İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. sınıf · Birlikte öğrenelim

Sağlıklı Büyüyorum

Bugün bedenimizin ihtiyaçlarını fark edeceğiz. Yemek, temizlik, hareket, uyku ve yardım isteme hakkında küçük günlük seçimler yapacağız.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol22.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bugün bedenimizin ihtiyaçlarını fark edeceğiz. Yemek, temizlik, hareket, uyku ve yardım isteme hakkında küçük günlük seçimler yapacağız.

Her bölümü ayrı bir küçük çalışma gibi ele alabilirsin. Önce örneği dinle veya oku. “Küçük bir durak” sorusunda biraz düşün; sonra açıklamayla karşılaştır. İstersen ara ver. Bir yetişkin metni okuyabilir; düşünceni kendi sözlerinle anlatabilirsin.

Bu çalışma akıcı okuma sınavı değildir. Çocuk yeni okumaya başladıysa soruyu ve seçenekleri aynı sakin sesle okuyun; doğru seçeneği sesinizle öne çıkarmayın. Tek bir bölümle başlayın. Beklemek, mola istemek veya söz yerine işaret etmek için alan tanıyın.

“Bunu neden seçtin?” diye sorup çocuğun düşüncesini dinleyin. Yanlış seçimi kişiliğine bağlamayın. Açıklamayı birlikte okuyup ilgili örneğe dönün. Sekiz soruluk sonuç gerçek yaşamdaki bütün becerilerin kazanıldığı anlamına gelmez; güvenli günlük canlandırmalarla destekleyin. Gerçek adres, telefon veya sağlık bilgisini bu sayfaya yazdırmayın.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Dengeli BeslenmeKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-01
  • Kişisel TemizlikKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-02
  • Uyku ve HareketKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-03
  • Sağlık DesteğiKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlıklı Büyüyorum için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlıklı Büyüyorum nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlıklı Büyüyorum testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlıklı Büyüyorum sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Dengeli Beslenme

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

ÖRNEK 01Deniz yalnız ekmek yemek istiyor. Yetişkiniyle sofradaki ona uygun başka besinleri de seçiyor. Ama Ada alerjisi olan yiyeceği yemiyor. Çeşitlilik önemli olsa da herkesin ihtiyacına dikkat edilir.
ÖRNEK 02Bir arkadaşın alerjin olan yiyeceği uzatıyor. Ne yapabilirsin? Yemeden durumu söyleyip güvendiğin yetişkinden yardım isteyebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bedenimiz büyürken farklı besinlere ihtiyaç duyar. Tek bir yiyeceği bütün yiyeceklerin yerine koymayız. Ekmek, sebze, meyve ve diğer uygun besinleri yetişkinimizle birlikte seçebiliriz. Her evin yiyecekleri aynı olmayabilir; birbirimizin beslenme çantasıyla alay etmeyiz.

Bazı çocukların alerjisi veya özel beslenme ihtiyacı vardır. Onları bir yiyeceği yemeye zorlamayız. Sana uygun olmayan yiyeceği kabul etmeden yetişkinine söyle. Susadığında içilebilir su iste. Yere düşen yiyeceği hemen yemeden temizliği için yetişkininden yardım al.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kişisel Temizlik

ÖRNEK 01Mert bahçede oynadıktan sonra yemek yiyecek. Önce lavaboda ellerini su ve sabunla yıkıyor. Temiz göründükleri için bu adımı atlamıyor. Sonra yemeğine geçiyor.
ÖRNEK 02Diş fırçan yanında değil. Arkadaşının fırçasını mı kullanırsın? Hayır. Kendi bakım eşyan için yetişkininden yardım istersin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Oynarken ellerimiz farklı yerlere dokunur. Ellerimizin temiz görünmesi her zaman yeterli değildir. Yemekten önce ve tuvaletten sonra su ve sabunla yıkarız. Pantolona silmek el yıkamanın yerine geçmez. Okulumuzda uygun olan temiz kurutma yolunu kullanırız.

