8. SıNıF TüRKçE

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı

İsim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiilleri ek ezberinin ötesinde kök, görev ve anlam ilişkisiyle ayırt etme; LGS tuzaklarını çözme.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Fiilimsiler fiil kök veya gövdelerinden türeyen; hareket anlamını koruduğu hâlde kip ve kişi ekiyle çekimli fiil olmayan sözcüklerdir. Cümlede isim, sıfat veya zarf görevi üstlenirler. Birden çok yargıyı tek cümlede ilişkilendirdikleri için metnin akışında önemli rol oynarlar. Fiilimsiyi yalnız ek listesine bakarak bulmak güvenli değildir; aynı biçimdeki ek kalıcı ad ya da çekimli fiil oluşturabilir. Kök, ek, cümledeki görev ve anlam birlikte incelenmelidir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İsim-fiilleri belirlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-FLM-01
  • Sıfat-fiilleri belirlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-FLM-02
  • Zarf-fiilleri belirlerKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-FLM-03
  • Fiilimsinin cümleye katkısını yorumlarKI-GRADE-8-SINIF-TURKCE-FLM-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

İsim-fiil

DERİN AÇIKLAMA

İsim-fiiller -ma/-me, -mak/-mek, -ış/-iş/-uş/-üş ekleriyle yapılır ve cümlede ad gibi görev alır. “Yüzmek bedeni güçlendirir.” cümlesinde “yüzmek” özne; “Kitap okumayı seviyorum.” cümlesinde “okumayı” nesnedir. Olumsuzluk eki ile isim-fiil eki karıştırılmamalıdır: “Buraya gelme.” cümlesinde bağlama göre emir kipinin olumsuzu olabilir; “Onun gelmemesi bizi üzdü.” sözünde ise “gelmemesi” adlaşmış eylemdir.

AYRINTILI ANLATIM

Sıfat-fiil

DERİN AÇIKLAMA

Sıfat-fiil fiilden türeyerek bir adı niteler: “akan su”, “okunacak kitap”, “yazdığım mektup”. Yaygın ekler -an/-en, -ası/-esi, -mez/-maz, -ar/-er, -dik/-dık/-duk/-dük, -ecek/-acak ve -miş/-mış/-muş/-müş biçimleridir. Nitelediği ad düşerse adlaşmış sıfat-fiil oluşur: “Yarışmaya katılanlar salona geçti.” Buradaki “katılanlar”, katılan kişiler anlamındadır.

AYRINTILI ANLATIM

Zarf-fiil

DERİN AÇIKLAMA

Zarf-fiiller yüklemi zaman, durum veya koşul yönünden tamamlar. “Gülerek konuştu.” durum, “Eve varınca aradı.” zaman, “Çalışmadan başarı bekleme.” durum veya koşul anlamı taşır. -ken, -alı/-eli, -madan/-meden, -ınca/-ince, -ıp/-ip, -arak/-erek, -dıkça/-dikçe başlıca eklerdir. Zarf-fiile “nasıl, ne zaman, hangi koşulla?” soruları yöneltmek işlevi görmeyi kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

Kalıcı ad ve çekimli fiil tuzağı

DERİN AÇIKLAMA

Fiilimsi eki taşıyor gibi görünen her sözcük fiilimsi değildir. “Dondurma eridi.” cümlesinde dondurma bir yiyeceğin kalıcı adıdır. “Çakmak masada.” sözcüğü araç adıdır. “Dolmuş durakta bekliyor.” sözcüğü taşıt adıdır. Ayrıca “Gelecek günler güzel.” sözünde “gelecek” sıfat-fiilken “Yarın bize gelecek.” cümlesinde kip ve kişi anlamı taşıyan çekimli fiildir. Cümledeki görev belirleyicidir.

AYRINTILI ANLATIM

Fiilimsi grubu ve anlatım katkısı

DERİN AÇIKLAMA

Fiilimsi kendine bağlı sözcüklerle grup oluşturabilir: “Sabah erkenden yola çıkan yolcular” ifadesinde bütün grup yolcuları niteler. Fiilimsiler, ayrı cümleleri anlam ilişkisini koruyarak birleştirir: “Yağmur başladı. Eve döndük.” yerine “Yağmur başlayınca eve döndük.” denebilir. Böylece zaman ilişkisi açık, anlatım daha yoğun olur. Çözümde önce yüklem, sonra fiil kökünden türeyen görevli sözcükler aranır.

AYRINTILI ANLATIM

Adım adım fiilimsi taraması

DERİN AÇIKLAMA

Önce cümlenin çekimli yüklemi işaretlenir; böylece onu yanlışlıkla fiilimsi sayma riski azalır. Sonra hareket anlamı taşıyan diğer sözcüklerin kökü ve eki belirlenir. Her adaya “bir adı mı niteliyor, eylemi ad mı yapıyor, yüklemi zaman veya durum bakımından mı tamamlıyor?” soruları yöneltilir. Son aşamada kalıcı ad ihtimali ve düşmüş bir ad bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Bu sıra, ek ezberine dayalı hataları azaltır.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Türkçe Fiilimsi ve Cümledeki İşlevleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Fiilimsi ile çekimli fiil arasındaki temel fark nedir?

Çekimli fiil kip ve kişi anlamıyla yargıyı tamamlar; fiilimsi ise hareket anlamını koruyup isim, sıfat veya zarf görevi üstlenir.

02İsim-fiil ekleri görülen her sözcük isim-fiil midir?

Hayır. Dondurma, çakmak ve dolmuş gibi sözcükler kalıcı ad olabilir; kök, anlam ve cümledeki görev birlikte incelenmelidir.

03Adlaşmış sıfat-fiil nasıl anlaşılır?

Sıfat-fiilin nitelediği ad düşmüşse ve sözcük o adın anlamını üstlenmişse adlaşmış sıfat-fiil oluşur.

04Zarf-fiilin cümledeki anlamı nasıl belirlenir?

Yükleme “nasıl, ne zaman veya hangi koşulla” soruları yöneltilir; aldığı ek ve kurduğu ilişki birlikte değerlendirilir.

05Fiilimsiler cümleye nasıl bir katkı sağlar?

Yan yargıları zaman, durum ve niteleme ilişkileriyle ana yargıya bağlayarak anlatımı daha yoğun ve akıcı kılar.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.