışmadır. Metni ve üç seçeneği gerekirse aynı sakin tonla okuyun. Doğru seçeneği sesinizle belli etmeyin. Çocuğun gerekçesini dinleyin; söz, işaret veya uygun destekle cevap vermesine ve mola kullanmasına alan açın.
Bu paket bütün resmî öğrenme çıktılarını, harita veya bayrak görselini tanımayı, gözlem uygulamasını ya da gerçek yaşam becerisini tek başına ölçmez. Duygu ifadesi, aile düzeni ve inanç bir doğru-yanlış yarışına çevrilmez. Gerçek adres, aile adı, fotoğraf veya özel bilgi yazdırmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Aile BireyleriKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-01
- Evde GörevKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-02
- NezaketKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-03
- TasarrufKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Aile Bireyleri
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Ekin, annesinin annesine anneanne der. Babasının annesine ise babaanne der. Kardeş, abla, ağabey, dede gibi sözler ailedeki yakınları anlatır. Bu bağları öğrenirken hayalî bir aile üzerinden konuşabiliriz. Kendi aile büyüklerinin adını buraya yazman gerekmez.
Bazı çocuklar annesiyle, bazıları babasıyla, bazıları başka aile büyükleriyle yaşar. Birlikte yaşanan kişiler farklı olabilir. Bu fark, bir ailenin daha değerli olduğu anlamına gelmez. Başka evde yaşayan bir dede de aileden olabilir.
Ailede ilgi göstermek yalnız eşya almak değildir. Üzgün birini dinlemek, yardıma ihtiyacı olduğunda yanında olmak da destektir. Konuşmak istemediğinde hazır olmasını bekleyebiliriz. Bir sorun seni üzüyorsa güvendiğin bir yetişkine anlatabilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Evde Görev
BİRLİKTE ANLAYALIM
Oyuncağını kutusuna koymak, kullandığın boyaları toplamak ve hafif kitaplarını yerine götürmek evde katkı yollarıdır. Önce ne yapacağını yetişkininle konuş. Bir işi bitirince eşyaların yerini kontrol et. Gerekirse küçük bir hatırlatma resmi kullanabilirsin.
Görevler kişinin yapabildiği işe göre paylaşılır. Kız ya da erkek olmak bir görevi tek başına belirlemez. Herkes aynı işi yapmak zorunda değildir. Çocukların oyun oynamak, dinlenmek ve öğrenmek için de zamana ihtiyacı vardır.
Sıcak tencere, bozuk priz veya ağır dolap çocuğun işi değildir. Ağır gelen kutuyu zorlayarak kaldırma. Güvenli biçimde bırakıp yetişkininden yardım iste. Yapabildiğin küçük işe katkı vermek yeterlidir; bütün evin işlerini üstlenmen beklenmez.
KÜÇÜK BİR ADIM
Nezaket
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir eşya kullanmak istediğinde önce izin iste. “Boyanı alabilir miyim, lütfen?” diyebilirsin. Cevabı bekle; izin verilmeyince zorla alma. Birisi sana yardım ettiğinde teşekkür etmek, yardımını fark ettiğini gösterir.
Kapalı odaya girmeden kapıyı çalıp cevap beklemek özel alana saygıdır. Sen de eşyanla ve kendi alanınla ilgili isteğini söyleyebilirsin. Nazik olmak istemediğin sarılmaya evet demek değildir. Rahatsız olursan güvendiğin bir yetişkinden destek iste.
Yanlışlıkla birinin kâğıdını buruşturduysan saklamak yerine söyle. Özür dile ve düzeltebileceğin bir şey olup olmadığını sor. Özürden sonra aynı davranışı sürdürmemeye çalış. Kırılan kişi hemen neşelenmek zorunda değildir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Tasarruf
BİRLİKTE ANLAYALIM
Ellerimizi yıkamak için suya ihtiyaç duyarız. Yıkama bitince sağlam musluğu kapatırız. Boşuna akan suyu böyle azaltırız. Su az harcansın diye ellerimizi hiç yıkamamak doğru değildir; ihtiyaç ile gereksiz kullanımı ayırırız.
Kalem hâlâ yazıyorsa onu koruyup kullanabilirsin. Sağlam dosya yeniden resimlerini taşıyabilir. Eşyanın yalnız rengi eskidi diye işe yaramadığını düşünme. Önce görevini yapıp yapmadığına bak.
Kapanmasına rağmen damlayan musluğu yetişkinine söyle. Onarmaya çalışmak çocuğun görevi değildir. Tasarrufa katkı verirken güvenliğini gözet. Ailelerin farklı imkânları olabilir; eşyaların sayısı veya fiyatı kişilerin değerini göstermez.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Aile olmak, herkesin aynı evde bulunması demek değildir. Aileleri kişi sayısına ya da evlerine göre yarıştırmayız.
- Yardım istemek görevden kaçmak değildir. Gücünü aşan veya tehlikeli işi fark etmek önemlidir.
- Nezaket her isteğe evet demek değildir. Nazikçe hayır diyebilir, seni rahatsız eden bir davranışta yardım isteyebilirsin.
- Tasarruf yapmak, ihtiyaç duyduğun suyu kullanmamak demek değildir. İşi bitince gereksiz kullanımı durdururuz.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bir seçim yapalım
İlk testte sekiz kısa soru var. Cevabın açıklamasını incele. Gerekirse ilgili bölüme dönüp örneği yeniden düşün.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
1. sınıf, basılı 22–32. Kısmi metin alıştırmaları; uygulama ve gözlem çıktılarının tamamı ölçülmez.
- TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydıKaynağı aç
2026 program sürümü doğrulandı.
- MEB 1. Sınıf: Ailem ve ToplumKaynağı aç
Yerel dört bölüm, resmî öğrenme alanının tamamı değildir. KI ürün kodları HB öğrenme çıktısı kodlarından ayrıdır.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım Testi 1
8 soru · karma
1. Sınıf Hayat Bilgisi Ailem ve Sorumluluklarım Testi 2
8 soru · karma