Dişlerimizi kendi diş fırçamızla temizleriz. Fırçayı arkadaşımızla paylaşmayız. Nasıl yapacağını karıştırırsan bakımından sorumlu yetişkinden göstermesini isteyebilirsin. Bakım alışkanlıklarını adım adım öğrenirsin; bir kez zorlanman yapamayacağın anlamına gelmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Uyku ve Hareket

ÖRNEK 01Duru oyun sırasında yoruluyor. Durmadan devam etmek yerine “Biraz dinlenmek istiyorum.” diyor. Mola veriyor. İhtiyacını söylemesi, bedenini dinlemesine yardım ediyor.
ÖRNEK 02Uykuya hazırlanırken yeni bir ekran oyunu mu, kısa ve sakin bir öykü mü seçebilirsin? Sakin bir öykü uygun bir geçiş olabilir.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Oyun oynamak, hareket etmek ve dinlenmek günün parçalarıdır. Hareket için güvenli bir alan seçeriz. Yapabildiğimiz hareketleri deneriz; herkes aynı hareketleri yapmak zorunda değildir. Uzun süre oturunca yetişkinimizle uygun bir hareket molası planlayabiliriz.

Yorulduğunda bunu fark edip mola isteyebilirsin. Uyku zamanı gelince oyunu uygun yerde bırakırız. Sakin bir öykü dinlemek uykuya hazırlığa eşlik edebilir. Uykuya dalmakta zorlanıyorsan söyleyebilirsin. Dinlenmeye ihtiyaç duymak bir yarışta geride kalmak değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sağlık Desteği

ÖRNEK 01Arda’nın dişi ağrıyor. Bunu saklamak yerine yetişkinine anlatıyor. Yetişkini uygun sağlık desteği için yardımcı oluyor. Arda’nın kendi kendine ilaç seçmesi gerekmiyor.
ÖRNEK 02Başın ağrıyorsa “Tahmin et.” demek yerine ne söyleyebilirsin? “Başım ağrıyor, yardım eder misin?” diyebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Okulda başın veya karnın ağrırsa öğretmenine haber verebilirsin. Evde bakımından sorumlu yetişkine söyle. “Karnım ağrıyor, yardım eder misin?” gibi kısa bir cümle yeterli olabilir. Nedenini kendi başına bulman veya bir hastalık adı söylemen gerekmez.

Arkadaşının ilacını almazsın. İlacın renginden ya da tadından sana uygun olduğu anlaşılmaz. Sağlıkla ilgili gerekli desteği yetişkinler sağlık çalışanlarıyla birlikte ayarlar. Hasta olmak bir suç değildir. Hastalanan arkadaşımıza geçmiş olsun der, onu suçlamayız.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Her yiyecek herkes için uygun değildir. İkramı kabul etmemek bazen kendini korumaktır.
  • Oyuncak ve kitap paylaşılabilir; ama diş fırçası kişiseldir. Her eşyanın paylaşım kuralı aynı değildir.
  • Dinlenen arkadaşımızla alay etmeyiz. Herkesin hareket ve dinlenme ihtiyacı farklı olabilir.
  • Sağlıklı alışkanlıklar önemlidir ama kimsenin hiç hastalanmayacağını garanti etmez. Hastalanan çocuk suçlanmaz.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bir durum seç, nedenini düşün

İlk testte sekiz kısa durum var. İstersen bir yetişkinle oku. Sonuçta açıklamayı inceleyip ilgili ders bölümüne dönebilirsin.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026

1. sınıf, Ben ve Okulum ile Sağlığım ve Güvenliğim öğrenme alanları; sayfa 14–21. Kapsam eşlemesi; soru ve ders metni kopyası değildir.

Kaynağı aç
  2. MEB: Sağlığım ve Güvenliğim

21.08.2026 güncellemeli resmî öğrenme alanı. Bu ürün dersi aynı resmî alanın alt kapsamıdır; ayrı resmî ünite iddiası yoktur.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.