ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan nasıl daha sağlam öğrenilir?
Kesir problemlerindeki en önemli soru, “Bu kesrin bütünü hangisi?” sorusudur. Başlangıçtaki bütün ile bir işlemden sonra kalan miktar aynı olmayabilir. Bu derste bir çokluğun kesrini bulacak, parçadan bütüne dönecek ve ardışık işlemlerde değişen bütünü takip edeceksin. Bir uzunluk şeridi çizmek veya miktarı eş kutularla göstermek işlemi ezberlemekten daha açıklayıcıdır. Önce bütünün birimini yaz: sayfa, etiket, litre veya santimetre. Ardından paydanın kaç eş parça oluşturduğunu, payın bunların kaçını seçtiğini belirt. Sonuçta kullanılanlarla kalanların toplamını kontrol ederek ölçünün korunduğunu göstermeye çalış.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Bir çokluğun belirtilen kesrini hesaplarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-01
- Kesri verilen miktardan bütünü bulurKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-02
- Aynı bütünün iki kesrinden kalanı bulurKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-03
- Kalanın kesrinde değişen bütünü izlerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-04
- Kesirli kaplarla dolum sayısını hesaplarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-05
- Kesirli uzunlukta birim ve kesim kaybını birlikte yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-APKSR-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Ön değerlendirme: eş parçalar ve birim
DERİN AÇIKLAMA
Bir bütün sekiz eş parçaya ayrılmışsa her parça bütünün sekizde biridir. Parçalar eş değilse yalnız sekiz tane görünmeleri sekizde bir olmaları için yeterli değildir. Seksen sayfalık bir kitabı sekiz eş gruba ayırdığında her grup on sayfa olur. Bu gruplardan üçünün toplamı otuz sayfadır. Böylece 3/8, “sekiz eş parçadan üçü” anlamını taşır. Şimdi bir şeridi sekiz eş bölmeye ayır ve üçünü boya. Payda parça büyüklüğünü, pay seçilen parça sayısını etkiler. Sayfa miktarıyla kesir gösterimini aynı şey sanma: 3/8 bir oran, otuz ise bu bütündeki sayfa miktarıdır. Bütün büyüdüğünde aynı kesrin temsil ettiği miktar da değişir.
AYRINTILI ANLATIM
Bütünden parçaya ve parçadan bütüne git
DERİN AÇIKLAMA
Doksan altı sayfalık kitabın 3/8’i, 96 ÷ 8 × 3 = 36 sayfadır. Önce bir eş parçayı, sonra üç parçayı bulduk. Ters yöndeki bir soruda kalemlerin 3/5’i 24 kalem olsun. Yirmi dört, üç eş parçayı gösterir; bir parça 24 ÷ 3 = 8 kalemdir. Bütün beş parça olduğundan 8 × 5 = 40 kalem bulunur. Kontrol: 40 × 3/5 = 24. İki soruda aynı tür kesir bulunmasına rağmen verilen nicelik farklıdır. İlkinde bütün verilmiş, ikincisinde parça verilmiştir. İşlemi seçmeden önce şeklin üzerinde verilen miktarı işaretlemek, yanlış yönde yeniden kesir almanı önler.
AYRINTILI ANLATIM
Aynı bütünün iki kesrini birlikte çıkar
DERİN AÇIKLAMA
Altmış metrelik ipin başlangıç uzunluğunun 1/4’ü ve yine başlangıç uzunluğunun 1/6’sı kesilsin. Kesilen uzunluklar 15 ve 10 metredir; kalan 60 − 15 − 10 = 35 metredir. Kesirlerle de 1/4 + 1/6 = 3/12 + 2/12 = 5/12 kullanılmış olur; geriye 7/12 kalır. İki kesrin de aynı bütüne ait olması burada belirleyicidir. Paydaları doğrudan toplayıp 2/10 yazmak eş büyüklükte parçalar kullanmaz. Şimdi modeli on iki eş bölmeyle çiz: üç bölme birinci kullanım, iki bölme ikinci kullanım, yedi bölme kalan olsun. Üç bölmenin neden dörtte bire, iki bölmenin neden altıda bire eşit olduğunu şekilden açıklamayı dene.
