Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir çizgi hangi fikre dönüşebilir? Sanat üzerine soru soracak, kendi seçimlerini düşünecek, emeğe özen göstermeyi ve ürününü anlatmayı çalışacağız.
Bir bölümü oku veya bir yetişkinden dinle. Örnekte ne olduğunu düşün. Sonra kendi sorunu veya seçiminin nedenini anlat. Bölümleri ayrı zamanlarda çalışabilirsin; yorulduğunda dinlen.
Bu özgün anlatım 6–7 yaş için destekleyici bir çalışmadır. Metni ve seçenekleri gerekirse aynı sakin tonla okuyun. Çocuğun yerine cevabı vermeyin; gerekçesini ve kendi sorusunu dinleyin. Söz, işaret veya uygun destekle yanıtlamasına, daha küçük adımlarla ilerlemesine ve mola vermesine alan açın.
Çoktan seçmeli metinler bağımsız soru üretmeyi, gerçek gözlem yapmayı, görsel veya sesle sanat tanımayı, ürün oluşturmayı ya da sunum performansını bütünüyle ölçmez. Sanat zevki tek bir doğruya indirgenmez. Gerçek adres, fotoğraf veya başka özel bilgi istemeyin; güvenli malzemeyi yetişkin seçsin. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Sanat DallarıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K08-01
- Özgün ÜrünKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K08-02
- Emeğe SaygıKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K08-03
- SergilemeKI-GRADE-1-SINIF-HAYAT-BILGISI-K08-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
1. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 1. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Sanat Dalları
Önce örneğe bak. Sonra bir soruyu dene. Anlamadığın yerde yardım iste.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir öyküyü resimle anlatabilir, seslerle bir müzik çalışması yapabilir veya kişilerini canlandırabilirsin. Resimde çizgi ve renkler, müzikte sesler kullanılabilir. Tiyatroda kişiler konuşma ve hareketlerle canlandırılır. Bu yollar bazen birlikte de kullanılır. Bir tiyatro oyununda müzik ve boyanmış bir sahne bulunabilir.
Bir sanat çalışmasına bakarken yalnız adını bilmekle kalma. Nasıl yapıldığını merak edebilirsin. “Bu çizgiyi nasıl çizdin?” ya da “Bu sesi hangi araçla çıkardın?” gibi sorular sor. Dinleyen kişinin neyi sorduğunu anlaması için çizgi, ses veya hareket gibi ayrıntıyı belirt.
Herkes aynı çalışmayı sevmek zorunda değildir. Sen resim yapmayı, arkadaşın bir öyküyü oynamayı sevebilir. Bu fark birinizi daha değerli yapmaz. Bir sanat dalını tanımak için gerçek örnekleri öğretmeninle incelemek yararlıdır. Buradaki yazılı durumlar üzerine konuşabilir, sonra güvenli bir etkinlikte kendi merak sorunu kurabilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Özgün Ürün
BİRLİKTE ANLAYALIM
Önce ne anlatmak istediğini düşün. Hayalindeki bir yer, komik bir taşıt veya sevdiğin bir oyun olabilir. Çizgi, renk, kâğıt ya da yaşına uygun oyun hamuruyla çalışabilirsin. Malzemeyi yetişkininle seç. Kesici, sıcak veya bilmediğin bir maddeyi kullanman gerekmez. Basit ve güvenli malzemeler de fikir anlatmaya yeter.
Özgün ürün, kendi düşüncelerini ve seçimlerini kattığın çalışmadır. Daha önce gördüğün bir çizgiden yola çıkabilirsin. Bir başkasının resmini alıp “Ben yaptım.” demek ise kendi emeğini anlatmak değildir. Örnekten fikir aldıysan söyle; kendi ürününde neyi seçtiğini ve değiştirdiğini düşün.
Bir çizgi istediğin gibi olmadığında çalışmanın bütünü bitmiş sayılmaz. Çizgiyi başka bir şeklin parçası yapmayı veya yeniden başlamayı seçebilirsin. Tek bir çözüm yoktur. Yardım istemek de mümkündür. Yetişkin senin yerine bütün ürünü yapmadan küçük bir adımı gösterebilir; son seçimlerin üzerinde sen de düşünebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Emeğe Saygı
BİRLİKTE ANLAYALIM
Arkadaşının çizimi, kuklası veya küçük yapısı onun çalışmasıdır. Yakından bakmak istediğinde önce sor. Dokunmak için verilen cevabı bekle. Arkadaşın istemiyorsa zorla alma. Daha güzel olacağını düşünsen bile izin almadan boyama, kesme veya değiştirme. Kendi tercihin onun kararının yerine geçmez.
