8. SıNıF TüRKçE

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı

LGS’de yazım kuralları, noktalama işlevleri ve anlam ya da dil bilgisi kaynaklı anlatım bozukluklarını gerekçeli çözme.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Yazım ve noktalama, metnin yalnız görünüşünü değil anlamını da düzenler. Ayrı yazılması gereken bir bağlacın ek gibi yazılması, virgülün yanlış yere konması veya gereksiz bir sözcük kullanılması okurun cümleyi farklı yorumlamasına yol açabilir. LGS sorularında kuralı ezberlemek kadar sözcüğün cümledeki görevini belirlemek önemlidir. Anlatım bozukluğunda ise cümlenin ne söylemek istediği, hangi yapının bunu engellediği ve en küçük düzeltmeyle anlamın nasıl onarılacağı araştırılır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Yazım kurallarını uygularKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-YNAB-01
  • Noktalama işaretlerini işleviyle kullanırKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-YNAB-02
  • Anlatım bozukluklarını belirlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-YNAB-03
  • Dil bilgisine dayalı bozuklukları düzeltirKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-YNAB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Bağlaçlar, ekler ve soru edatı

DERİN AÇIKLAMA

Bağlaç olan “de/da” ayrı yazılır ve cümleden çıkarıldığında yapı genellikle bozulmaz: “Ben de geliyorum.” Bulunma hâli eki bitişiktir: “Kitap çantada.” Bağlaç “ki” ayrı, sözcüğe ait veya sıfat yapan “-ki” bitişik yazılır: “Biliyorum ki”, “evdeki”. Soru edatı “mi” ayrı yazılır; kendinden sonraki kişi ve zaman ekleri ona bitişir: “Gelecek misiniz?” Ses uyumuna göre mı, mi, mu, mü biçimine girer.

AYRINTILI ANLATIM

Büyük harf, birleşik sözcük ve sayı

DERİN AÇIKLAMA

Cümle başlangıçları, özel adlar ve belirli tarih bildiren ay-gün adları büyük harfle başlar. Kurum adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz; kişi ve yer adlarına gelen çekim ekleri ayrılır. Birleşik sözcüklerin yazımı ses olayı, anlam kayması ve gelenekleşmeye göre değişebilir; sözlük denetimi güvenlidir. Sayılar ölçü, tarih ve saat bağlamına göre rakamla veya yazıyla gösterilebilir; sıra sayılarında nokta ya da kesme yöntemlerinden biri kullanılır.

AYRINTILI ANLATIM

Noktalamanın anlam işlevi

DERİN AÇIKLAMA

Virgül eş görevli sözleri, ara sözleri ve bazı sıralı yapıları ayırır; özne ile yüklem arasına gereksiz konmaz. Noktalı virgül, içinde virgül bulunan grupları veya anlamca ilişkili cümleleri ayırabilir. İki nokta açıklama ve örnekten önce kullanılır. Kesme işareti özel ada gelen çekim ekini ayırır fakat kurum adlarında kullanılmaz. Tırnak alıntıyı, kısa çizgi satır sonu dışında aralık ve kök-ek gösterimini de belirtebilir.

AYRINTILI ANLATIM

Anlama dayalı bozukluklar

DERİN AÇIKLAMA

Aynı anlamı taşıyan sözcüklerin gereksiz tekrarı anlatımı ağırlaştırır: “geri iade etmek” yerine “iade etmek” yeterlidir. Sözcüğün yanlış anlamda veya yanlış yerde kullanılması cümlenin yönünü bozar. Zamirin kime ait olduğunun belirsiz kalması başka bir sorundur. Mantık ve sıralama hatasında olaylar gerçek veya düşünsel düzene uymaz: “Bırakın ilk sayfayı okumayı, kitabı bitirmedi.” ifadesinde daha temel eylem ile ileri eylem ters sıralanmıştır.

AYRINTILI ANLATIM

Dil bilgisine dayalı bozukluklar ve düzeltme

DERİN AÇIKLAMA

Özne-yüklem uyumsuzluğu, ortak ögenin iki yükleme uymaması, tamlayan veya tamlanan eksikliği ve çatı uyuşmazlığı dil bilgisine dayalı bozukluklar oluşturur. “Herkes yerini aldı, konuşmaya başladılar.” cümlesinde tekil “herkes” öznesiyle “başladı” yüklemi uyumlu olmalıdır. Düzeltme yapılırken cümlenin temel anlamı korunmalı, yalnız sorunlu ek, sözcük veya öge değiştirilmelidir. Son okuma, yeni bir belirsizlik oluşup oluşmadığını gösterir.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Türkçe Yazım, Noktalama ve Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bağlaç olan “de” ile bulunma eki nasıl ayırt edilir?

Bağlaç ayrı yazılır ve çıkarıldığında temel yapı korunur; bulunma eki sözcüğe bitişir ve yer ya da durum anlamı katar.

02Soru edatı “mi” kendinden sonraki eklerle nasıl yazılır?

Önceki sözcükten ayrı yazılır; zaman ve kişi ekleri ise soru edatına bitişir: “Geliyor musunuz?” gibi.

03Kurum adlarına gelen eklerde kesme işareti kullanılır mı?

Hayır. Kurum ve kuruluş adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz; ek doğrudan adın sonuna yazılır.

04Gereksiz sözcük kullanımı nasıl fark edilir?

Aynı anlamı zaten taşıyan başka bir söz aranır; sözcük çıkarıldığında anlam kaybı yoksa gereksiz kullanım olabilir.

05Anlatım bozukluğu düzeltilirken en güvenli yöntem nedir?

Cümlenin amaçlanan anlamı belirlenir, yalnız soruna yol açan ek veya öge değiştirilir ve düzeltilmiş cümle yeniden okunur.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.