Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Doğru yazım, okurun cümleyi ilk okumada doğru anlamasını sağlar. Aynı sesle söylenen bazı yapılar farklı görev üstlendiği için bitişik veya ayrı yazılabilir. “Bahçede oynadık.” sözündeki -de yer bildirir ve kelimeye bitişir; “Ben de oynadım.” cümlesindeki de katılma anlamı verir ve ayrı yazılır. Yazım kararını yalnız sese göre değil, sözcüğün cümledeki görevine bakarak veririz. Kısaltma, sayı ve pekiştirme yazımında da güvenilir örnekleri izlemek gerekir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Bağlaçları doğru yazarKI-GRADE-4-SINIF-TURKCE-YK-01
- Kısaltma ve sayıları doğru yazarKI-GRADE-4-SINIF-TURKCE-YK-02
- Sözcükleri anlamına ve yapısına uygun yazarKI-GRADE-4-SINIF-TURKCE-YK-03
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
4. Sınıf Türkçe Yazım Kuralları Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
4. Sınıf Türkçe Yazım Kuralları Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 3 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
4. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 4. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
4. Sınıf Türkçe Yazım Kuralları Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
4. Sınıf Türkçe Yazım Kuralları Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KEŞİF KARTI
Bağlaç olan de ve ki
Önce kendi çözümünü dene. Sonuçta hangi ders bölümüne dönmen gerektiğine bak.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bağlaç olan de cümleye “dahi, ayrıca” anlamı katar ve ayrı yazılır: Ece de yarışmaya katıldı. Cümleden çıkarıldığında temel yapı genellikle bozulmaz. Bulunma eki -de ise nerede sorusuna cevap verir ve sözcüğe bitişir: Ece sınıfta bekledi. Bağlaç olan ki ayrı yazılır ve çoğu zaman iki yargıyı bağlar: Biliyorum ki başaracaksın. Ek olan -ki bir varlığı yer veya zaman bakımından belirtir ve bitişiktir: masadaki kitap, dünkü maç. “Ki”yi çıkardığımızda tamlamanın anlamı bozuluyorsa ek olma olasılığı yüksektir.
KEŞİF KARTI
Kısaltmalar ve sayılar
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kısaltmalar kurum, unvan veya ölçü adlarını daha kısa göstermeyi sağlar. Kısaltmaya gelen ekin yazımı, kısaltmanın okunuşuna göre değerlendirilir; özel örnekler yazım kılavuzundan kontrol edilir. Sayılar metnin türüne göre rakamla veya harfle yazılabilir. Harflerle yazılan birden fazla kelimelik sayılar ayrı yazılır: kırk iki, yüz on beş. Sıra bildiren Romen rakamlarında I, V ve X gibi işaretler kullanılır: IV. sınıf değil, sınıf düzeyi için bağlama uygun kullanım seçilir; yüzyıl ve hükümdar adlarında yaygın örnekler görülebilir.
KEŞİF KARTI
Eş sesliler ve pekiştirme
BİRLİKTE ANLAYALIM
Eş sesli sözcükler aynı yazılır fakat anlamları farklıdır. “Çayın yanında çay içtik.” cümlesinde ilk çay küçük akarsu, ikinci çay içecektir. Cümlenin anlatmak istediği varlığa uygun sözcüğü seçmek gerekir. Pekiştirmeli sözcükler bir niteliğin derecesini artırır: bembeyaz, sapsarı, tertemiz, yemyeşil gibi. Pekiştirme hecesi sözcüğe bitişik yazılır. Her sözcüğe rastgele m, p, r veya s sesi eklemeyiz; dilde yerleşmiş biçimi kullanır, kuşku duyduğumuzda güncel sözlük veya yazım kılavuzuna bakarız.
SIK SORULANLAR
4. Sınıf Türkçe Yazım Kuralları Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bağlaç olan de ile bulunma eki -de nasıl ayırt edilir?
Bağlaç ayrıca anlamı katar ve ayrı yazılır; bulunma eki nerede sorusuna cevap verir, sözcüğe bitişir ve ünsüz uyumuna girebilir.
02Bağlaç olan ki her zaman ayrı mı yazılır?
Dördüncü sınıf düzeyinde iki yargıyı bağlayan ki ayrı, masadaki ve dünkü gibi bir adı belirten ek olan -ki bitişik yazılır.
03Birden fazla kelimeden oluşan sayılar nasıl yazılır?
Harflerle yazıldığında sayı basamaklarını oluşturan sözler ayrı yazılır; örneğin kırk iki ve yüz on beş biçimleri kullanılır.
04Kısaltmalara gelen eklerde nelere dikkat edilir?
Kısaltmanın yazım biçimi ve okunuşu dikkate alınır; ek kesmeyle ayrılır ve tereddüt edilen örnek güncel yazım kılavuzundan kontrol edilir.
05Pekiştirmeli sözcüklerin doğru biçimi nasıl bulunur?
Dilde yerleşmiş bembeyaz, sapsarı ve tertemiz gibi biçimler bitişik yazılır; rastgele hece üretilmez, sözlükten doğrulanır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Öğrendiğini sorularda dene.
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Yazım Kuralları Testi 1
10 soru · karma
Yazım Kuralları Testi 2
10 soru · karma