8. SıNıF TüRKçE

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı

LGS sözel mantık sorularında sıralama, eşleştirme, koşullu çıkarım ve senaryo denetimini sistemli notlarla çözme yöntemi.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Sözel mantık soruları uzun görünse de temelinde sınırlı sayıda kişi, zaman, yer veya nesne ve bunlar arasındaki kesin ilişkiler bulunur. Amaç bilgiyi ezberlemek değil, verilen her koşulu düzenli bir modele çevirmektir. Sorudaki “hemen önce”, “aynı gün değil”, “yalnızca”, “en az” gibi ifadelerin gücü farklıdır. Koşulları kısaltmak, kesin yerleşimleri önce yapmak ve seçenekleri bütün kurallarla sınamak çözümü hem hızlandırır hem güvenilir kılar.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sıralama koşullarını uygularKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-SMM-01
  • Eşleştirme ilişkilerini kurarKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-SMM-02
  • Koşullu çıkarım üretirKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-SMM-03
  • İşlem basamaklarını ve senaryoları değerlendirirKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-SMM-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Kümeleri ve soruyu belirleme

DERİN AÇIKLAMA

Önce kimlerin veya nelerin hangi yerlere yerleşeceğini belirleriz. Kişiler ile günler, kitaplar ile raflar ya da etkinlikler ile saatler ayrı kümelerdir. Ardından soru kökünün “kesinlikle doğrudur”, “olabilir” veya “olamaz” mı istediğini işaretleriz. Aynı koşullar altında bu üç soru türünün çözüm yolu farklıdır: kesin yargı bütün senaryolarda, olabilir yargısı en az bir geçerli senaryoda sağlanmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Koşulları sembolleştirme

DERİN AÇIKLAMA

“A, B’den önce” ifadesi A < B; “C, D’nin hemen ardından” ifadesi D-C blok biçiminde not edilebilir. “E salı değildir” bir eleme, “F yalnız cuma” ise kesin yerleştirmedir. Semboller kısa olmalı fakat anlamı değiştirmemelidir. Özellikle “A, B’den hemen önce” ile “A, B’den önce” arasındaki bitişiklik farkı korunmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Kesin bilgi ve olasılığı ayırma

DERİN AÇIKLAMA

Bir koşulun izin verdiği durumu zorunlu sanmak sık yapılan hatadır. “Mert pazartesi veya salı sunum yapar.” bilgisi tek başına günü kesinleştirmez. Başka koşullar eklendiğinde seçeneklerden biri elenebilir. Tüm senaryoları yazmak yerine önce sabit noktaları, blokları ve tek seçeneği kalan öğeleri yerleştirmek; sonra iki olasılıklı dalları denemek daha verimlidir.

AYRINTILI ANLATIM

Tablo ve çizelgeyi metinden kurma

DERİN AÇIKLAMA

Eşleştirme sorularında satırlara kişileri, sütunlara gün veya özellikleri yazar; uygun olmayan yerlere eksi, kesin yerlere artı koyabiliriz. Bir sütunda yalnız bir kişi kalırsa eşleşme tamamlanır. Aynı şekilde sıra sorularında boş kutular kullanılır. Bu çizelge soruda verilmiş bir görsele bağlı değildir; metindeki koşulları zihinsel yükü azaltan bir nota dönüştürür.

AYRINTILI ANLATIM

Seçenek denetimi ve son kontrol

DERİN AÇIKLAMA

“Hangisi olabilir?” sorusunda seçeneği geçici olarak yerleştirip kalan koşulların tamamlanıp tamamlanamadığına bakarız. Tek bir kurala uyması yeterli değildir. “Kesinlikle” sorusunda ise karşı örnek ararız; koşulları bozmadan tersini kurabiliyorsak yargı kesin değildir. Son kontrolde her öğenin bir kez kullanıldığını, sıra ve sayı sınırlarının korunduğunu ve hiçbir koşulun atlanmadığını doğrularız.

AYRINTILI ANLATIM

Zaman yönetimi ve hata kaydı

DERİN AÇIKLAMA

Uzun bir soruda ilk deneme çıkmaza girerse aynı dizilişte ısrar etmek yerine son varsayımı geri alırız. Kesin koşullar ile geçici denemeleri farklı işaretlemek, hangisinin değiştirilebileceğini gösterir. Çözümden sonra yanlışın “hemen önceyi önce sanmak”, olumsuz koşulu unutmak veya bir öğeyi iki kez kullanmak gibi kaynağı yazılabilir. Böyle bir hata kaydı, yalnız daha hızlı değil daha tutarlı muhakeme geliştirmeye yardımcı olur.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Türkçe Sözel Mantık ve Muhakeme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Sözel mantık sorusuna başlarken ilk ne yazılmalıdır?

Önce yerleştirilecek kümeler ve soru kökünün kesin, olabilir ya da olamaz istediği kısa biçimde not edilmelidir.

02“Hemen önce” ile “önce” koşulu aynı mıdır?

Hayır. “Hemen önce” iki öğeyi bitişik bir blok yapar; “önce” aralarında başka öğelerin bulunmasına izin verir.

03Bütün olasılıkları tek tek yazmak zorunlu mudur?

Genellikle hayır; kesin yerleşimler, bloklar ve elemeler önce kullanılır, yalnız belirsiz kalan küçük dallar denenir.

04“Olabilir” sorusunda bir seçeneğin doğruluğu nasıl kanıtlanır?

Seçenek yerleştirildiğinde diğer bütün öğelerin kurallara uygun tamamlanabildiği tek bir geçerli senaryo kurmak yeterlidir.

05“Kesinlikle doğrudur” sorusunda hangi kontrol yapılır?

Yargının tersine bir karşı senaryo aranır; kurallara uygun karşı örnek kurulamıyorsa yargı zorunlu kabul edilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.