İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. sınıf · Merak et, sor, anlat

Bilim ve Teknoloji

Merak ettiğin olayı seç, sorunu söyle, gözlemine bak. Araçların ne işe yaradığını ve güvenle nasıl yardım isteyeceğini küçük durumlarla konuşacağız.

Acele etme. İstersen bir büyüğünle birlikte okuyabilirsin.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Merak ettiğin olayı seç, sorunu söyle, gözlemine bak. Araçların ne işe yaradığını ve güvenle nasıl yardım isteyeceğini küçük durumlarla konuşacağız.

Bir bölümü oku veya bir yetişkinden dinle. Örnekte ne olduğunu düşün. Sonra kendi sorunu veya seçiminin nedenini anlat. Bölümleri ayrı zamanlarda çalışabilirsin; yorulduğunda dinlen.

Bu özgün anlatım 6–7 yaş için destekleyici bir çalışmadır. Metni ve seçenekleri gerekirse aynı sakin tonla okuyun. Çocuğun yerine cevabı vermeyin; gerekçesini ve kendi sorusunu dinleyin. Söz, işaret veya uygun destekle yanıtlamasına, daha küçük adımlarla ilerlemesine ve mola vermesine alan açın.

Çoktan seçmeli metinler bağımsız soru üretmeyi, gerçek gözlem yapmayı, görsel veya sesle sanat tanımayı, ürün oluşturmayı ya da sunum performansını bütünüyle ölçmez. Sanat zevki tek bir doğruya indirgenmez. Gerçek adres, fotoğraf veya başka özel bilgi istemeyin; güvenli malzemeyi yetişkin seçsin. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Merak SorusuKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K07-01
  • GözlemKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K07-02
  • Teknolojinin AmacıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K07-03
  • Güvenli KullanımKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K07-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Hayat Bilgisi Bilim ve Teknoloji için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Bilim ve Teknoloji nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Bilim ve Teknoloji testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Bilim ve Teknoloji sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Merak Sorusu

Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.

ÖRNEK 01Eylül bir taşın pürüzlü yüzeyini gördü. “Taşın yüzeyi neden böyle pürüzlü?” diye sordu. Öğretmeniyle taşlar hakkındaki bir kitabı incelemeye karar verdi. Bir cevap uydurup herkese doğruymuş gibi anlatmadı.
ÖRNEK 02Bir kâğıdın nasıl katlandığını merak ettiğini düşün. Yalnız “Bu ne?” demek yerine hangi özelliğini sorabilirsin? Sorunda kâğıdı ve katlamayı açıkça söyle.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Pencereden bir buluta baktığını düşün. Bulutun şeklini mi, hareketini mi merak ediyorsun? Önce konunu seç. “Bulutlar nasıl hareket eder?” sorusu neyi öğrenmek istediğini anlatır. “Bu niye böyle?” dediğinde ise dinleyen kişi hangi şeyi sorduğunu anlamayabilir. Konunun adını söylemek sorunu daha açık yapar.

Bir cümle gördüğümüzü anlatabilir ya da bilgi isteyebilir. “Taşın üzerinde çizgiler var.” bir anlatımdır. “Taşın üzerinde neden çizgiler var?” ise bir sorudur. İkisi de işe yarar ama aynı işi yapmaz. Gördüğünü anlattıktan sonra merak ettiğin yeri sorabilirsin.

Cevabı hemen bilmen gerekmez. Öğretmenine veya güvendiğin yetişkinine sorunu anlat. Birlikte yaşına uygun bir kitap ya da güvenilir açıklama inceleyebilirsiniz. İlk aklına gelen cevap bir tahmin olabilir. Tahmini kesin bilgi gibi anlatmak yerine “Böyle olabilir mi?” diyebilirsin. Sorunu bir resimle hatırlaman da mümkün.

KÜÇÜK BİR ADIM

Gözlem

ÖRNEK 01Öğretmen bir kâğıt şeridi masaya düz koydu. Sonra şeridi katladı. Nil defterine önce düz, sonra katlı bir şerit çizdi. Kâğıdın rengini değiştirmedi; gördüğü biçim değişimini kaydetti.
ÖRNEK 02Bir nesneye bakıp gördüğün tek ayrıntıyı söyle. Sonra “Bunun hangi özelliğini göremedim?” diye düşün. Bilmediğin kısmı da söyleyebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Gözlem yaparken dikkatle bakar ve dinleriz. Öğretmenin güvenli bir nesneyi gösterdiğinde rengini, biçimini veya hareketini fark edebilirsin. Bilmediğin bir maddeye dokunmak ya da tadına bakmak gerekmez. Merak etmek, her şeyi eline almak demek değildir. Güvenli biçimde uzaktan bakmak da gözlem olabilir.

Bir durumun öncesini ve sonrasını ayrı ayrı hatırla. Düz bir kâğıt katlanınca biçimi değişebilir. “Önce düzdü, sonra katlandı.” demek görülen değişikliği anlatır. Rengi değişmediyse “Rengi değişti.” yazmayız. Gözlem kaydına yalnız gerçekten fark ettiğimiz ayrıntıları ekleriz.

