8. SıNıF MATEMATIK

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı

Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler: somut modeller, adım adım çözümler, bağımsız kontrol soruları ve yanlışlara göre tekrar yolu.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Eşitlik belirli bir dengeyi, eşitsizlik ise kabul edilebilen bir değer aralığını anlatır. Bu iki yapı aynı sayı ve işlemleri içerse bile soruya verdikleri cevap farklıdır. Denklemde dengeyi sağlayan sayıyı, bütçe veya sınır probleminde ise koşulu sağlayan değerleri arayacağız. Çözüm boyunca eşitliğin ya da eşitsizliğin iki tarafına aynı işlemi uygulamayı görünür tut. Son sayı bulununca bağlama dön: adet tam sayı mı, sınır dâhil mi, istenen en büyük değer mi?

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İki ters işlemle bilinmeyeni yalnız bırakırKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-01
  • Paydalı denklemin işlemlerini ters sırada yaparKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-02
  • Özdeş kutulardaki bilinmeyen adedi modellerKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-03
  • Bütçe eşitsizliğinde en büyük tam sayıyı seçerKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-04
  • Negatif katsayı ve açık sınırı birlikte yorumlarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-05
  • Bir aralıktaki uygun tam sayıları sayarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U807-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Denklemde iki tarafın dengesini koru

DERİN AÇIKLAMA

Üç x artı beş eşittir yirmi altı denklemini çözelim. Önce iki taraftan beş çıkarırız; üç x eşittir yirmi bir olur. Sonra iki tarafı üçe böleriz ve x yedi bulunur. Terimi karşıya atınca işaret değişir demek işlemi kısaltabilir, fakat asıl nedeni iki tarafa aynı çıkarma işleminin yapılmasıdır. Kontrol olarak üç çarpı yedi artı beş hesabını yap; yeniden yirmi altı bulmalısın. Yirmi birde durmak, x yerine üç x değerini cevaplamak olur. Soruda istenen bilinmeyeni yalnız bırakana kadar çözümü tamamlamak gerekir; her satır önceki dengeyi korumalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Paydalı ifadede işlemlerin ters sırası

DERİN AÇIKLAMA

x artı dört bölü üç ifadesinin değeri altı olsun; parantez bütün payı kapsıyor. Önce her iki tarafı üçle çarparak paydadaki bölmeyi kaldırırız. x artı dört eşittir on sekiz olur. Ardından dört çıkarıp x on dört buluruz. Yanlış olarak altıyı üçe bölmek, zaten var olan bölmeyi kaldırmak yerine tekrarlamaktır. İşlemleri bir makine gibi düşünebilirsin: bilinmeyene dört ekleniyor, sonra üçe bölünüyor. Geri giderken önce üçle çarpılır, sonra dört çıkarılır. Sonucu başlangıçtaki parantezli ifadeye yazmak hem işlem sırasını hem payın kapsamını denetler. Parantezi okumadan sayı seçmekten kaçın.

AYRINTILI ANLATIM

Kutudaki bilinmeyeni modellemek

DERİN AÇIKLAMA

Dört özdeş kutunun her birinde bilinmeyen sayıda mavi ve üç sarı kart bulunsun; toplam kırk dört kart olsun. İlk yol toplamı dörde bölmektir: bir kutuda on bir kart vardır. Üç sarıyı çıkarınca sekiz mavi bulunur. Denklem dört çarpı parantez içinde x artı üç eşittir kırk dört biçimindedir. Toplamdan yalnız üç sarı çıkarmak yanlıştır, çünkü her kutuda üç sarı vardır. Modelde kutu sayısı ile kutu içindeki sayıları farklı düzeylerde tut. Aynı cevabı dört x artı on iki eşittir kırk dört üzerinden de bulabilirsin. İki çözüm yolunun aynı dağıtımı anlattığını açıkla.

