ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Eşitlik işareti, iki matematiksel ifadenin aynı değeri taşıdığını bildirir. İşaretin sol ve sağ tarafı bir terazinin iki kefesi gibi düşünülebilir. Bir tarafa yapılan değişiklik diğer tarafa uygun biçimde yapılmazsa denge bozulur. İşlem özellikleri, sayıları daha kolay hesaplamamıza ve bir sonucun neden değişmediğini açıklamamıza yardım eder. Birden fazla işlem içeren ifadelerde ise herkesin aynı sonuca ulaşabilmesi için ortak işlem önceliği kuralları kullanılır. Bu kurallar yalnız ezberlenecek bir sıra değil, ifadenin anlamını koruyan matematiksel bir anlaşmadır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Eşitliğin korunumunu açıklarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IOE-01
- Toplama ve çarpmanın özelliklerini kullanırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IOE-02
- İşlem önceliğini uygularKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IOE-03
- İşlem stratejisini doğrularKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IOE-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Eşitliğin iki tarafını dengede tut
DERİN AÇIKLAMA
18 + 7 = 25 eşitliğinin iki tarafına 4 eklersek 18 + 7 + 4 = 25 + 4 olur ve eşitlik korunur. Aynı sayı her iki taraftan çıkarılabilir, iki taraf aynı sıfırdan farklı sayıyla çarpılabilir veya bölünebilir. Ancak yalnız bir tarafı değiştirmek eşitliği bozar. Bilinmeyen değerli bir eşitlikte amaç, iki tarafın aynı değeri vermesini sağlamaktır. Bulunan değer yerine yazılıp iki taraf ayrı hesaplanarak kontrol edilir.
AYRINTILI ANLATIM
Değişme ve birleşme özellikleri
DERİN AÇIKLAMA
Toplamada terimlerin, çarpmada çarpanların yeri değişse de sonuç değişmez: 18 + 27 = 27 + 18 ve 6 × 9 = 9 × 6. Bu değişme özelliğidir. Üç veya daha çok sayıda gruplama değiştirilebilir: (25 + 75) + 48 = 25 + (75 + 48). Birleşme özelliği zihinden işlemi kolaylaştıran uygun grupları seçmemizi sağlar. Çıkarma ve bölme işlemlerinde değişme ya da birleşme özelliği genel olarak yoktur; işlem sırası değiştiğinde sonuç değişebilir.
AYRINTILI ANLATIM
Dağılma özelliğiyle hesap kolaylaştır
DERİN AÇIKLAMA
Çarpma, toplama ve çıkarma üzerine dağılabilir. 7 × 23 işlemi 7 × (20 + 3) = 7 × 20 + 7 × 3 = 161 biçiminde yapılır. 25 × 48 için 25 × (50 − 2) = 1 250 − 50 = 1 200 yolu kullanılabilir. Parantez içindeki her terimin aynı çarpanla çarpılması gerekir. Yalnız bir terimi çarpmak hatalıdır. Dağılma özelliği işlemi parçalayarak zihinden hesaplama ve sonucu kontrol etme olanağı verir.
AYRINTILI ANLATIM
İşlem önceliğini adım adım uygula
DERİN AÇIKLAMA
Bir ifade parantez içeriyorsa önce parantezin içi hesaplanır. Sonra soldan sağa çarpma ve bölme, en son soldan sağa toplama ve çıkarma yapılır. 36 ÷ 6 + 4 × 5 ifadesinde bölme 6, çarpma 20 verir; toplam 26’dır. (8 + 3) × 6 ifadesinde parantez önce hesaplandığı için sonuç 66 olur. Aynı işlemler aynı öncelik düzeyindeyse soldan sağa ilerlemek önemlidir; 24 ÷ 6 × 2 işlemi 4 × 2 = 8’dir.
AYRINTILI ANLATIM
Farklı çözüm yollarını karşılaştır
DERİN AÇIKLAMA
Aynı ifadeye uygulanan iki geçerli strateji aynı sonucu vermelidir. 12 × 15 işlemi 12 × (10 + 5) veya (10 + 2) × 15 olarak parçalanabilir. Sonuçların eşit olması stratejileri doğrular. Bir öğrenci 8 + 3 × 6 işlemini 66 bulduysa parantez yokken toplamayı önce yapmış demektir. Hatanın yalnız sonucunu değil, hangi kuralın ihlal edildiğini açıklamak öğrenmeyi kalıcı kılar. Tahmin de kontrol sağlar: 25 × 48 sonucu 25 × 50’den biraz küçük olmalıdır.
SIK SORULANLAR
5. Sınıf Matematik Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Eşitlik işaretinin anlamı nedir?
Eşitlik işareti, solundaki ve sağındaki matematiksel ifadelerin aynı sayısal değere sahip olduğunu gösterir.
02Eşitliğin iki tarafına aynı sayı eklenirse ne olur?
İki tarafın değeri aynı miktarda arttığı için eşitlik korunur ve terazi benzeri denge bozulmaz.
03Değişme özelliği hangi işlemlerde kullanılabilir?
Doğal sayılarda toplama ve çarpmada terim veya çarpanların yeri değişebilir; çıkarma ve bölmede bu genelleme geçerli değildir.
04İşlem önceliğinde parantezden sonra ne yapılır?
Parantezden sonra çarpma ve bölme soldan sağa, ardından toplama ve çıkarma soldan sağa gerçekleştirilir.
05Dağılma özelliği işlemi nasıl kolaylaştırır?
Bir çarpanı, diğer çarpanın toplama veya çıkarma biçimindeki parçalarına dağıtarak daha kolay ara işlemler oluşturur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Ortaokul Matematik Dersi 5. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Testi 1
10 soru · karma
Eşitlik, İşlem Özellikleri ve Öncelik Testi 2
10 soru · karma