5. SıNıF MATEMATIK

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı

Kategorik veriyle araştırma yapmayı, sıklıkları yorumlamayı, yanlılığı sorgulamayı ve olasılık düzeylerini öğren.

• Sınıf5. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

İstatistiksel araştırma, bir soruya veri toplayarak cevap arama sürecidir. “Sınıfımızda en çok tercih edilen ulaşım türü nedir?” sorusu, cevapları yürüyüş, servis, otobüs ve bisiklet gibi kategorilere ayırmayı sağlar. Toplanan veri sıklık tablosuyla düzenlenebilir ve her kategorinin kaç kez görüldüğü karşılaştırılır. Olasılık ise sonucu kesin olmayan olaylar hakkında akıl yürütmemize yardım eder. Bir olayın olasılığı 0 ile 1 arasındadır; 0 imkânsızı, 1 kesini temsil eder. İstatistikte de olasılıkta da kararlarımızı sezgiyle sınırlamayıp açık veri, uygun örnek ve mantıklı gerekçelerle destekleriz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Kategorik araştırma sorusu oluştururKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IVO-01
  • Kategorik veriyi düzenler ve yorumlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IVO-02
  • İstatistiksel yorumları değerlendirirKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IVO-03
  • Olasılık düzeyini yorumlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-IVO-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Araştırılabilir soru ve plan kur

DERİN AÇIKLAMA

İyi bir istatistiksel soru birden fazla kişiden veya durumdan veri toplamayı ve cevaplarda değişkenlik bulunmasını gerektirir. “En sevdiğin okul kulübü hangisidir?” kategorik veri üretir. “Bugün günlerden ne?” sorusu ise herkese aynı cevabı vereceği için dağılım araştırmasına uygun değildir. Araştırmanın kimleri kapsadığı, verinin nasıl toplanacağı ve hangi seçeneklerin sunulacağı önceden planlanır. Kişisel ve gereksiz bilgileri istememek mahremiyeti korur.

AYRINTILI ANLATIM

Sıklıkları düzenle ve karşılaştır

DERİN AÇIKLAMA

Sıklık, bir kategorinin veri setinde kaç kez görüldüğüdür. Tercihler futbol 8, yüzme 5, satranç 7 ise toplam 20 cevap vardır ve en sık kategori futboldur. Sıklık tablosu veriyi düzenli gösterir. Sütun grafiği kategorileri karşılaştırmada kullanışlı olabilir; daire grafiği bütün içindeki payları vurgular. Grafik olmadan da metinle verilen sıklıklar hesaplanabilir. Bir sonuç, yalnız tabloda görülen kapsam için geçerlidir; 20 kişilik sınıf verisi bütün şehir adına doğrudan genellenemez.

AYRINTILI ANLATIM

Yanlılık ve hatalı yorumu fark et

DERİN AÇIKLAMA

Araştırma sorusu belirli bir cevabı övüyor veya katılımcıyı yönlendiriyorsa yanlı olabilir. “En faydalı kulüp olan bilim kulübünü seviyor musun?” yerine “Hangi kulübü tercih ediyorsun?” sorusu daha tarafsızdır. Yalnız basketbol takımındaki öğrencilere en sevilen sporun sorulması da örneklem yanlılığı oluşturabilir. Sonuç yorumlanırken kaç kişiye, nerede ve nasıl sorulduğu açıklanmalıdır. Toplam sıklıkla uyuşmayan grafik veya eksik kategori, araştırma sürecinin yeniden kontrol edilmesini gerektirir.

AYRINTILI ANLATIM

Olasılığı 0 ile 1 arasında konumlandır

DERİN AÇIKLAMA

İmkânsız olayın olasılığı 0 veya %0, kesin olayın olasılığı 1 veya %100’dür. Aradaki değerler belirsizliği gösterir. %75 olasılıklı bir olay çok olasılıklıdır fakat kesin değildir. %10 az olasılıklıdır ama gerçekleşmesi imkânsız değildir. Bir olayın olasılığı −0,2 veya 1,4 olamaz. Kesir, ondalık ve yüzde gösterimleri aynı spektrumda kullanılabilir: 1/2 = 0,5 = %50. Gösterim değişse de olay hakkındaki tahmin aynı kalmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Olayları gerekçeyle karşılaştır

DERİN AÇIKLAMA

Olasılık yorumu eldeki bilgiye dayanmalıdır. İçinde 8 mavi ve 2 sarı eş kart bulunan torbadan mavi kart çekmek sarı kart çekmekten daha olasıdır. Ancak bu düzeyde amaç her zaman kesin bir oran hesaplamak değil, çok ve az olasılıklı durumları mantıklı nedenlerle sıralamaktır. Hava tahmininde %60 yağış ifadesi yağmurun kesin yağacağı anlamına gelmez. Yeni veri geldiğinde tahminimiz değişebilir; bu nedenle olasılık cümlelerinde “kesinlikle” sözcüğünü yalnız olasılığı 1 olan olaylarda kullanırız.

SIK SORULANLAR

5. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Olasılık Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Kategorik veri ne demektir?

Cevapların spor türü, ulaşım biçimi veya renk tercihi gibi adlandırılmış gruplara ayrılabildiği veridir.

02İstatistiksel araştırma sorusu nasıl olmalıdır?

Açık, tarafsız, veri toplanabilir ve cevaplarda değişkenlik ortaya çıkarabilecek biçimde kurulmalıdır.

03Sıklık değeri neyi gösterir?

Bir kategori veya değerin toplanan veri setinde kaç kez görüldüğünü, yani tekrar sayısını gösterir.

04Olasılık değeri hangi aralıkta bulunur?

Bir olayın olasılığı 0 ile 1 arasındadır; 0 ve 1 de bu aralığa dâhildir.

05Çok olasılıklı bir olay kesin midir?

Hayır. Olasılığı 1 veya %100 olmayan çok olasılıklı bir olayın gerçekleşmeme ihtimali hâlâ vardır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Ortaokul Matematik Dersi 5. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.