ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Örüntü, belirli bir kurala göre devam eden sayı, şekil veya hareket dizisidir. Kuralı bulmak için yalnız ilk iki terime bakmak yeterli olmayabilir; öne sürdüğümüz ilişkinin bütün verilen terimlerde çalışmasını kontrol ederiz. Algoritma ise bir sonuca ulaşmak için açık ve sıralı adımlar bütünüdür. Bir tarifte, oyunda veya hesaplama sürecinde adımların yeri değişirse sonuç da değişebilir. Örüntü kuralını sözcüklerle, tabloyla veya sayı cümlesiyle ifade etmek; uzak terimleri tek tek yazmadan bulmamızı ve kuralın geçerliliğini sınamamızı sağlar.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Sayı örüntüsünün kuralını belirlerKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-OA-01
- Örüntünün istenen terimini bulurKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-OA-02
- Şekil örüntüsünü sayı ilişkisiyle temsil ederKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-OA-03
- Aritmetik algoritmayı yorumlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-OA-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Ardışık terimlerin değişimini incele
DERİN AÇIKLAMA
4, 9, 14, 19 örüntüsünde her terime 5 eklenir. 50, 43, 36 dizisinde ise her adımda 7 çıkarılır. Önce ardışık terimler arasındaki farkları veya oranları hesaplarız. Fark sabitse toplamsal, her terim aynı sayıyla çarpılıyorsa çarpımsal bir ilişki olabilir. Tek bir geçişe uyan kural yeterli değildir; kuralın bütün geçişlerde aynı sonucu vermesi gerekir. Örüntünün artan ya da azalan olması da tahminimizi denetler.
AYRINTILI ANLATIM
Sıra numarası ile terimi ilişkilendir
DERİN AÇIKLAMA
Bir örüntü 4, 8, 12, 16 biçimindeyse n’inci terim 4 × n olarak yazılabilir. Böylece 25’inci terim için ilk 24 terimi yazmak gerekmez; 4 × 25 = 100 bulunur. İlk terim kuralla uyuşmalıdır. “Her adımda 3 artar ve ilk terim 5’tir” örüntüsünde n’inci terim 5 + (n − 1) × 3 olur. Sıra numarası 1 için kuralın 5 vermesi önemli bir kontroldür.
AYRINTILI ANLATIM
Şekil örüntüsünü sayıya dönüştür
DERİN AÇIKLAMA
Yan yana eklenen karelerden oluşan bir çubuk modelinde ilk kare 4 çubuk ister. Her yeni kare önceki kareyle bir kenar paylaştığı için yalnız 3 yeni çubuk eklenir. Terim sayıları 4, 7, 10, 13 olur ve n’inci adım 3n + 1 biçiminde ifade edilir. Şeklin kendisi verilmeden, paylaşım biçimi metinle açıklandığında da aynı ilişki kurulabilir. Yeni adımın bütünü yeniden saymak yerine önceki adıma eklenen miktarı belirlemek daha verimlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Algoritmanın adımlarını sırayla uygula
DERİN AÇIKLAMA
“Bir sayı seç, ikiyle çarp, üç ekle, beş çıkar” algoritmasında girdi 8 ise 8 × 2 = 16, 16 + 3 = 19 ve 19 − 5 = 14 elde edilir. İşlemleri tek bir ifadede 8 × 2 + 3 − 5 şeklinde gösterebiliriz. Parantez gereken durumlarda açıkça kullanırız. Her ara sonucu yazmak, adım atlama ve yanlış sırada işlem yapma hatasını azaltır. Aynı algoritmaya farklı girdiler vererek kuralın çıktı üzerindeki etkisini karşılaştırabiliriz.
AYRINTILI ANLATIM
Tersine düşünerek girdiyi bul
DERİN AÇIKLAMA
Çıktı biliniyor ve girdi soruluyorsa adımları sondan başa ters işlemlerle uygularız. “Girdiyi ikiyle çarp ve bir ekle” kuralının çıktısı 25 ise önce 1 çıkarılır, sonra 2’ye bölünür: girdi 12’dir. Toplamanın tersi çıkarma, çarpmanın tersi bölmedir. Algoritma bir koşul içeriyorsa koşulun hangi dalı seçtirdiğini de kontrol etmek gerekir. Kuralın birden fazla girdiye aynı çıktıyı verip vermediği ancak adımlar açık biçimde incelenerek anlaşılır.
SIK SORULANLAR
5. Sınıf Matematik Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bir sayı örüntüsünün kuralı nasıl bulunur?
Ardışık terimler arasındaki fark veya çarpan incelenir ve bulunan ilişkinin bütün verilen terimlerde çalıştığı doğrulanır.
02Örüntünün uzak bir terimi tek tek yazmadan nasıl bulunur?
Sıra numarası ile terim arasındaki ilişki bir n’inci terim kuralına dönüştürülür ve istenen sıra numarası yerine yazılır.
03Şekil örüntüsünde eklenen parça sayısı neden önemlidir?
Her adımın öncekiyle ortak kullandığı parçalar olabilir; yalnız yeni eklenenleri saymak doğru sayı kuralını verir.
04Aritmetik algoritma ne demektir?
Bir girdiyi belirli bir çıktıya dönüştürmek için açık biçimde tanımlanmış ve doğru sırada uygulanan işlem adımlarıdır.
05Algoritmada çıktıdan girdiye nasıl dönülür?
Adımlar sondan başa alınır ve her işlem yerine ters işlemi uygulanarak başlangıçtaki girdi bulunur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Ortaokul Matematik Dersi 5. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Testi 1
10 soru · karma
Örüntüler ve Aritmetik Algoritmalar Testi 2
10 soru · karma