AYRINTILI ANLATIM

Bütçede en büyük tam sayı

DERİN AÇIKLAMA

Yedi lira sabit gideri olan bir çalışmada her malzeme dört lira ve bütçe otuz lira olsun. Yedi artı dört x küçük veya eşit otuz koşulunu yazarız. Sabit giderden sonra yirmi üç lira kalır; bu tutar beş malzemeye yeter. Altı malzeme için toplam otuz bir lira gerektiğinden altı seçilemez. Bölüm ondalıklı çıkarsa yukarı yuvarlamak bütçeyi aşırabilir. Burada x bir adet olduğu için tam sayı olmalıdır. “En çok” sözcüğü yalnız eşitsizliğin işaretini değil, uygun değerler içinden hangisini seçeceğimizi de belirler. Beşi ve altıyı modele yazmak sınırı açıkça kanıtlar.

AYRINTILI ANLATIM

Negatif katsayı ve açık sınır

DERİN AÇIKLAMA

Yirmi eksi üç x büyüktür beş eşitsizliğinde önce yirmi çıkaralım. Eksi üç x büyüktür eksi on beş olur. Eksi üçe böldüğümüzde yön değişir ve x beşten küçük çıkar. Neden yön değişiyor? Sayı doğrusunda negatifle çarpma büyüklük sırasını ters çevirir; örneğin iki üçten küçükken eksi iki eksi üçten büyüktür. En büyük tam sayı dört olur. Beş sınırda eşitlik oluşturur ve kesin büyük işaretini sağlamaz. Bu derste eşitsizlikler en çok iki işlem gerektiren biçimdedir; gereksiz karmaşık dönüşümler yerine işlem yönünü ve sınırın dâhil olup olmadığını anlamaya odaklanırız.

AYRINTILI ANLATIM

Aralıkta say ve iki kontrol yap

DERİN AÇIKLAMA

x en az üç ve sekizden küçük bir tam sayıysa değerler üç, dört, beş, altı ve yedidir; beş değer vardır. Üst sınırı da saymak altı, alt sınırı dışlamak dört sonucu verir. Uçların açık veya kapalı olduğunu ayrı işaretle. Bağımsız kontrol olarak iki x artı yedi eşittir yirmi üç denklemini çöz; x sekizdir. İkinci kontrol, beş artı üç x küçük veya eşit yirmi koşulunda en büyük tam sayı x beştir. Bu kez sınır eşitliği kabul edilir. Yanlışlarını denklem işlemi, negatifle bölme, tam sayı seçimi ve uç nokta sayımı diye ayırıp yalnız ilgili bölümü yeniden çalış.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Denklem ve Eşitsizlikle Günlük Problemler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Denklemde neden iki tarafa aynı işlem yapılır?

Eşitliğin dengesini korumak için yapılır. Bir terimi taşıma kısaltmasının arkasında iki tarafa aynı toplama veya çıkarma işlemi vardır.

02Paydalı denklemde neden önce çarpma yapılır?

Payın tamamı bir sayıya bölünmüşse bu bölmeyi tersine çevirmek için iki taraf paydayla çarpılır. Sonra pay içindeki ekleme veya çıkarma çözülür.

03Kutu probleminde sabit kart sayısı nasıl kullanılır?

Her kutuda bulunduğu için kutu sayısıyla birlikte düşünülür. Önce kutu başına toplamı bulmak, yalnız bir kutunun sabitini toplamdan çıkarma hatasını önler.

04Bütçede ondalıklı adet yukarı yuvarlanabilir mi?

En fazla bütçe koşulunda yukarıdaki tam sayı bütçeyi aşabilir. Uygun en büyük tam sayıyı ve bir sonrakini ayrı ayrı denetlemelisin.

05Negatif sayıya bölmede eşitsizlik yönü değişir mi?

Evet. Negatifle çarpma veya bölme sıralamayı ters çevirdiği için küçük ve büyük yönleri değiştirilir.

06Küçüktür ile küçük veya eşit arasındaki fark nedir?

Küçük veya eşitte sınır değeri kabul edilir, kesin küçüklükte edilmez. Tam sayı listesinin ilk ve son öğesi bu ayrıma göre seçilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Matematik Öğretim Programı 2018: 8. Sınıf, basılı s. 71–76

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026 LGS Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Bölüm 9: Sınavın Kapsamı

MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.