9. SıNıF MATEMATIK

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı

Doğrusal referans fonksiyondan dönüşümleri, eğimi, işareti, mutlak değer fonksiyonunu ve modelleme problemlerini öğren.

• Sınıf9. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Fonksiyon, bir niceliğin başka bir niceliğe bağlı değişimini düzenli biçimde ifade eder. Dokuzuncu sınıfta f(x)=x doğrusal referans fonksiyonu, diğer doğrusal fonksiyonları anlamak için başlangıç modelidir. Katsayı ve sabitlerdeki değişimler grafiğin eğimini, yönünü, sıfırını ve eksenlerle kesişimini belirler. Mutlak değer fonksiyonu ise bir doğrusal ifadenin işaretine göre iki farklı doğrusal parçayı birleştirir ve uzaklık yorumunu fonksiyonlara taşır. Cebirsel ifade, tablo, sözel bağlam ve grafik bilgisi arasında geçiş yapabilmek; denklem ve eşitsizlik problemlerini yalnız çözmeyi değil, çözümün bağlamdaki anlamını değerlendirmeyi sağlar.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Doğrusal fonksiyonların nitel özelliklerini belirlerKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-DF-01
  • Doğrusal fonksiyon temsillerini dönüştürürKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-DF-02
  • Mutlak değer fonksiyonlarını çözümlerKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-DF-03
  • Denklem ve eşitsizlik problemlerini modellerKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-DF-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

9. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 9. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

1 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Doğrusal referans fonksiyon ve nitel özellikler

DERİN AÇIKLAMA

f(x)=x fonksiyonunun tanım ve görüntü kümeleri gerçek sayılardır. Fonksiyon x=0’da sıfır olur; negatif x değerlerinde negatif, pozitif x değerlerinde pozitif çıktı verir. x arttıkça f(x) de arttığından sıkı artandır ve farklı girdiler farklı çıktılar verdiği için bire birdir. g(x)=ax+b, a≠0 biçimindeki bütün doğrusal fonksiyonlar bu referans yapıdan ölçekleme, yansıma ve öteleme yoluyla elde edilebilir. Doğrusal fonksiyonların gerçek sayılarda maksimum veya minimum değeri yoktur; grafik iki yönde sınırsız uzanan bir doğrudur.

AYRINTILI ANLATIM

Eğim, kesişimler ve dönüşümler

DERİN AÇIKLAMA

g(x)=ax+b fonksiyonunda a eğimdir ve x bir birim arttığında çıktının ne kadar değiştiğini gösterir. a pozitifse fonksiyon artan, a negatifse azalandır. b, grafiğin y eksenini kestiği değerdir. Sıfır, ax+b=0 denkleminden x=−b/a olarak bulunur. g(x)=a·f(x−r)+k gösterimi referans grafiği r birim sağa, k birim yukarı taşır; a’nın işareti yönü, mutlak değeri dikey ölçeği etkiler. Dönüşüm yorumunda parantez içindeki işaretin yatay ötelemeyi ters yönde kodladığına dikkat edilir.

AYRINTILI ANLATIM

Temsiller arasında geçiş ve doğrulama

DERİN AÇIKLAMA

Bir doğrusal ilişki iki noktadan verildiyse eğim (y₂−y₁)/(x₂−x₁) ile hesaplanır; ardından noktalardan biri y=ax+b eşitliğinde kullanılarak b bulunur. Tablo değerlerinde ardışık x farkları eşitse y farklarının sabit olması doğrusal ilişkiye işaret eder. Sözel modelde başlangıç değeri b, birim başına değişim a olur. Bulunan fonksiyon verilen bütün noktalarla sınanmalıdır. Grafiği çizmeden de sıfır, işaret ve artanlık bilgileriyle cebirsel modelin beklenen davranışı gösterip göstermediği denetlenebilir.

