ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Bir problemi çözerken ilk işimiz EBOB veya EKOK kelimesini aramak değil, eldeki miktarlarla ne yapıldığını anlamaktır. Şimdi birlikte iki farklı hareket düşüneceğiz: var olan bütünü eş parçalara ayırmak ve tekrar eden küçük adımlarla ortak bir büyüklüğe ulaşmak. İşlem seçimini bu hareket belirler. Defterine verilen miktarları, isteneni ve artma olup olmadığını ayrı satırlara yaz. Böylece büyük sayı gördüğünde otomatik olarak EKOK seçme alışkanlığını bırakabilirsin.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Eş parçada en büyük ortak uzunluğu belirlerKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-01
- Eş içerikli en fazla kutu sayısını yorumlarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-02
- Tekrarlanan olaylarda ilk ortak zamanı hesaplarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-03
- Ortak zamanları uç noktalarıyla sayarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-04
- Aynı kalan bilgisinden başlangıç sayısını kurarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-05
- İki sayının EBOB EKOK ilişkisinde eksik sayıyı bulurKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U801-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
8. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 8. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Eş parça ve eş kutu modelleri
DERİN AÇIKLAMA
Şimdi 24 ve 36 santimetrelik şeritleri düşün. Her parçanın uzunluğu aynı olacak ve hiçbir şerit artmayacak. Parça uzunluğu bu iki sayıyı da bölmelidir. Ortak bölenler 1, 2, 3, 4, 6 ve 12 olduğundan en uzun parça 12 santimetredir. Kontrol edelim: ilk şeritten iki, ikinciden üç parça çıkar. Burada en uzun parça ile parça sayısı aynı şey değildir. Eş içerikli kutu hazırlanırken ise ortak bölen kutu sayısını temsil edebilir. Birimi yazmak, bulduğun EBOB değerinin uzunluk mu yoksa adet mi olduğunu ayırmana yardım eder. Her iki malzemenin de tamamen kullanıldığını geri çarparak göster.
AYRINTILI ANLATIM
Tekrarlanan olaylarda ilk ortak zaman
DERİN AÇIKLAMA
Bu kez iki ışık 8 ve 12 saniyede bir yanıyor olsun. İkisi başlangıçta birlikte yanmışsa bir sonraki ortak anı arıyoruz. Sekizin katlarını 8, 16, 24; on ikinin katlarını 12, 24 diye yazabiliriz. İlk ortak pozitif zaman 24 saniyedir. Neden EBOB değil? Çünkü verilen süreleri parçalara ayırmıyoruz; süreleri tekrar ederek bir buluşma anına ulaşıyoruz. EKOK bu ilk ortak katı verir. Daha sonraki ortak anlar 48, 72 diye devam eder. Soruda başlangıçların farklı olduğu belirtilmişse doğrudan aynı kuralı kullanmadan zaman çizelgesini yeniden kurmak gerekir. Ortak başlangıç bilgisi çözümün önemli bir koşuludur.
AYRINTILI ANLATIM
Başlangıç ve bitişi saymak
DERİN AÇIKLAMA
Ortak aralık 24 saniye olduğunda ilk 72 saniyedeki ortak yanmaları sayalım. Başlangıç dâhilse liste 0, 24, 48 ve 72 olur; dört olay vardır. Yetmiş ikiyi yirmi dörde bölünce üç buluruz, fakat bu sayı olayları değil aralıkları sayar. Başlangıç olayı için bir eklemek gerekir. Şimdi sesli anlatımı durdur ve aynı ışıkların ilk 60 saniyedeki ortak anlarını yaz. Kontrol: 0, 24 ve 48 olmak üzere üç an bulunur; 72 sınırın dışındadır. “İlk kez sonra”, “başlangıç dâhil” ve “bitiş dâhil” ifadelerinin her biri farklı bir sayma kararını anlatır.
AYRINTILI ANLATIM
Aynı kalanla verilen problemler
DERİN AÇIKLAMA
Bir kart sayısı 6 ile bölününce de 8 ile bölününce de 2 artıyor olsun. Kart sayısının 8'den büyük olduğu da verilsin. Önce artan iki kartı kenara ayırdığımızı hayal edelim. Geriye kalan sayı hem 6'ya hem 8'e tam bölünür. İlk uygun ortak kat 24 olduğundan kart sayısı 26 olur. Bölerek denetle: 26 içinde dört altılı grup ve iki artan; üç sekizli grup ve iki artan vardır. Kalanı ortak kattan çıkarmak bu modeli bozardı. Kalanın her bölenin kendisinden küçük olması gerektiğini de unutma. Alt sınır verilmezse yalnız kalan kadar kart bulunması ayrıca incelenebilir.
