BİLGİMİ GELİŞTİRİYORUMÖğrendiklerini kullan.

4. SıNıF MATEMATIK

Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu için yaşa uygun, sesli okunabilir açıklamalar ve günlük yaşam uygulamaları.

Kendi sıranı seç. Örneği incele, çözümünü düşün, gerektiğinde geri dön.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf4. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu, öğrencinin bilgiyi yalnız ezberlemesini değil, günlük bir durumda kullanmasını amaçlar. şekillerin çevresini, birim kareyle alanını ve litre ilişkisini hesaplama Bu anlatımda kısa ve açık cümleler kullanılır; kavramlar somut örneklerle ilişkilendirilir. Öğrenci önce doğru örneği fark eder, sonra kendi seçimini gerekçelendirir ve öğrendiğini yeni bir duruma aktarır. Metin, tarayıcının Türkçe ve İngilizce Web Speech sesleriyle kesintisiz okunabilecek sade düz yazı biçimindedir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Çevre UzunluğuKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K07-01
  • Alan TahminiKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K07-02
  • Litre ve MililitreKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K07-03
  • Ölçme ProblemiKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K07-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

4. Sınıf Matematik Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

4. Sınıf Matematik Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

4. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 4. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

4. Sınıf Matematik Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

4. Sınıf Matematik Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Çevre Uzunluğu

Önce kendi çözümünü dene. Sonuçta hangi ders bölümüne dönmen gerektiğine bak.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çevre Uzunluğu bölümünde temel uygulama şudur: Kare ve dikdörtgenin bütün kenarlarını toplayarak çevreyi bulur. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin şekillerin çevresini, birim kareyle alanını ve litre ilişkisini hesaplama ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Alan Tahmini

BİRLİKTE ANLAYALIM

Alan Tahmini bölümünde temel uygulama şudur: Şeklin kapladığı yeri birim karelerle tahmin edip ölçer. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin şekillerin çevresini, birim kareyle alanını ve litre ilişkisini hesaplama ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Litre ve Mililitre

BİRLİKTE ANLAYALIM

Litre ve Mililitre bölümünde temel uygulama şudur: Sıvı miktarını litre ve mililitreyle ifade eder. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin şekillerin çevresini, birim kareyle alanını ve litre ilişkisini hesaplama ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Ölçme Problemi

BİRLİKTE ANLAYALIM

Ölçme Problemi bölümünde temel uygulama şudur: Çevre, alan veya sıvı ölçmeyi günlük probleme uygular. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin şekillerin çevresini, birim kareyle alanını ve litre ilişkisini hesaplama ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

SIK SORULANLAR

4. Sınıf Matematik Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

014. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu içinde “Çevre Uzunluğu” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu için beklenen doğru uygulama “Kare ve dikdörtgenin bütün kenarlarını toplayarak çevreyi bulur” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

024. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu içinde “Alan Tahmini” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu için beklenen doğru uygulama “Şeklin kapladığı yeri birim karelerle tahmin edip ölçer” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

034. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu içinde “Litre ve Mililitre” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu için beklenen doğru uygulama “Sıvı miktarını litre ve mililitreyle ifade eder” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

044. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu içinde “Ölçme Problemi” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu için beklenen doğru uygulama “Çevre, alan veya sıvı ölçmeyi günlük probleme uygular” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

054. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu en kolay nasıl tekrar edilir?

4. sınıf Matematik dersindeki Çevre, Alan ve Sıvı Ölçme konusu tekrar edilirken dört bölüm sırayla sesli okunur, her bölüm için bir günlük yaşam örneği söylenir ve ardından iki kısa test çözülür. Yanlış seçenek geri bildirimi okunarak hata nedeni düzeltilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Matematik Dersi Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretim Programları Kataloğu

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.