ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Kesirleri karşılaştırmak, yalnız pay veya paydaya bakarak karar vermek değildir. Payda bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını, pay ise bu parçalardan kaçının alındığını gösterir. Aynı bütün üzerinden konuşulduğundan emin olduktan sonra kesirlerin farklı temsillerini ortak bir dile çevirebiliriz. Bazı durumlarda ortak payda oluşturmak kolaydır; bazı durumlarda 0, 1/2 ve 1 gibi referans değerler daha hızlı bir yol sunar. Ondalık ve yüzde gösterimleri de gerçek yaşamda fiyat, oran ve veri karşılaştırmalarını anlaşılır hâle getirir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Paydaları veya payları eşit kesirleri karşılaştırırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-KK-01
- Referans değerlere göre karşılaştırırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-KK-02
- Farklı gösterimleri ortak biçime dönüştürürKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-KK-03
- Kesirleri sıralar ve önermesini doğrularKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-KK-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Payda ve pay eşitliğini yorumla
DERİN AÇIKLAMA
Paydaları eşit kesirlerde parçaların büyüklüğü aynıdır; payı büyük olan daha fazla parça içerir. Bu nedenle 5/8, 3/8’den büyüktür. Payları eşit kesirlerde ise aynı sayıda parça alınır; paydası küçük olanın parçaları daha büyüktür. 1/6, 1/9’dan büyüktür çünkü bütün altıya bölündüğünde her parça dokuzda birden daha büyüktür. Bu kurallar yalnız aynı büyüklükteki bütünler karşılaştırıldığında geçerlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Sıfır, yarım ve bir referansları
DERİN AÇIKLAMA
Kesrin payı paydaya çok yakınsa değer 1’e yakındır. 9/10, 7/10’dan 1’e daha yakındır ve daha büyüktür. Bir kesrin yarımdan büyük olup olmadığını anlamak için payın iki katı ile paydayı karşılaştırabiliriz. 4/7 için 4 × 2 = 8 ve 8 > 7 olduğundan kesir yarımdan büyüktür. Bileşik kesirler 1’den büyük olabilir. 7/5, payı paydasından büyük olduğu için 1’den büyüktür.
AYRINTILI ANLATIM
Ortak gösterim oluştur
DERİN AÇIKLAMA
3/4 ile %70 karşılaştırılırken 3/4 kesri 75/100 yani %75 yapılabilir. Böylece %75 > %70 olduğu görülür. 0,4; 40/100 ve %40 aynı değerdir. Ondalık gösterimleri karşılaştırırken virgülden sonraki basamakları eşitlemek güvenlidir: 0,7 = 0,70 ve 0,65 olduğundan 0,70 daha büyüktür. Kesirleri ortak paydaya getirirken pay ve paydanın aynı sayıyla çarpılması gerektiğini unutmamak gerekir.
AYRINTILI ANLATIM
Birden çok sayıyı düzenli sırala
DERİN AÇIKLAMA
Üç veya daha çok gösterimi sıralarken hepsini aynı türe çevirmek hatayı azaltır. 0,4, %55 ve 3/5 değerleri sırasıyla %40, %55 ve %60’tır; küçükten büyüğe 0,4 < %55 < 3/5 olur. Önce 1’den büyük olanları, sonra 1’e yakın olanları ayırmak da kullanılabilir. Her iki sayıyı ayrı ayrı dönüştürmeden, yalnız birini dönüştürüp karışık bir karşılaştırma yapmak yanlış sonuç verebilir.
AYRINTILI ANLATIM
Sonucu model ve mantıkla denetle
DERİN AÇIKLAMA
Bulduğumuz sıralamayı sayı doğrusu düşüncesiyle kontrol ederiz. Küçük sayı solda, büyük sayı sağda olmalıdır. Bir kesrin paydası büyüdü diye otomatik olarak kesrin büyüdüğünü söylemeyiz. Örneğin 1/10, 1/5’ten küçüktür. Aynı değeri gösteren farklı yazımlar eşit kabul edilir: 6/5 = 1,2. Karşılaştırma işaretinin açık tarafı büyük sayıya dönmelidir. Sonucu sözle dikkatle okumak, işaret yönünü ters yazma hatasını yakalamaya yardımcı olur.
SIK SORULANLAR
5. Sınıf Matematik Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Paydaları eşit kesirler nasıl karşılaştırılır?
Eş parçaların büyüklüğü aynı olduğundan payı, yani alınan parça sayısı büyük olan kesir daha büyüktür.
02Payları eşit kesirlerde hangi kesir büyüktür?
Paydası küçük olan kesrin eş parçaları daha büyük olduğu için, aynı sayıda parça alındığında o kesir daha büyüktür.
03Kesrin yarımdan büyük olduğu nasıl anlaşılır?
Payın iki katı paydadan büyükse kesir yarımdan büyük, eşitse yarıma eşit, küçükse yarımdan küçüktür.
04Ondalık ve yüzde gösterimleri nasıl karşılaştırılır?
İki değer de yüzdeye veya ikisi de ondalığa çevrilir; aynı gösterimde basamaklar soldan sağa karşılaştırılır.
05Kesir sıralamasında sonucu nasıl kontrol edebiliriz?
Değerlerin sayı doğrusundaki yaklaşık yerleri, 0, yarım ve 1 referanslarıyla karşılaştırılarak sıra denetlenebilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Ortaokul Matematik Dersi 5. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Testi 1
10 soru · karma
Kesirleri Karşılaştırma ve Sıralama Testi 2
10 soru · karma