Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir şekil katlandığında iki parçası tam olarak üst üste gelebiliyorsa katlama çizgisi simetri doğrusu olabilir. Simetride karşılıklı parçalar yalnız benzer görünmez; doğruya olan dik uzaklıkları da eşittir. Kareli bir zeminde sağ, sol, yukarı ve aşağı yönergelerini izlemek, simetrik konumu adım adım kurmamızı sağlar.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Birden fazla simetri doğrusunu belirlerKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-SIM-01
- Simetrik parçaların eşliğini yorumlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-SIM-02
- Yatay ve dikey simetriyi tamamlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-SIM-03
- Kodlama yönergelerini uygularKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-SIM-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
3. Sınıf Matematik Simetri ve Yönergelerle Konum Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
3. Sınıf Matematik Simetri ve Yönergelerle Konum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
3. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 3. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
3. Sınıf Matematik Simetri ve Yönergelerle Konum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
3. Sınıf Matematik Simetri ve Yönergelerle Konum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KEŞİF KARTI
Simetri doğrusu ve eş parçalar
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Simetri doğrusu şekli birbirinin ayna görüntüsü olan iki eş parçaya ayırır. Karşılıklı noktalar doğrunun farklı taraflarında ve doğruya eşit uzaklıktadır. Nokta simetri doğrusunun üzerindeyse yansıma sonrasında yeri değişmez. Katlama düşüncesi, iki parçanın üst üste gelip gelmediğini zihinde kontrol etmek için kullanılabilir.
KEŞİF KARTI
Birden fazla simetri doğrusu
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Karenin yatay, dikey ve iki köşegen boyunca toplam dört simetri doğrusu vardır. Kare olmayan bir dikdörtgenin yatay ve dikey olmak üzere iki simetri doğrusu bulunur. Dairede merkezden geçen birçok doğru şekli iki eş parçaya ayırabilir. Bir çizginin yalnız şekli iki parçaya ayırması yeterli değildir; parçalar katlandığında çakışmalıdır.
KEŞİF KARTI
Yatay ve dikey yansıma
BİRLİKTE ANLAYALIM
Dikey simetri doğrusu sol ve sağ tarafı karşılaştırır. Doğrunun iki kare solundaki noktanın görüntüsü iki kare sağda olur. Yatay simetri doğrusu üst ve alt tarafı karşılaştırır. Üç kare yukarıdaki nokta, yansımasında üç kare aşağıya yerleşir. Yansıma sırasında doğruya olan dik uzaklık korunur.
KEŞİF KARTI
Yönergeleri kod gibi izleme
BİRLİKTE ANLAYALIM
“İki adım sağa, bir adım yukarı” gibi bir yönerge sırayla uygulanır. Her adımdan sonra yeni konum başlangıç kabul edilir. Dikey yansımada sağ ve sol yönleri yer değiştirirken yukarı-aşağı yönleri değişmez. Yatay yansımada ise yukarı ve aşağı yer değiştirir, sağ-sol aynı kalır. Bu kural simetrik bir hareket dizisi kurmayı kolaylaştırır.
KEŞİF KARTI
Mantıksal denetleme
BİRLİKTE ANLAYALIM
Tamamlanan simetrik bir şekli kontrol ederken karşılıklı noktaları eşleştirir, simetri doğrusuna uzaklıklarını sayar ve yön dönüşümünü inceleriz. Eksik parça doğrudan kopyalanmaz; ayna yönünde yerleştirilir. Yönergede toplam adım sayısını ve net konumu ayrı düşünmek, geri dönüşlü hareketlerde oluşabilecek karışıklığı önler.
SIK SORULANLAR
3. Sınıf Matematik Simetri ve Yönergelerle Konum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bir çizginin simetri doğrusu olduğu nasıl kontrol edilir?
Şekil çizgi boyunca katlandığında iki tarafın bütün karşılıklı noktaları üst üste geliyorsa çizgi simetri doğrusudur.
02Kare ile dikdörtgenin simetri doğrusu sayıları aynı mıdır?
Hayır. Karenin dört, kare olmayan bir dikdörtgenin yatay ve dikey olmak üzere iki simetri doğrusu vardır.
03Simetri doğrusunun üzerindeki bir noktanın görüntüsü nereye gelir?
Nokta doğruya sıfır uzaklıkta olduğu için yansıma sonrasında yine aynı yerde, simetri doğrusunun üzerinde kalır.
04Dikey yansımada hangi yönler yer değiştirir?
Sağ ve sol yönleri birbirine dönüşür; yukarı ve aşağı yönleri ise dikey yansımada değişmeden kalır.
05Simetrik noktaların doğruya uzaklıkları nasıl olmalıdır?
Karşılıklı iki nokta, simetri doğrusunun zıt taraflarında ve doğruya dik yönde eşit uzaklıkta bulunmalıdır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf 5. Tema: Nesnelerin Geometrisi (2)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Öğrendiğini sorularda dene.
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Simetri ve Yönergelerle Konum Testi 1
10 soru · karma
Simetri ve Yönergelerle Konum Testi 2
10 soru · karma