AYRINTILI ANLATIM

Mutlak değer fonksiyonu ve parçalı yapı

DERİN AÇIKLAMA

|x|, x’in sıfıra uzaklığı olduğundan negatif çıktı vermez ve grafiğinin tepe noktası (0,0)’dır. |x−r|+k biçiminde tepe noktası (r,k) olur. İçteki doğrusal ifade pozitif veya sıfırsa olduğu gibi, negatifse işareti değiştirilerek yazılır. Örneğin |2x−4|, x≥2 için 2x−4; x’in 2’den küçük olduğu bölümde −2x+4’tür. Dışarıdaki negatif işaret grafiği x eksenine göre yansıtır. Parçalı gösterim, mutlak değerli denklem ve eşitsizliklerin hangi aralıklarda hangi doğrusal kuralla çalıştığını açıklar.

AYRINTILI ANLATIM

Doğrusal denklem ve eşitsizlikler

DERİN AÇIKLAMA

İki doğrusal fonksiyonun eşit olduğu nokta grafiksel olarak kesişim, cebirsel olarak f(x)=g(x) denkleminin çözümüdür. f(x) değerinin g(x) değerinden büyük olduğu eşitsizlik, f grafiğinin g grafiğinin üstünde kaldığı x değerlerini gösterir. Negatif sayıyla bölmede eşitsizlik yönünün değişmesi, sayı doğrusundaki sıralamanın ters dönmesinden kaynaklanır. Mutlak değerli eşitlik |x−a|=d için d≥0 olmak koşuluyla x=a−d veya x=a+d olur. Çözüm değerleri başlangıç ifadesinde denenerek sahte veya eksik sonuç önlenir.

AYRINTILI ANLATIM

Gerçek yaşam modeli ve çözümün anlamı

DERİN AÇIKLAMA

Sabit ücret ile birim başına ücretin birlikte bulunduğu taksi, abonelik ve üretim problemleri y=ax+b yapısıyla modellenir. Başlangıç ücreti b, her birimlik değişim a’dır. İki tarifenin eşit maliyet verdiği kullanım miktarı fonksiyonların kesişimidir; birinin daha avantajlı olduğu bölge eşitsizlikle bulunur. Değişkenin negatif olamayacağı veya tam sayı olması gerektiği bağlam koşulları matematiksel çözüm kümesini daraltabilir. Sonuç birimle yazılmalı ve modele geri yerleştirilerek hem iki tarafın eşitliği hem de gerçek yaşam açısından uygunluğu kontrol edilmelidir. Modelleme bittikten sonra eğimin birimi ayrıca yorumlanır: kilometre başına lira ile yalnız lira aynı rolü taşımaz. Kesişim noktası cebirsel olarak bulunduktan sonra her iki tarifede de aynı maliyeti üretmelidir. Seçilen aralıktan bir deneme değeri kullanmak, hangi grafiğin üstte kaldığını ve eşitsizlik yönünün bağlamla uyumunu bağımsız biçimde doğrular.

SIK SORULANLAR

9. Sınıf Matematik Doğrusal ve Mutlak Değer Fonksiyonları Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Doğrusal fonksiyonda eğimin işareti neyi gösterir?

Pozitif eğim fonksiyonun artan, negatif eğim azalan olduğunu; eğimin mutlak değeri ise değişim hızının büyüklüğünü gösterir.

02Bir doğrusal fonksiyonun sıfırı nasıl bulunur?

Fonksiyon değeri sıfıra eşitlenir; ax+b=0 denklemi çözülerek x=−b/a değeri elde edilir.

03g(x)=f(x−r)+k dönüşümünde grafik nasıl ötelenir?

Referans grafik r birim sağa ve k birim yukarı ötelenir; negatif r veya k değerleri karşı yönü ifade eder.

04Mutlak değer fonksiyonunun tepe noktası nasıl belirlenir?

|a(x−r)|+k biçiminde iç ifadenin sıfır olduğu x=r değerinde çıktı k olur; tepe noktası (r,k)’dır.

05Fonksiyonla kurulan gerçek yaşam modeli nasıl doğrulanır?

Verilen örnek değerler modele yerleştirilir, birimler kontrol edilir ve bulunan çözümün bağlamın doğal sınırlarını sağlayıp sağlamadığı incelenir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 9. Sınıf Matematik 2. Tema: Nicelikler ve Değişimler

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.