5. SıNıF MATEMATIK

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi

Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi çalışmasında model kurmayı, uygun işlemi seçmeyi ve sonucu başka bir yoldan denetlemeyi öğren.

• Sınıf5. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma6 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi nasıl daha sağlam öğrenilir?

Bir açıyı yalnız çizimde büyük ya da küçük göründüğü için ölçemezsin. Ölçü, bir ışının diğerine göre dönme miktarını anlatır. Bu atölyede önce dik, doğru ve tam açıları birer referans olarak kullanacak; ardından komşu, ters ve üçgen iç açılarındaki ilişkileri inceleyeceksin. Bir cetvel, açıölçer ve kâğıt yeterlidir. Önce tahmin et, sonra ölç veya verilen ilişkiyle hesapla, en sonunda bulduğun parçaları yeniden birleştir. Buradaki sorular gerçek bir çizim etkinliğinin yerine geçmez; çizdiğin modeli açıklamak ve ölçüler arasındaki bağlantıyı denetlemek için hazırlanmıştır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Dik açının eksik parçasını tamamlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-01
  • Doğru açı üzerinde komşu açıyı bulurKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-02
  • Tam dönüşte kalan açıyı hesaplarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-03
  • Kesişen doğrularda ters açı ilişkisini kullanırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-04
  • Üçgende verilen açılardan eksik açıyı bulurKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-05
  • Eş parçalara ayrılan açıda işlem sırasını açıklarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APACI-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Ön değerlendirme: açının ölçtüğü şeyi tanı

DERİN AÇIKLAMA

Bir ışının başlangıç noktasını sabit tutup yönünü değiştirdiğini düşün. Açı, ışının uzunluğunu değil bu yön değişimini anlatır. Aynı açının kollarını uzattığında ölçüsü değişmez. Kâğıda kısa kollu bir açı çiz, sonra kollarını cetvelle uzat. Açıölçerin merkezini köşeye, sıfır çizgisini bir kola yerleştir. Diğer kolun hangi derece işaretinden geçtiğini oku. İç ve dış ölçeklerin ikisini birden kullanma; başlangıç kolunun sıfır olduğu ölçeği izle. Şimdi çizdiğin açı doksandan küçük mü büyük mü diye tahmin et ve ölçümle karşılaştır. Ölçüm çok farklıysa önce merkez ile başlangıç çizgisinin yerini denetle.

AYRINTILI ANLATIM

Dik ve doğru açıda eksik parçayı tamamla

DERİN AÇIKLAMA

Dik açı 90°, doğru açı 180°dir. Bir dik köşenin içinden çizilen ışın, köşeyi 32° ve bilinmeyen bir parçaya ayırsın. Önce bütünü belirleyelim: iki parça birlikte doksandır. Bu yüzden bilinmeyen 90 − 32 = 58° olur. Şimdi dur ve 32 ile 58 değerlerini topla; sonuç doksan olmalıdır. Aynı 32° ölçüsü bir doğru açının komşu parçası olduğunda ise işlem 180 − 32 = 148° olur. Aynı sayıdan farklı sonuç çıkması çelişki değildir; tamamlanan bütün değişmiştir. “Komşu” sözcüğü tek başına doksana veya yüz seksene tamamlama izni vermez. Soruda parçaların hangi bütünü oluşturduğu açık olmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Tam dönüşte yapılanı ve kalanı ayır

DERİN AÇIKLAMA

Tam tur 360°dir. Bir yön oku aynı yönde önce 75°, sonra 110° dönsün. Yapılmış dönüş 75 + 110 = 185° olur. Başlangıç yönüne aynı yönde tam bir turla dönmek için 360 − 185 = 175° daha gerekir. Burada 185°yi cevap seçmek, yapılan dönüşle kalan dönüşü karıştırmaktır. Çözümden sonra üç hareketi birleştir: 75 + 110 + 175 = 360. Okun hareketlerini bir çemberin etrafında parmağınla canlandır. İki hareketin aynı yönde olduğu bilgisi önemlidir. Biri ters yönde olsaydı model değişirdi. Soruda verilmeyen yönü kendi kendine varsayma ve birimi her satırda derece olarak koru.