AYRINTILI ANLATIM
Tersinden denetleme ve çarpım ilişkisi
DERİN AÇIKLAMA
İki pozitif tam sayının çarpımı, EBOB ve EKOK değerlerinin çarpımına eşittir. Örneğin EBOB 3, EKOK 36 ve sayılardan biri 9 ise diğer sayı 3 çarpı 36 bölü 9, yani 12 olur. Fakat formülü yazıp bırakmayalım: 9 ile 12'nin ortak bölenlerinin en büyüğü 3, ilk ortak katı 36'dır. Böylece sonuç koşullarla doğrulanır. Bu ilişkiyi üç sayıya aynı biçimde genelleştirmek doğru değildir. İki sayının hangi ortak asal çarpanları paylaştığını düşünmek ilişkiyi anlamayı kolaylaştırır. Ters problemler, yalnız işlemi değil cevabın verilen bütün şartlara uyduğunu da kontrol etmeyi öğretir.
AYRINTILI ANLATIM
Kendi çözümünü kontrol et
DERİN AÇIKLAMA
Bağımsız deneme yapalım: 30 kalem ve 45 silgi eş içerikli en fazla kaç kutuya ayrılır? Önce sorunun bölme mi tekrarlama mı olduğunu söyle, ardından işlemini yap. Kontrol sonucu 15 kutudur; her kutuda iki kalem ve üç silgi olur. İkinci kontrol: 10 ve 15 dakikada bir çalan iki zil yeniden ilk kez 30 dakika sonra birlikte çalar. Bu iki soruda aynı sayıları kullanmak zorunda olmadığımız hâlde düşünce yolları farklıdır. Yanlış yaptıysan hatayı “işlem seçimi”, “ortak değeri bulma” veya “istenen büyüklüğü yorumlama” diye adlandır. Önce ilgili bölümü tekrar et; hız çalışmasını ancak nedenini açıklayabildiğinde başlat.
SIK SORULANLAR
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01EBOB probleminde en büyük sözcüğü yeterli ipucu mu?
Hayır. Parçalama veya eş dağıtım koşulunu incele. En büyük ortak bölenin uzunluk, kutu sayısı ya da başka bir adet temsil ettiğini birimden belirle.
02EKOK bulunca bütün zaman soruları çözülür mü?
Ortak başlangıç ve düzenli tekrar koşullarını kontrol et. EKOK ortak aralığı verir; kaç olay olduğu soruluyorsa başlangıç ve bitiş ayrıca sayılır.
03Aynı kalanlı kart probleminde kalan neden eklenir?
Kalan önce desteden ayrılır. Kalan dışındaki sayı ortak kat olmalıdır. Gerçek deste sayısına dönmek için ayrılan kartlar yeniden eklenir.
04Eş kutuda EBOB hangi sayıyı verir?
Her türden aynı miktar konulacak ve malzeme artmayacaksa EBOB, hazırlanabilecek en fazla kutu sayısını verir. Kutudaki miktarlar ayrı bölme ile bulunur.
05İki sayının çarpım ilişkisi nasıl denetlenir?
Bulduğun bilinmeyen ile verilen sayının EBOB ve EKOK değerlerini yeniden hesapla. Yalnız çarpımın tutması yerine iki koşulu birlikte denetle.
06Bu EBOB EKOK dersinde alan döşeme problemi var mı?
Hayır. Bu paket, 2018 sekizinci sınıf kazanım sınırını koruyarak uzunluk, adet, eş dağıtım ve periyodik zaman modelleriyle çalışır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Matematik Öğretim Programı 2018: 8. Sınıf, basılı s. 71–76Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- 2026 LGS Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Bölüm 9: Sınavın KapsamıKaynağı aç
MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri — Giriş Testi
10 soru · karma
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri — Uygulama Testi
10 soru · karma
8. Sınıf EBOB ve EKOK Problem Stratejileri — Transfer Testi
10 soru · karma