8. SıNıF TüRKçE

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı

Bağlam anlamı, deyim ve atasözleri, söz sanatları ile neden, amaç, koşul ve örtük çıkarımları LGS düzeyinde çözümleme.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

LGS Türkçe sorularında bir sözcüğün sözlükteki ilk anlamını bilmek çoğu zaman yeterli değildir. Sözcük, içinde bulunduğu cümlede yeni bir anlam rengi kazanabilir; deyim ve atasözleri doğrudan söylenmeyen bir düşünceyi taşıyabilir. Cümleler arasındaki neden, amaç, koşul, karşılaştırma ve olasılık bağları da metnin yönünü belirler. Başarılı okur, yalnız ne söylendiğini değil, hangi dil aracının hangi anlamı kurduğunu da araştırır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sözcüğün bağlamdaki anlamını belirlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-CSVA-01
  • Deyim, atasözü ve özdeyişi yorumlarKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-CSVA-02
  • Söz sanatlarını ayırt ederKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-CSVA-03
  • Cümlede anlam ve çıkarım ilişkilerini çözümlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-CSVA-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Bağlamdan anlam çıkarma

DERİN AÇIKLAMA

Çok anlamlı bir sözcüğün hangi anlamda kullanıldığını çevresindeki sözcükler belirler. “Takım savunmada açık verdi.” cümlesindeki “açık”, kapanmamış yer değil, eksik veya zayıf nokta anlamındadır. Sözcüğün yerine anlamı bozmadan konabilecek bir karşılık düşünmek etkili kontroldür. Yalnız yakınındaki tek sözcüğe değil, cümlenin tamamına ve metnin konusuna bakılmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Deyim, atasözü ve özdeyiş

DERİN AÇIKLAMA

Deyimler çoğunlukla bir durum veya davranışı etkili biçimde anlatan kalıplaşmış sözlerdir; öğüt verme zorunlulukları yoktur. Atasözleri toplumun uzun deneyiminden doğan genel yargı ve öğütlerdir. Özdeyiş ise söyleyeni bilinen, yoğun anlamlı bir düşüncedir. Bu sözleri kelime kelime yorumlamak yanlıştır. “İnce eleyip sık dokumak”, bir kumaşı elemek değil, ayrıntılı ve titiz davranmaktır.

AYRINTILI ANLATIM

Söz sanatlarının anlam katkısı

DERİN AÇIKLAMA

Benzetmede zayıf olan varlık güçlü olana bir özellik bakımından yaklaştırılır. Kişileştirme, insan dışındaki varlıklara insana özgü nitelik kazandırır; konuşturmada bu varlık ayrıca söz söyler. Karşıtlık, zıt durumları yan yana getirerek etki oluşturur. Sanatı bulurken ezberlenmiş sözcük aramak yerine cümledeki anlam aktarımını incelemek gerekir.

AYRINTILI ANLATIM

Neden, amaç ve koşul ilişkileri

DERİN AÇIKLAMA

Neden-sonuçta gerçekleşmiş bir durumun gerekçesi açıklanır: “Yağmur yağdığı için maç ertelendi.” Amaç-sonuçta yapılacak eylemin hedefi vardır: “Maçı izlemek için erkenden geldi.” Koşulda bir yargının gerçekleşmesi başka bir duruma bağlanır: “Düzenli çalışırsan ilerlersin.” “İçin” sözcüğü her zaman amaç bildirmez; yükleme “hangi nedenle?” ve “hangi amaçla?” soruları ayrı ayrı yöneltilmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Örtük anlam ve çıkarım denetimi

DERİN AÇIKLAMA

“Ece de toplantıya katıldı.” cümlesi Ece dışında katılanların bulunduğunu sezdirir. “Bu yıl daha düzenli okuyor.” ifadesi önceki dönemde okumanın daha az düzenli olduğunu düşündürür. Çıkarım, metindeki ipuçlarının zorunlu sonucuna dayanmalıdır; olabilecek her şeyi doğru sayamayız. Olasılık, tahmin, varsayım, öneri ve öznel değerlendirme gibi anlam özelliklerinde yüklem ve belirteçler dikkatle incelenir.

AYRINTILI ANLATIM

Seçenekleri anlam sınırıyla eleme

DERİN AÇIKLAMA

Anlam sorularında yanlış seçenekler çoğu zaman cümlenin bir bölümünü doğru aktarır fakat kapsamı değiştirir. “Bazen” sözü “her zaman”, olasılık bildiren bir ifade kesinlik, kişisel değerlendirme nesnel bilgi gibi sunulabilir. Önce cümlenin olumlu veya olumsuz yönünü, zamanını ve kesinlik derecesini açıkça not etmek yararlıdır. Sonra seçeneğin bu sınırları genişletip daraltmadığını denetleriz; küçük bir kesinlik farkı bile cevabı değiştirir.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Türkçe Çıkarım, Söz Varlığı ve Anlam İlişkileri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir sözcüğün bağlamdaki anlamı nasıl bulunur?

Sözcüğün yerine cümlenin bütün anlamını koruyan bir karşılık getirilir ve metnin konusu ile kullanım amacı birlikte incelenir.

02Deyim ile atasözü arasındaki temel fark nedir?

Deyim bir durumu etkili anlatır; atasözü ise toplum deneyimine dayanan genel bir yargı veya öğüt bildirir.

03Kişileştirme ile konuşturma nasıl ayırt edilir?

İnsan dışı varlığa insana özgü özellik verilirse kişileştirme, bu varlık doğrudan konuşturulursa ayrıca konuşturma vardır.

04Neden ve amaç cümleleri hangi sorularla ayrılır?

Yükleme “hangi nedenle” sorusu gerçekleşmiş gerekçeyi, “hangi amaçla” sorusu ulaşılmak istenen hedefi buldurur.

05Örtük anlam sorularında her olası yorum kabul edilir mi?

Hayır. Kabul edilen çıkarım, cümledeki ek, bağlaç veya karşılaştırmanın zorunlu olarak sezdirdiği bilgiye dayanmalıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.