AYRINTILI ANLATIM

Kesişen doğrularda komşu ve ters açıları ayır

DERİN AÇIKLAMA

İki doğru kesiştiğinde karşılıklı açı çiftleri oluşur. Karşılıklı bu açılara ters açılar denir ve ölçüleri eşittir. Açılardan biri 40° ise onun yanındaki, doğru açıyı tamamlayan komşusu 180 − 40 = 140°dir. Kırk derecelik açının karşısındaki ise 140 değil yine 40° olur. Bu eşliği birinci komşudan ikinci komşuya geçerek de kurabiliriz: 180 − 140 = 40. Şimdi iki doğru çiz ve bütün açılara sırayla 40, 140, 40, 140 yaz. Dört ölçünün toplamı 360 olmalıdır. Çizimin sayfadaki yönünü veya açı kollarının uzunluğunu değiştirmek açının ölçüsünü değiştirmez; kararını çizim görüntüsüne değil ilişkiye dayandır.

AYRINTILI ANLATIM

Üçgende iki açıdan üçüncü açıya geç

DERİN AÇIKLAMA

Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180°dir. İki iç açı 50° ve 65° olduğunda önce bilinen toplamı buluruz: 50 + 65 = 115. Eksik açı 180 − 115 = 65° olur. Sonucu hemen işaretlemeden üç açıyı yeniden topla. Şimdi başka bir kâğıt üçgenin köşelerini koparıp aynı noktada yan yana getirmeyi deneyebilirsin; köşeler bir doğru açıyı tamamlar. Bu etkinlik işlemin dayandığı ilişkiyi görmene yardım eder. Sorudaki açıların iç açı olduğundan emin ol. Dış açı verilmişse onu doğrudan üç iç açı toplamına koyamazsın. Ayrıca eksik iç açı pozitif olmalıdır; negatif bir sonuç modeli veya verileri yeniden inceleme işaretidir.

AYRINTILI ANLATIM

Eş parçalarda sırayı koru ve kendini denetle

DERİN AÇIKLAMA

Bir doğru açı, 36°lik bir parça ile iki eş parçaya ayrılsın. Önce bilinen parçayı ayırırız: 180 − 36 = 144. Sonra kalan bölgeyi ikiye eşit paylaştırırız: 144 ÷ 2 = 72°. Kontrol, 36 + 72 + 72 = 180 biçimindedir. Baştan 180’i ikiye bölüp 36 çıkarmak aynı işlemi yapmaz; bilinen parça da yanlışlıkla paylaştırılmış olur. Testte hata yaptığında yalnız doğru harfi kaydetme. Defterine “bütünüm neydi, hangi parçalar eşti, hangileri verilmişti?” sorularının cevaplarını yaz. Yeni bir ölçü seçip kendi örneğini üret. Çözümü biri açıklama yapmadan takip edebiliyorsa ilişkiyi yalnız ezberlememiş, görünür bir modele dönüştürmüşsün demektir.

SIK SORULANLAR

5. Sınıf Matematik: Açılarda Ölçme ve İlişki Atölyesi hakkında kısa yanıtlar

01Bir açıyı adlandırırken köşe harfi neden ortada yazılır?

Açı, ortak başlangıç noktasına sahip iki ışından oluşur ve ortak nokta köşedir. Üç harfle adlandırmada köşeyi ortada yazmak hangi iki kol arasındaki açının seçildiğini açıkça gösterir; örneğin ABC açısının köşesi B’dir.

02İletkiyle açı ölçerken sıfır çizgisini nasıl seçmeliyim?

İletkinin merkezi açı köşesine, taban çizgisi açının bir koluna yerleştirilir. O kolun başladığı taraftaki sıfırdan ilerleyen ölçek okunur; diğer ölçeği seçmek 40 dereceyi 140 derece okuma gibi hatalara yol açar.

03Dar, dik, geniş ve doğru açı nasıl sınıflandırılır?

Ölçüsü 90 dereceden küçük açı dar, tam 90 derece olan dik, 90 ile 180 derece arasındaki geniş açıdır. Ölçüsü 180 derece olan açı doğru açıdır; yalnız çizimin görünüşüne göre değil ölçüye göre karar verilir.

04Yan yana duran iki açının toplamını nasıl bulurum?

Aynı köşeyi ve ortak bir kolu paylaşan komşu açılar üst üste binmiyorsa ölçüleri toplanarak bütünü verir. Önce hangi küçük açıların büyük açıyı oluşturduğunu işaretlemek, gereksiz veya eksik açı eklemeyi önler.

05Açı ölçümümün mantıklı olup olmadığını nasıl kontrol ederim?

Önce açının dar mı, dik mi yoksa geniş mi göründüğünü tahmin ederim. Bulduğum ölçü bu sınıfa uymuyorsa iletkinin merkezi, taban çizgisi ve seçtiğim sıfır ölçeğini yeniden denetlerim.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Ortaokul Matematik Öğretim Programı 2026

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. TYMM 5. Sınıf Matematik Tema Açıklamaları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.