8. SıNıF MATEMATIK

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı

Basit Olasılıkta Sayma Modelleri: somut modeller, adım adım çözümler, bağımsız kontrol soruları ve yanlışlara göre tekrar yolu.

• Sınıf8. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Olasılık sorusunda kesir yazmadan önce neyin rastgele seçildiğini belirlemeliyiz. Renk mi, tek tek bilye mi, numaralı kart mı, eş büyüklükteki çark dilimi mi? Aynı görünmeyen modellerin ortak düşüncesi, eş şanslı bütün çıktıları ve istediğimiz olaya uyan çıktıları saymaktır. Bu derste her deneyde yalnız bir seçim yapacağız. Birden fazla çekilişi, koşullu olasılığı veya lise düzeyindeki sayma formüllerini kullanmayacağız. Önce örnek uzayı kurup sonra sayıları kesre yerleştireceğiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Eş şanslı çıktıların tamamını sayarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-01
  • Olmama olayının uygun çıktılarını belirlerKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-02
  • Numaralı kartlarda uygun çıktıları sistematik sayarKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-03
  • Eş dilim modelini olasılık oranına çevirirKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-04
  • Verilen olasılıktan eksik çıktı sayısını bulurKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-05
  • Renk sayılarını eş olasılık koşuluna göre dengelerKI-GRADE-8-SINIF-MATEMATIK-U804-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

8. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 8. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Çıktı, olay ve bütün durumlar

DERİN AÇIKLAMA

Torbada dört kırmızı, altı mavi ve iki yeşil bilye olsun. Özdeş büyüklükteki bilyeler karıştırılıp bir tanesi seçiliyor. Bütün durum sayısı üç renk değil, on iki bilyedir. Kırmızı gelme olayı dört bilyeyi kapsadığı için olasılık dört bölü on iki, yani üçte birdir. Neden bu oranı kullanabiliyoruz? Çünkü her bilyenin seçilme şansının eşit olduğu kabul edildi. Bilyelerin büyüklükleri veya seçme yöntemi farklıysa yalnız adetler yeterli bilgi olmayabilir. Sorudaki adil, rastgele ve özdeş ifadelerini gereksiz ayrıntı sayma. Bunlar hesap modelinin hangi koşullarda geçerli olduğunu anlatır ve paydanın doğru kurulmasını sağlar.

AYRINTILI ANLATIM

Olmama olayını eksiksiz say

DERİN AÇIKLAMA

Aynı torbada mavi olmama olayını düşünelim. Bu olay yalnız kırmızı demek değildir; yeşilleri de kapsar. Dört kırmızı ile iki yeşil birlikte altı uygun çıktı verir. Olasılık altı bölü on iki, yani yarımdır. Başka bir yol da birden mavi gelme olasılığını çıkarmaktır. Çünkü seçilen her bilye ya mavidir ya da mavi değildir; bu iki durum birbirini dışlar ve bütün olasılığı tamamlar. Toplamları bir olmalıdır. Şimdi yalnız kırmızıyı sayarsan hangi rengi dışarıda bıraktığını söyle. Bu küçük sözlü kontrol, “olmama” ifadesini gözden kaçırdığında hangi çıktıları eksik saydığını fark ettirir.

AYRINTILI ANLATIM

Numaralı kart ve eş dilim modelleri

DERİN AÇIKLAMA

Birden on sekize kadar sayılar özdeş kartlara yazılmışsa üçün katlarını sistematik listeleyebiliriz: üç, altı, dokuz, on iki, on beş, on sekiz. Altı uygun kart ve on sekiz bütün kart vardır; oran üçte birdir. Çark modelinde ise on eş dilimden üçünün boyalı olması, boyalıya gelme olasılığını üç bölü on yapar. Çarktaki renk sayısı veya renklerin isimleri hesabı değiştirmez; eş alanlı dilimler sayılır. Dilimler eş büyüklükte değilse aynı sayma yöntemi doğrudan kullanılamaz. Model değiştiğinde önce eş şanslı temel parçanın ne olduğunu yeniden belirle, ardından pay ve paydayı yaz.