Farklı bir renk seviyorsan bunu nazikçe söyleyebilirsin. “Ben açık renkleri seviyorum. Sen bu rengi neden seçtin?” demek konuşmaya alan açar. “Ben beğenmedim, demek ki yanlış.” demek ise zevki bir kural gibi kullanır. Ürünler hakkında soru sorarken kişiyi küçümsemeyiz.
Birlikte ürün yaptığınızda işlerin kimler tarafından yapıldığını anlatın. Çizen, yerleştiren veya fikir veren kişinin katkısı olabilir. Bir ürüne yanlışlıkla zarar verdiğinde olanı söyle ve özür dile. Düzeltmek için yardım teklif et ama cevabı dinle. Saklamak, başkasını suçlamak veya daha çok bozmak sorunu çözmez.
KÜÇÜK BİR ADIM
Sergileme
BİRLİKTE ANLAYALIM
Sunuma ürününü tanıtarak başlayabilirsin. “Hayalimdeki yolu çizdim.” dediğinde dinleyenler neye bakacaklarını bilir. Ardından kullandığın malzemeyi veya seçtiğin fikri anlat. Gerçekte yapmadığın bir işi yapmış gibi söylemek gerekmez. Kendi çalışmanın küçük bir ayrıntısı da anlatmaya değerdir.
Yapma adımlarını anlatırken önce ve sonra sözleri işe yarar. “Önce gövdeyi çizdim, sonra yaprakları ekledim.” gibi bir sıra kurabilirsin. Birden çok kişi çalıştıysa katkıları da söyle. Ürünü herkesin güvenle görebileceği biçimde yerleştirmek için yetişkininden yardım iste; yüksek bir yere çıkman gerekmez.
Dinleyen kişi sözünü bitirmeni bekleyip soru sorabilir. Sen de sorunun tamamını dinle. Kalabalıkta konuşmak zor geliyorsa öğretmeninden destek iste. Önce küçük bir gruba anlatabilir veya uygun başka bir anlatma yolu seçebilirsin. Yardıma ihtiyaç duyman ürününü değersiz yapmaz; kimse alay edilerek konuşmaya zorlanmamalıdır.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Bir çalışmada resim olması, yanında müzik olamayacağı anlamına gelmez. Sanat yolları birlikte kullanılabilir; beğeniler için tek bir zorunlu doğru seçmeyiz.
- Bir ürünün herkesinkinden bütünüyle farklı olması şart değildir. Kendi seçimini düşünmek, denemek ve başkasının emeğini kendininmiş gibi göstermemek önemlidir.
- Emeğe saygı yalnız “Güzel olmuş.” demek değildir. İzin istemek, dikkatle kullanmak ve ortak çalışmada başkasının katkısını belirtmek de saygıdır.
- Sunum yarış değildir. Herkes aynı hızla veya aynı biçimde konuşmak zorunda değildir. Ürününü korur, kendine uygun destekle paylaşmanın yolunu ararsın.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Birlikte düşünmeye devam
İlk testte sekiz kısa soru var. Seçeneğin açıklamasını incele; gerekirse ilgili bölüme dön. Sonra konuyla ilgili kendi sorunu da düşün.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB TYMM 1. Sınıf: Bilim, Teknoloji ve SanatKaynağı aç
19.08.2026 güncellemeli alan; HB.1.6.1/2/3 merak ve soru sorma. Ürün oluşturma, gözlem ve sunum performansı bu metinli testlerle tam ölçülmez.
- MEB TYMM Hayat Bilgisi program diziniKaynağı aç
İki yerel konu, altıncı resmî öğrenme alanının editoryal bölünmesidir; ayrı resmî üniteler veya tam müfredat değildir.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık Testi 1
8 soru · karma
1. Sınıf Hayat Bilgisi Sanat ve Yaratıcılık Testi 2
8 soru · karma