BİLGİMİ GELİŞTİRİYORUMÖğrendiklerini kullan.

4. SıNıF MATEMATIK

Kesirler ve Kesir İşlemleri

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu için yaşa uygun, sesli okunabilir açıklamalar ve günlük yaşam uygulamaları.

Kendi sıranı seç. Örneği incele, çözümünü düşün, gerektiğinde geri dön.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf4. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu, öğrencinin bilgiyi yalnız ezberlemesini değil, günlük bir durumda kullanmasını amaçlar. basit, bileşik, tam sayılı ve denk kesirleri karşılaştırma ve eş paydalı işlem yapma Bu anlatımda kısa ve açık cümleler kullanılır; kavramlar somut örneklerle ilişkilendirilir. Öğrenci önce doğru örneği fark eder, sonra kendi seçimini gerekçelendirir ve öğrendiğini yeni bir duruma aktarır. Metin, tarayıcının Türkçe ve İngilizce Web Speech sesleriyle kesintisiz okunabilecek sade düz yazı biçimindedir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Kesri TanımaKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K02-01
  • Kesir TürleriKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K02-02
  • Denk ve Sıralı KesirKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K02-03
  • Kesirle İşlemKI-GRADE-4-SINIF-MATEMATIK-K02-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

4. Sınıf Matematik Kesirler ve Kesir İşlemleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

4. Sınıf Matematik Kesirler ve Kesir İşlemleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

4. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 4. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

4. Sınıf Matematik Kesirler ve Kesir İşlemleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

4. Sınıf Matematik Kesirler ve Kesir İşlemleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Kesri Tanıma

Önce kendi çözümünü dene. Sonuçta hangi ders bölümüne dönmen gerektiğine bak.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kesri Tanıma bölümünde temel uygulama şudur: Pay, payda ve birim kesir kavramlarını doğru kullanır. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin basit, bileşik, tam sayılı ve denk kesirleri karşılaştırma ve eş paydalı işlem yapma ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Kesir Türleri

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kesir Türleri bölümünde temel uygulama şudur: Basit, bileşik ve tam sayılı kesri ayırt eder. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin basit, bileşik, tam sayılı ve denk kesirleri karşılaştırma ve eş paydalı işlem yapma ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Denk ve Sıralı Kesir

BİRLİKTE ANLAYALIM

Denk ve Sıralı Kesir bölümünde temel uygulama şudur: Denk kesir oluşturur ve eş paydalı kesirleri sıralar. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin basit, bileşik, tam sayılı ve denk kesirleri karşılaştırma ve eş paydalı işlem yapma ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Kesirle İşlem

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kesirle İşlem bölümünde temel uygulama şudur: Eş paydalı kesirleri toplar, çıkarır ve çokluğa uygular. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin basit, bileşik, tam sayılı ve denk kesirleri karşılaştırma ve eş paydalı işlem yapma ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

SIK SORULANLAR

4. Sınıf Matematik Kesirler ve Kesir İşlemleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

014. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu içinde “Kesri Tanıma” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu için beklenen doğru uygulama “Pay, payda ve birim kesir kavramlarını doğru kullanır” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

024. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu içinde “Kesir Türleri” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu için beklenen doğru uygulama “Basit, bileşik ve tam sayılı kesri ayırt eder” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

034. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu içinde “Denk ve Sıralı Kesir” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu için beklenen doğru uygulama “Denk kesir oluşturur ve eş paydalı kesirleri sıralar” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

044. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu içinde “Kesirle İşlem” neden önemlidir?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu için beklenen doğru uygulama “Eş paydalı kesirleri toplar, çıkarır ve çokluğa uygular” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

054. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu en kolay nasıl tekrar edilir?

4. sınıf Matematik dersindeki Kesirler ve Kesir İşlemleri konusu tekrar edilirken dört bölüm sırayla sesli okunur, her bölüm için bir günlük yaşam örneği söylenir ve ardından iki kısa test çözülür. Yanlış seçenek geri bildirimi okunarak hata nedeni düzeltilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Matematik Dersi Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretim Programları Kataloğu

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.