5. SıNıF MATEMATIK

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı

Temel geometrik kavramları, açı ve çokgen özelliklerini; dikdörtgende alan ve çevre ilişkilerini metinle öğren.

• Sınıf5. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Geometri, çevremizdeki biçimleri ve bu biçimler arasındaki ilişkileri matematik diliyle açıklar. Bir yolun doğrultusu doğru, güneş ışığının başlangıç noktası olan ışın, masa kenarı ise doğru parçası düşüncesine örnek olabilir. Şekilleri yalnız görünümlerine göre değil; kenar, köşe, açı, paralellik ve uzunluk gibi özelliklerine göre tanımlarız. Ölçme bölümünde çevre bir şeklin sınır uzunluğunu, alan ise kapladığı yüzey miktarını gösterir. Aynı çevreye sahip dikdörtgenlerin alanları, aynı alana sahip dikdörtgenlerin çevreleri farklı olabilir. Bu nedenle hangi büyüklüğün sorulduğunu ve hangi birimin kullanılacağını dikkatle ayırırız.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Temel geometrik kavramları ayırt ederKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-GAC-01
  • Çokgenlerin özelliklerini yorumlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-GAC-02
  • Dikdörtgenin çevresini hesaplarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-GAC-03
  • Dikdörtgenin alanını değerlendirirKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-GAC-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Nokta, doğru, doğru parçası ve ışın

DERİN AÇIKLAMA

Nokta yalnız konum belirtir. Doğrunun iki yönde de sonu yoktur; doğru parçasının iki ucu, ışının ise bir başlangıç noktası vardır ve tek yönde uzar. İki ışının ortak başlangıç noktasında oluşturduğu açıklık açıdır. Bu kavramlar çizim araçlarıyla oluşturulabilir, ancak tanımları metin üzerinden de ayırt edilebilir. Örneğin “iki ucu belirli, uzunluğu ölçülebilen geometrik nesne” doğru parçasıdır. İsimlendirmede noktalar büyük harflerle gösterilebilir.

AYRINTILI ANLATIM

Açıları ve çokgenleri sınıflandır

DERİN AÇIKLAMA

Ölçüsü 90 dereceden küçük açı dar, tam 90 derece olan dik, 90 ile 180 derece arasında olan açı geniş açıdır. Çokgen, doğru parçalarının uç uca birleşerek oluşturduğu kapalı şekildir. Üçgenin üç, dörtgenin dört kenarı ve köşesi vardır. Üç kenarı eşit üçgen eşkenar; iki kenarı eşit olan ikizkenar olarak adlandırılır. Sınıflandırmada yalnız bir özelliğe bakmak yerine bütün koşulların sağlandığını kontrol ederiz. Açık kalan çizgiler çokgen oluşturmaz.

AYRINTILI ANLATIM

Dikdörtgenin çevre uzunluğu

DERİN AÇIKLAMA

Çevre, şeklin bütün kenar uzunluklarının toplamıdır. Dikdörtgende karşılıklı kenarlar eşit olduğundan çevre 2 × (uzun kenar + kısa kenar) ile bulunur. Kenarları 8 ve 5 santimetre olan dikdörtgenin çevresi 2 × (8 + 5) = 26 santimetredir. Çevre verildiğinde önce yarısı alınarak iki farklı kenarın toplamı bulunur. Çevresi 30 santimetre ve bir kenarı 9 santimetre olan dikdörtgende diğer kenar 15 − 9 = 6 santimetredir.

AYRINTILI ANLATIM

Birim kare ve dikdörtgenin alanı

DERİN AÇIKLAMA

Alan, bir yüzeyi boşluk ve üst üste binme olmadan kaplayan birim kare sayısıdır. Dikdörtgenin bir satırında uzun kenar kadar, sütunlarında kısa kenar kadar birim kare bulunur. Bu nedenle alan iki ardışık kenarın çarpımıdır. Kenarları 7 ve 6 santimetre olan dikdörtgenin alanı 42 santimetrekaredir. Çevre bir uzunluk olduğu için cm veya m; alan iki boyutlu olduğu için cm² veya m² birimiyle yazılır. Birimleri karıştırmak, işlem doğru olsa bile cevabı eksik bırakır.

AYRINTILI ANLATIM

Aynı alan ve aynı çevreyi karşılaştır

DERİN AÇIKLAMA

Alanı 48 birimkare olan 6 × 8 ve 4 × 12 dikdörtgenleri aynı alanı taşır. Çevreleri ise sırasıyla 28 ve 32 birimdir. Çevresi 24 birim olan 5 × 7 ve 6 × 6 şekillerinin alanları 35 ve 36’dır. Kenarlar birbirine yaklaştıkça aynı çevrede alanın büyüyebildiği örneklerden gözlenir. Problem çözerken verilen çevreden tek bir dikdörtgen çıkarmak yerine doğal sayı kenar çiftlerini sistemli biçimde listelemek gerekebilir. Sonuçlar çevre ve alan bağıntılarıyla yeniden kontrol edilir.

SIK SORULANLAR

5. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Alan ve Çevre Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Doğru parçası ile ışın arasındaki fark nedir?

Doğru parçasının iki belirli ucu vardır; ışının bir başlangıç noktası bulunur ve diğer yönde sınırsız uzar.

02Dar, dik ve geniş açı nasıl ayırt edilir?

Dar açı 90 dereceden küçük, dik açı 90 derece, geniş açı ise 90 ile 180 derece arasındadır.

03Dikdörtgenin çevre uzunluğu nasıl hesaplanır?

Uzun ve kısa kenar toplanıp ikiyle çarpılır veya dört kenarın uzunlukları ayrı ayrı toplanır.

04Dikdörtgenin alanı neden iki kenarın çarpımıdır?

Her satırdaki birim kare sayısı ile satır sayısının çarpımı yüzeyi kaplayan toplam birim kare sayısını verir.

05Aynı alana sahip dikdörtgenlerin çevresi aynı mıdır?

Her zaman aynı değildir; farklı çarpan çiftleri aynı alanı verirken kenar toplamları ve dolayısıyla çevreleri değişebilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Ortaokul Matematik Dersi 5. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.