MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. SıNıF MATEMATIK

Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme

Şekil ve cisimlerin özelliklerini ayırt et; çevre uzunluğu ile litre cinsinden sıvı miktarını hesapla.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir kutu üç boyutlu bir cisim, kâğıda çizilen üçgen ise düzlemsel bir şekildir. Geometrik nesneleri doğru adlandırmak için kenar, köşe, yüz ve ayrıt kavramlarını birbirinden ayırırız. Bir şeklin çevresinde alınan toplam yol çevre uzunluğunu, bir kabın taşıdığı sıvı miktarı ise litre gibi birimlerle ifade edilir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Geometrik cisimleri yorumlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-GCS-01
  • Şekilleri kenar sayısına göre sınıflandırırKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-GCS-02
  • Uygun çizim aracını seçerKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-GCS-03
  • Çevre ve sıvı miktarını yorumlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-GCS-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Yüz, ayrıt ve köşe

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Geometrik cismin düz bölümlerine yüz, iki yüzün birleştiği çizgiye ayrıt, ayrıtların birleştiği noktaya köşe denir. Küpün 6 yüzü, 12 ayrıtı ve 8 köşesi vardır. Düzlemsel şekillerde ise kenar ve köşe terimleri kullanılır. Bir karenin dört kenarı ve dört köşesi bulunur; yüz ve ayrıt sözcükleri cisimlerle karıştırılmamalıdır.

KEŞİF KARTI

Kenar sayısına göre adlandırma

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Üç kenarlı kapalı şekil üçgen, dört kenarlı şekil dörtgen, beş kenarlı şekil beşgen, altı kenarlı şekil altıgen ve sekiz kenarlı şekil sekizgendir. Şeklin büyük, küçük, eğik ya da düz durması adını değiştirmez. Sınıflandırmada belirleyici olan kapalı şeklin kenar sayısıdır. Kenarları sayarken başlangıç noktasını işaretlemek çift saymayı önler.

KEŞİF KARTI

Çizim araçlarını bilinçli kullanma

BİRLİKTE ANLAYALIM

Düz bir kenar çizmek ve uzunluğu denetlemek için cetvel kullanılır. Çizime başlamadan önce gerekli uzunluklar belirlenir, noktalar işaretlenir ve sonra birleştirilir. Geometrik cismin kâğıttaki çizimi, cismin kendisi değildir; onun bir temsilidir. Araç seçimi çizimin düzgün, ölçülü ve anlaşılır olmasına yardım eder.

KEŞİF KARTI

Çevre uzunluğu

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çevre, şeklin bütün kenar uzunluklarının toplamıdır. Kenarı 5 santimetre olan karenin çevresi 5 + 5 + 5 + 5 = 20 santimetredir. Dikdörtgende iki uzun ve iki kısa kenar bulunduğu için 8 ve 3 santimetrelik dikdörtgenin çevresi 8 + 3 + 8 + 3 = 22 santimetredir. Sonuca uzunluk birimi eklenir.

KEŞİF KARTI

Litreyle sıvı miktarı

BİRLİKTE ANLAYALIM

Su, süt ve meyve suyu gibi sıvıların miktarı litreyle ifade edilebilir. İkişer litrelik üç şişede toplam 6 litre sıvı vardır. Bir kaptan sıvı kullanıldığında çıkarma, birkaç kaptaki sıvı birleştirildiğinde toplama yapılır. Tahmin sırasında kabın günlük büyüklüğü düşünülür; bir su bardağı için 10 litre gibi bir değer uygun değildir.

SIK SORULANLAR

3. Sınıf Matematik Geometrik Şekiller, Çevre ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Kenar ile ayrıt aynı kavram mıdır?

Hayır. Kenar düzlemsel şekiller için, ayrıt ise üç boyutlu bir cismin iki yüzünün birleştiği çizgi için kullanılır.

02Bir şeklin yönü değişince adı da değişir mi?

Hayır. Döndürmek veya farklı büyüklükte çizmek kenar sayısını değiştirmediği için geometrik şeklin adı aynı kalır.

03Bir çokgenin adı nasıl belirlenir?

Kapalı şeklin kenarları bir kez sayılır; üçgen, beşgen veya sekizgen gibi ad kenar sayısına göre verilir.

04Çevre uzunluğu bulunurken ne toplanır?

Şeklin sınırını oluşturan bütün kenarların uzunlukları aynı birimde ifade edilerek birbiriyle toplanır.

05Sıvı miktarı tahmininde nelere dikkat edilir?

Kabın günlük hayattaki büyüklüğü ve litre birimiyle bilinen örnekler düşünülür; ardından tahmin ölçümle karşılaştırılır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf 4. Tema: Nesnelerin Geometrisi (1)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.