Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Yolda, okulda ve oyunda güvenliği birlikte düşünelim. Tehlikeyi fark etmek önemlidir. Ama her sorunu tek başına çözmek zorunda değilsin.
Her bölümü ayrı bir küçük çalışma gibi ele alabilirsin. Önce örneği dinle veya oku. “Küçük bir durak” sorusunda biraz düşün; sonra açıklamayla karşılaştır. İstersen ara ver. Bir yetişkin metni okuyabilir; düşünceni kendi sözlerinle anlatabilirsin.
Bu çalışma akıcı okuma sınavı değildir. Çocuk yeni okumaya başladıysa soruyu ve seçenekleri aynı sakin sesle okuyun; doğru seçeneği sesinizle öne çıkarmayın. Tek bir bölümle başlayın. Beklemek, mola istemek veya söz yerine işaret etmek için alan tanıyın.
“Bunu neden seçtin?” diye sorup çocuğun düşüncesini dinleyin. Yanlış seçimi kişiliğine bağlamayın. Açıklamayı birlikte okuyup ilgili örneğe dönün. Sekiz soruluk sonuç gerçek yaşamdaki bütün becerilerin kazanıldığı anlamına gelmez; güvenli günlük canlandırmalarla destekleyin. Gerçek adres, telefon veya sağlık bilgisini bu sayfaya yazdırmayın.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Güvenli YolKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-01
- Acil DurumKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-02
- Kişisel SınırlarKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-03
- Güvenli OyunKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Güvenli Yol
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kaldırım varsa orada yürürüz. Araç yoluna aniden inmeyiz. Karşıya geçmek için yetişkinimizle uygun geçiş yerini seçeriz. Yaya ışığı kırmızıysa kaldırımda bekleriz. Geçiş izni geldiğinde de yolu birlikte kontrol ederiz; bakmadan koşmayız.
Yaya geçidi olması bütün araçların durmuş olduğu anlamına gelmez. Yetişkinimizle çevreyi kontrol eder, güvenliyse birlikte geçeriz. Araçta da güvenlik gerekir. Yetişkinin yaşına ve boyuna uygun çocuk koltuğunu veya yükselticiyi ve emniyet kemerini kontrol eder.
KÜÇÜK BİR ADIM
Acil Durum
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir arkadaşın düşüp canının çok acıdığını söylüyorsa öğretmene hemen haber ver. Onu çekiştirip kaldırmaya çalışma. Tehlikeli bir şişe görürsen tadına bakma, koklama veya taşıma. Güvenli biçimde uzak durup yetişkine söyle. Yardım istemek sorumluluk almaktır.
Gerçek acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi aranır. Yanında güvenilir yetişkin varsa hemen ona haber verirsin. Gerekli olduğunda yardım çağırabilirsin; yetişkin gelene kadar susman gerekmez. Görevliye bildiğin doğru bilgiyi anlat, yönlendirmesini dinle. 112 oyun veya deneme için aranmaz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Kişisel Sınırlar
BİRLİKTE ANLAYALIM
Herkesin kişisel alanı vardır. Arkadaşın sarılmak istemediğini söylerse durursun. Sen de istemediğin yakınlıkta “İstemiyorum.” diyebilirsin. Birini tanımak, onun her davranışını kabul etmek zorunda olduğun anlamına gelmez. Duygularını ve düşüncelerini de istediğin kadar paylaşabilirsin.
Bir davranış seni korkutuyor veya rahatsız ediyorsa mümkünse güvenli bir yere geç. Güvendiğin yetişkine anlat. İlk anlattığın kişi yardım etmezse başka güvendiğin yetişkinden destek iste. Olanlar senin suçun değildir. Ev adresini ve başkalarının kişisel bilgilerini oyundaki tanımadığın kişilerle paylaşma.
KÜÇÜK BİR ADIM
Güvenli Oyun
BİRLİKTE ANLAYALIM
Oyun alanını yetişkinimizle seçeriz. Araçların girip çıktığı otopark ve yol kenarı top oyunu için uygun değildir. Kırık bir salıncak görünce üzerine çıkıp denemeyiz. Arkadaşımızı da denemeye göndermeyiz. Durumu yetişkine bildirir, başka uygun bir oyun seçeriz.
Salıncak sallanırken önünde veya arkasında yakın durmayız. Hareket alanından uzaktaki bekleme yerini kullanırız. Sıramız gelince araç durduğunda yaklaşırız. Arkadaşlarımızı itmeyiz. Top yola kaçarsa güvenli yerde kalırız; topu almak için yetişkin yardım eder.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Yolun boş görünmesi kontrol etmeden geçmek için yeterli değildir. Bu ders tek başına karşıya geçme izni vermez.
- Tehlikeyi fark eden çocuk kurtarma ya da tedavi işlemi yapmak zorunda değildir. Yardım çağırırken kendi güvenliğini de korur.
- Bir davranış karşısında donup kalman veya hemen konuşamaman senin suçun değildir. Sonradan da destek isteyebilirsin.
- Bir tehlikeyi kendi bedeninle deneyerek kontrol etmezsin. Uzak durmak ve haber vermek daha güvenli bir seçimdir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bir durum seç, nedenini düşün
İlk testte sekiz kısa durum var. İstersen bir yetişkinle oku. Sonuçta açıklamayı inceleyip ilgili ders bölümüne dönebilirsin.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
1. sınıf, Ben ve Okulum ile Sağlığım ve Güvenliğim öğrenme alanları; sayfa 14–21. Kapsam eşlemesi; soru ve ders metni kopyası değildir.
- MEB: Sağlığım ve GüvenliğimKaynağı aç
21.08.2026 güncellemeli resmî öğrenme alanı. Bu ürün dersi aynı resmî alanın alt kapsamıdır; ayrı resmî ünite iddiası yoktur.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam Testi 1
8 soru · karma
1. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Yaşam Testi 2
8 soru · karma