Kapalı bir kutunun hareket ettiğini görebilirsin. Fakat içini görmediysen hangi nesnenin bulunduğunu kesin söyleyemezsin. “Kutu hareket etti.” gözlediğindir; içindekine ilişkin sözün bir tahmin olabilir. Bir ayrıntıyı seçemediğinde “Göremedim, bilmiyorum.” diyebilirsin. Başka bir kutuda gördüğün şey burada da bulunmak zorunda değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Teknolojinin Amacı

ÖRNEK 01Ayla kâğıttaki kısa ve uzun çizgiyi karşılaştırmak istedi. Öğretmeni cetveli gösterdi. Ayla önce “Çizginin başlangıcını nereye koyarım?” diye sordu. Aracın nasıl kullanıldığını öğrenip ölçmeyi birlikte denediler.
ÖRNEK 02Uzakta yaşayan bir yakınınla konuşmayı düşün. “Telefonun ne işe yaradığı” hakkında bir soru kur. Sorunun kap rengiyle mi, iletişim kurmakla mı ilgili olduğuna bak.

BİRLİKTE ANLAYALIM

İnsanlar farklı işleri kolaylaştırmak için araçlar geliştirir. Cetvelle uzunluk ölçebilir, telefonla uzaktaki bir kişiyle konuşabiliriz. Araçların hepsi aynı işi yapmaz. Her araç ekranlı veya elektrikli olmak zorunda da değildir. Basit bir cetvelde ekran yoktur; yine de ölçmeye yardım eder.

Önce ihtiyacını söyle. Küçük bir ayrıntıya bakmak mı, bir çizginin uzunluğunu ölçmek mi istiyorsun? Büyüteç küçük ayrıntıları daha büyük gösterir; cetvel ölçmeye yardım eder. Kullanmayı öğrenirken öğretmeninin yönlendirmesini izle. Büyüteçle güneşe bakma; güvenli bir nesneyi yetişkinin gösterdiği yerde incele.

Bir ürünün rengini sormak ile işini sormak farklıdır. “Bu telefonun kabı ne renk?” görünüşü sorar. “Telefon sesi nasıl iletir?” ise çalışma yolunu sorar. Merakın hangi işe yönelikse sorunu ona göre kur. Pahalı bir eşya her işi yapamaz; uygun araç seçerken yalnız fiyatına bakmayız.

KÜÇÜK BİR ADIM

Güvenli Kullanım

ÖRNEK 01Ekin kitap dinlerken ekranda ev adresini isteyen bir kutu gördü. Bir şey yazmadı. Yetişkinini çağırıp kutuyu gösterdi. “Kitap dinlemek istiyorum; bu bilgi neden isteniyor?” diye sordu.
ÖRNEK 02Bir sayfa arkadaşının telefonunu isterse kendi numaranı vermediğin için sorun çözülmüş olur mu? Hayır. Başkasının bilgisi de korunur; paylaşmadan yardım isteriz.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir cihazı açarken ne yapacağını yetişkininle konuş. Sesli kitap dinlemek veya öğretmenin verdiği etkinliği yapmak bir amaçtır. Ekrana çıkan her çağrı bu amacın parçası olmayabilir. Bilmediğin bir indirme ya da bağlantıya dokunmadan yetişkinine göster. Bir düğmenin parlak olması güvenilir olduğu anlamına gelmez.

Ev adresi, telefon ve şifre gibi bilgileri gelişigüzel yazmayız. Ödül kazanma sözü bu bilgileri paylaşmayı güvenli yapmaz. Başkasının bilgisi de özeldir. Arkadaşının ürününü veya adını paylaşmadan önce dur; arkadaşının izni ve güvenli paylaşım için yetişkin desteği gerekir. Sonradan silmek, bir başkasının aldığı kopyayı her zaman yok etmez.

Cihaz veya kablo hasarlı görünüyorsa kullanmayı deneme. Açma, onarma veya prize takarak kontrol etme işini üstlenme. Dokunmadan durumu yetişkinine anlat. Kullanım sırasında rahatsız olursan da bunu söyle. Yardım istemek için önce bir şeyin bozulmasını beklemen gerekmez. Güvenli kullanımda durmak ve sormak önemli bir adımdır.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Bir sorunun cevabını bilmemek ayıp değildir. Öğrenmek için soru sorarız; birden fazla soru düşünebiliriz. Sorunun merak ettiğimiz konuyla ilgili olmasına dikkat ederiz.
  • Tahmin etmek ile gözlemek aynı şey değildir. Bir şeyin neden olduğunu düşünüp soru sorabiliriz; yalnız düşündüğümüz için onu kesin gözlem saymayız.
  • Teknoloji yalnız telefon veya tablet değildir. Bir aracın yeni, pahalı ya da parlak olması, ihtiyacımıza uygun olduğunu tek başına göstermez.
  • “Sonra silerim.” düşüncesi paylaşım öncesi izin ve güvenliğin yerini tutmaz. Bir şey yanlışlıkla paylaşılırsa saklamak yerine güvendiğin yetişkine anlatabilirsin.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Birlikte düşünmeye devam

İlk testte sekiz kısa soru var. Seçeneğin açıklamasını incele; gerekirse ilgili bölüme dön. Sonra konuyla ilgili kendi sorunu da düşün.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB TYMM 1. Sınıf: Bilim, Teknoloji ve Sanat

19.08.2026 güncellemeli alan; HB.1.6.1/2/3 merak ve soru sorma. Ürün oluşturma, gözlem ve sunum performansı bu metinli testlerle tam ölçülmez.

Kaynağı aç
  2. MEB TYMM Hayat Bilgisi program dizini

İki yerel konu, altıncı resmî öğrenme alanının editoryal bölünmesidir; ayrı resmî üniteler veya tam müfredat değildir.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.