AYRINTILI ANLATIM

Olasılıktan eksik sayıya gitmek

DERİN AÇIKLAMA

Bir torbada beş kırmızı ve bilinmeyen sayıda mavi bilye olduğunu düşün. Kırmızı gelme olasılığı üçte bir ise beş kırmızı, toplamın üç eş parçasından biridir. Toplam on beş bilye bulunmalıdır. Mavi sayısı ise on beşten beşi çıkarınca on olur. Burada en yaygın hata toplam sayıyı doğrudan mavi sayısı olarak vermektir. Sonucunu yerine koy: beş bölü beş artı on, yani beş bölü on beş, üçte birdir. Ters problem çözerken başlangıçtaki kesri yeniden kurmak güçlü bir denetimdir. Olasılık değerinin tek başına bir adet olmadığını, bir oran ifade ettiğini hatırla.

AYRINTILI ANLATIM

Eş olasılık için sayıları dengele

DERİN AÇIKLAMA

Torbada dört kırmızı ve dokuz mavi bilye varsa, yalnız kırmızı ekleyerek iki rengi eş olasılıklı yapmak için ne gerekir? Seçim tek bir bilye üzerinden ve eş şansla yapıldığı için iki renk sayısı eşitlenmelidir. Kırmızıyı dörtten dokuza çıkarırız; beş kırmızı bilye eklenir. Eklenen miktar dokuz değil, aradaki fark olan beştir. Son durumda toplam on sekiz ve her renkten dokuz vardır; olasılıklar yarımdır. Altı kırmızı ekleseydik kırmızı daha olası hâle gelirdi. Böylece yalnız sayısal işlemle değil, karşılaştırma düşüncesiyle de gereğinden fazla veya eksik eklemeyi fark edebiliriz.

AYRINTILI ANLATIM

Bir seçim için bağımsız kontroller

DERİN AÇIKLAMA

Şimdi ilk kontrolü çöz: birden yirmi dörde kadar özdeş kartlardan tek seçim yapılıyor. Dördün katı gelme olasılığını hesapla. Altı uygun kart bulunduğu için sonuç altı bölü yirmi dört, yani dörtte birdir. İkinci kontrol: üç kırmızı ve yedi mavi bilye bulunan torbaya dört kırmızı eklendiğinde her rengin olasılığı yarım olur. Cevaplara bakmadan bütün durumları listelemeyi dene. Eğer yanlışın paydadaysa örnek uzaya; paydaysa istenen olaya; birden çıkarma işlemindeyse tümleyene dön. Olasılık sıfır ile bir arasında kalmalıdır. Ancak bu aralıkta olmak tek başına doğruluk kanıtı değildir; saydığın çıktılar da olaya uymalıdır.

SIK SORULANLAR

8. Sınıf Basit Olasılıkta Sayma Modelleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Olasılık hesabında renk sayısı neden payda olmaz?

Eş şanslı seçim tek tek bilyelerden yapılıyorsa örnek uzay bütün bilyelerdir. Renk başına adetler farklı olabilir.

02Mavi olmama olayı hangi renkleri kapsar?

Modelde mavi dışındaki bütün renkleri kapsar. Yalnız tek bir başka rengi saymak tümleyen olayı eksik bırakır.

03Kartın üstündeki sayı olasılığı değiştirir mi?

Kartlar özdeş ve seçim adilse her kart eş şanslıdır. Sayılar yalnız hangi kartların istenen olaya uyduğunu belirler.

04Çark dilimlerinin eş olması neden önemlidir?

Eş şanslı dilimleri sayarak oran kurabilmek için eş büyüklük ve adil çark koşulu gerekir; farklı alanlı dilimler aynı ağırlıkla sayılamaz.

05Kırmızı olasılığı üçte birse mavi sayısı nasıl bulunur?

Yalnız iki renkli modelde kırmızı sayı toplamın üçte biridir. Toplamın üç katını bulup mevcut kırmızıları çıkararak mavi sayısını elde edersin.

06Bu basit olasılık paketi ardışık çekiliş içerir mi?

Hayır. Bütün sorular tek rastgele seçime dayanır. Bilinen sayıda bilye ekleme sonrası da yalnız bir seçim yapılır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Matematik Öğretim Programı 2018: 8. Sınıf, basılı s. 71–76

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026 LGS Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Bölüm 9: Sınavın Kapsamı

MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.