AYRINTILI ANLATIM
Kalanın kesrinde bütünün değiştiğini gör
DERİN AÇIKLAMA
Doksan etiketin önce üçte biri kullanılsın. Otuz etiket kullanılır ve altmış kalır. Sonra kalanların yarısı kullanılırsa ikinci kullanım otuzdur; son kalan yine otuz olur. İkinci yarım, doksanın değil altmışın yarısıdır. Başlangıçtaki bütünün yarısını çıkarırsan başka bir problemi çözmüş olursun. Şimdi iki ayrı şerit çiz: ilk şerit doksan etiketi, ikinci şerit ilk işlemden kalan altmış etiketi temsil etsin. İkinci şeridin tamamı, ilk şeridin yalnız bir parçasıdır. İşlemlerin sonunda ilk kullanılan, ikinci kullanılan ve kalan miktarı topla; doksanı bulmalısın. Bu denetim özellikle “kalanın”, “başlangıçtaki” ve “tamamının” sözcüklerini kaçırdığında hatanın nerede oluştuğunu ortaya çıkarır.
AYRINTILI ANLATIM
Küçük kaplardan kaç tane gerektiğini hesapla
DERİN AÇIKLAMA
Beş litre suyu, her biri çeyrek litre alan bardaklara dolduralım. Bir litre dört bardak doldurur; beş litre yirmi bardak doldurur. İşlem 5 ÷ 1/4 = 20 biçiminde yazılabilir. Bölmenin sonucu her zaman verilen sayıdan küçük olacak diye bir kural yoktur. Burada bir litreden küçük parçaları saydığımız için parça sayısı büyür. Kontrol 20 × 1/4 = 5 litredir. Şimdi bir litreyi dört eş kapla canlandır ve litre sayısını artır. İstenen su miktarı değil bardak sayısıdır; cevap birimini bardak olarak yaz. Kapların eş kapasitede olduğu ve artan su olmadığı bilgilerini de modelde koru. Bu koşullar değişirse aynı işlem tek başına yeterli olmayabilir.
AYRINTILI ANLATIM
Uzunluğu dönüştür, kaybı çıkar, tam parçayı say
DERİN AÇIKLAMA
Dört metrelik şeridin on santimetresi kullanılamasın. Önce dört metreyi dört yüz santimetreye çeviririz; kullanılabilir uzunluk 390 santimetredir. Yirmi beş santimetrelik tam parçalar için 390 ÷ 25 işlemi on beş tam parça ve on beş santimetre kalan verir. On altı parça dört yüz santimetre gerektirir ve eldeki şeride sığmaz. Kısa kalan parça yeni bir tam parça sayılamaz. Kesim sırasında ayrıca kayıp olmadığı soru koşuludur; gerçek bir kesimde farklı kayıplar varsa modele ayrıca eklenmelidir. Test sonunda yanlışını birim, bütün seçimi veya kalan yorumu olarak sınıflandır. İlgili şekle dön ve farklı uzunlukla bir örnek kurarak sonucun neden mümkün olduğunu açıkla.
SIK SORULANLAR
6. Sınıf Matematik: Kesirli Miktarlarda Bütün ve Kalan hakkında kısa yanıtlar
01Bir kesrin hangi bütüne ait olduğunu bilmek neden önemlidir?
Kesir, eş parçalara ayrılmış belirli bir bütünün kaç parçasının seçildiğini anlatır. Bütünlerin büyüklüğü farklıysa aynı 1/2 kesri farklı miktarlara karşılık gelir; bu yüzden problemde önce bütün tanımlanmalıdır.
02Bir miktarın kesri nasıl hesaplanır?
Önce miktarı paydaya bölerek birim kesrin değerini bulur, sonra payla çarparım. 24’ün 3/8’i için 24÷8=3 ve 3×3=9 yapılır; ara adım parçaların eş büyüklükte olduğunu gösterir.
03Kesri verilen parçadan bütün nasıl bulunur?
Parçayı paya bölerek bir paylık miktarı, sonra paydayla çarparak bütünü bulurum. Bir sayının 3/5’i 18 ise 18÷3=6 birim parça, 6×5=30 bütün olur.
04Kullanılan kesir verildiğinde kalan kesir nasıl yazılır?
Bütün 1 ya da paydası aynı kesirde payda/payda olarak düşünülür. Kullanılan kesir bütünden çıkarılır; 3/7 kullanıldıysa 7/7−3/7=4/7 kalır. Paydalar farklıysa önce eşitlenir.
05Kesir problemindeki cevabımı nasıl denetleyebilirim?
Parça ile kalanı topladığımda bütünü elde etmeliyim. Ayrıca bütünün yarısından küçük bir kesir için bulduğum miktarın bütünün yarısını aşmaması gibi büyüklük kontrolü yaparım.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Ortaokul Matematik Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- TYMM 6. Sınıf Matematik Tema AçıklamalarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
6. Sınıf Kesirli Miktar Problemleri — Temeli Kur
10 soru · karma
6. Sınıf Kesirli Miktar Problemleri — Uygula ve Açıkla
10 soru · karma
6. Sınıf Kesirli Miktar Problemleri — Modelle ve Denetle
10 soru · karma